Verkenners mogen aan de slag voor nieuw provinciebestuur

21 mei 2021 om 16:24 • Aangepast 25 mei 2021 om 09:39
nl
Een meerderheid van Provinciale Staten stemt in met een voorstel om twee verkenners aan het werk te zetten. Zij gaan onderzoeken hoe er een nieuw stabiel en slagvaardig provinciebestuur kan worden gevormd. Voor deze klus zijn Marja van Bijsterveldt (CDA), burgemeester van de gemeente Delft, en SP'er Emile Roemer uit Boxmeer, waarnemend burgemeester in Alkmaar, bereid gevonden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Een motie van wantrouwen tegen de vijf gedeputeerden die zijn overgebleven na het vertrek van Eric de Bie en Peter Smit, redde het niet.

'Gas erop'
Het plan om twee verkenners aan te stellen komt uit de koker van het CDA, één van de coalitiepartijen, en oppositiepartij SP. Het werd aangenomen met 38 stemmen voor en twaalf tegen. Onder anderen Jan Frans Brouwers (50PLUS) ziet het plan wel zitten, hij hoopt dat de twee zwaargewichten voortvarend te werk gaan: "Gas erop", aldus de fractievoorzitter van de ouderenpartij. Zij gaan met alle Statenfracties en commissaris van de koning Ina Adema praten.

De stemmingen volgden op een lange vergaderdag in het provinciehuis in Den Bosch, die werd ingeluid met het vertrek van De Bie en Smit. Zij zien geen toekomst meer als provinciebestuurder nadat de rest van de coalitie donderdag het vertrouwen in Forum voor Democratie had opgezegd.

Volgens de VVD, het CDA en Lokaal Brabant hebben zich sinds de start van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten zoveel incidenten voorgedaan rondom Forum dat samen doorgaan niet langer meer een optie was. De overgebleven leden van Gedeputeerde Staten werken verder en zullen de bestuurlijke verantwoordelijkheden van de afgetreden De Bie en Smit binnen het college verdelen.

'Samen thuis samen uit'
De motie van wantrouwen tegen de aangebleven gedeputeerden was ingediend door de PVV, dat zich deze vrijdag als grootste criticaster van het ultieme besluit van de VVD en het CDA had opgesteld. Het voorstel had als thema: ‘We werkten fijn samen: samen thuis samen uit’. De motie was vooral gericht tegen VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat, die door de PVV wordt omschreven als de (zelfverklaard) politiek leider van de bestuurscoalitie. De uitslag van de stemming was 43 tegen en zeven voor.

Ina Adema, de commissaris van de Koning in Brabant, sloot de vergaderdag af met de opmerking dat er 'veel inspiratie' nodig is om snel stappen te zetten naar een nieuw stabiel bestuur. "De huidige situatie is niet goed voor de provincie", aldus Adema.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.