Vogelgriep in Weert, vervoersverbod in delen van Brabant

21 mei 2021 om 23:59 • Aangepast 25 mei 2021 om 09:46
nl
Op een kalkoenbedrijf in Weert is de vogelgriep vastgesteld. Het ministerie van Landbouw denkt dat het om een ernstige variant gaat. Als gevolg van de ontdekking is voor een gebied, dat deels in de aangrenzende gemeenten Cranendonck en Someren valt, een vervoersverbod voor pluimvee afgekondigd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Om verdere verspreiding te voorkomen wordt zowel de kalkoenhouderij als een nabijgelegen leghennenbedrijf geruimd. Bij het kalkoenbedrijf gaat het om ongeveer 13.000 dieren. Op de andere locatie, die op minder dan een kilometer afstand ligt, zijn om en nabij de 66.000 leghennen.

Monsters voor verder onderzoek
In een straal van drie kilometer rond het kalkoenbedrijf liggen nog zeven andere pluimveebedrijven. Daar worden nu monsters genomen om te zien of de vogelgriep zich ook daar heeft verspreid.

Het gebied dat is afgezet (foto: Google Maps/minister van Landbouw).
Het gebied dat is afgezet (foto: Google Maps/minister van Landbouw).

In een gebied van tien kilometer rond het besmette bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimvee, aldus het ministerie. Niet alleen het pluimvee zelf, maar ook eieren, mest en strooisel mogen niet worden vervoerd. Onder het gebied vallen een groot deel van Maarheeze en een gebied ten oosten van Budel (beide gemeente Cranendonck) en een deel van Someren-Eind.

Eerder bedrijven getroffen in Sint-Oedenrode en Moergestel
De vogelgriep leek op haar retour in ons land. De restricties die aan de sector zijn opgelegd nadat vorig jaar voor het eerst sinds enige tijd het virus werd geconstateerd, heeft grote gevolgen (gehad) voor pluimveebedrijven.

Precies drie maanden geleden werd het virus aangetroffen op een legkippenbedrijf in Sint-Oedenrode. Alle 35.000 dieren moesten worden geruimd. Op twee andere pluimveebedrijven in de buurt werden uit voorzorg alle dieren gedood, dat waren er nog eens bijna 100.000. In januari werd het virus vastgesteld bij een kalkoenhouderij in Moergestel. Hier moesten 18.000 vogels worden geruimd.

Vogelgriep in Sint-Oedenrode (foto: Sander van Gils / SQ Vision Mediaprodukties).
Vogelgriep in Sint-Oedenrode (foto: Sander van Gils / SQ Vision Mediaprodukties).

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.