Video

Hockeysters Den Bosch weer kampioen, alleen grote zorgen bij Lidewij Welten

15 mei 2021 om 14:25 • Aangepast 17 mei 2021 om 14:26
nl
Een lach en een traan. Voor Lidewij Welten, de sterspeelster van kersverse hockeykampioen HC Den Bosch, was het een zware middag. Niet alleen kostte het heel veel moeite om Amsterdam op de knieën te krijgen: in de slotfase liep de routinier een ogenschijnlijk zware blessure op.

"Ik kreeg een beuk van achteren. We moeten even kijken wat de schade is, wel zuur voor me", aldus Welten. Ze was in eerste instantie bang dat de zomer, inclusief de Olympische Spelen, aan haar voorbijgaat. Maar zich hiermee verzoenen, dat gaat er bij Welten niet zomaar in. Van opgeven wil ze nog niet weten, zo vertelde de meer dan 200-voudig international met tranen in de ogen tegen de verslaggever van Ziggo Sport. Welten liep eind 2018 ook een ernstige blessure op.

Feestende hockeysters uit Den Bosch (foto: Imke van de Laar).
Feestende hockeysters uit Den Bosch (foto: Imke van de Laar).

Den Bosch had alle reden om dikke pret te hebben, want echt in de allerlaatste seconde maakte Frédérique Matla de winnende treffer. Zij had met Den Bosch op Hemelvaartsdag ook al met 1-0 gewonnen van aartsrivaal Amsterdam, toen in de hoofdstad. Ook daar maakte Matla het verschil. HC Den Bosch is nu twintig keer kampioen geworden.

Voor coach Raoul Ehren was het zijn 350e officiële wedstrijd als coach van Den Bosch. Hij gaat nu aan de slag als bondscoach van het nationale Belgische vrouwenteam. In de wetenschap dat hij zijn dienstverband in Den Bosch niet mooier had kunnen afsluiten.

"Klinkt blufferig, maar we staan er als het moet."

“We hebben zo’n mooi seizoen gehad, zo goed gespeeld”, aldus Ehren, die vooral trots was op de wijze waarop zijn team in de strijd om de Europa Hockey League en de twee finales tegen Amsterdam onverzettelijkheid toonden.

“Donderdag hebben we geen kans weggegeven; vandaag eigenlijk geen kans gecreëerd, maar het stond als een huis. En ik wist gewoon dat we als een mogelijkheid zouden krijgen, dat we die dan zouden pakken. Klinkt blufferig, maar we speelden het gewoon slim om die strafcorner te forceren en daarna wist ik dat Frédérique hem zou maken. Dat maakt ons ook zo goed, dat we er staan als het moet.”

Ehren erkent dat hij de Bossche bubbel gaat missen. “Ik besefte vanmorgen, bij het oprijden van het complex, dat dit mijn laatste weekend hier zou zijn. Maar ik heb zoveel mooie dingen meegemaakt, onbeschrijflijk. En als je het dan zo af kunt ronden dan kun je alleen maar heel blij zijn.”

"Logisch dat Lidewij zich zorgen maakt."

De coach vond het wel triest dat Lidewij Welten voorlopig uitgeschakeld is. “Het is frustrerend dat je een minuut voor tijd door een charge aan de zijlijn zo geblesseerd raakt. Dat gun je niemand. Het ziet er slecht uit en logisch dat ze zich zorgen maakt over de Olympische Spelen. Op zo’n evenement mag de beste speelster ter wereld niet ontbreken, maar laten we niet te voorbarig conclusies trekken en er het beste van hopen.”

Ook met Welten zal de titel gevierd worden. “Ondanks de coronaregels gaan we met het team een drankje pakken, al zal dat anders zijn anders. Ook, omdat je normaal gesproken dit voor volle tribunes wil vieren. Anderzijds: we mogen blij zijn dat we dit seizoen hebben kunnen spelen. Het plezier om het kampioenschap zal er dus niet minder om zijn.”

De gevierde Matla bevestigt dat. “Jammer dat we het niet met het publiek kunnen delen of in de stad. We zien wel waar het eindigt. Er is wel alle reden voor door onze successen en door het afscheid van Raoul.”

"Het was ongekend spannend."

De tweevoudig matchwinner meldde verder dat ze tot het eind vertrouwen heeft gehad in een goede afloop, al was de wedstrijd niet heel best. “Het was ongekend spannend en het duurde inderdaad erg lang. Maar het is altijd lekker als je op het laatste moment zo kunt toeslaan. Ik sta er niet bij stil dat ik twee keer een wedstrijd heb beslist: ik doe het gewoon graag voor het team.”

En voordat ze zich in het feestgedruis stortte, stak ze haar ploeggenote Lidewij Welten nog een hart onder de riem: “Het is afwachten en we hopen met zijn allen dat het snel goedkomt.”

In de video zie je het winnende doelpunt en de huldiging:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!