NAC-relschoppers bemoeien zich met reanimatie: 'Ik sprong ertussen'

24 mei 2021 om 12:53 • Aangepast 1 juni 2021 om 13:08
nl
Een Bredanaar die tijdens de rellen bij het Rat Verlegh Stadion van NAC Breda een andere man reanimeerde, zag hoe relschoppers zich ermee kwamen bemoeien. "Ik snap de teleurstelling, maar val geen hulpverleners lastig", zegt hij tegen Omroep Brabant. Hij wil niet met naam genoemd worden, zijn naam is wel bekend bij de redactie.
Profielfoto van Fieke Nobel
Geschreven door
Fieke Nobel

De Bredanaar fietste na de wedstrijd naar huis en kwam langs het stadion. De wedstrijd keek hij met wat vrienden in de stad. Hij ziet een man liggen die op dat moment al gereanimeerd wordt door iemand anders.

Hij is een jaar of vijftien bedrijfshulpverlener: "Zonder erbij na te denken gooide ik mijn fiets aan de kant en ging ik helpen."

Chaotisch
De situatie was toen al chaotisch. Er cirkelde een politiehelikopter boven hun hoofd en om hen heen was het onrustig. Dat wordt niet beter als de brandweer de reanimatie overneemt. "Op dat moment kwamen relschoppers zich ermee bemoeien." Het maakt de Bredanaar woedend.

"Ik ben ertussen gesprongen en ik heb geprobeerd ze tot bedaren te brengen." Als hij de jongen ziet zitten waarmee hij reanimeerde, kwam ook de ontlading. Hij baalt er ontzettend van dat een klein deel zich zo misdraagt.

'Ik had geen goede nacht'
Toen de ambulance arriveerde, heeft de brandweer de reanimatie overgedragen aan de zorgverleners. De man die onwel werd is afgevoerd naar het ziekenhuis.

Hoe het met de man is, weet de Bredanaar niet. Zelf had hij geen hele goede nacht. "Als ik wakker werd, zag ik toch weer beelden voor me."

Mond-op-mond
"Een dag eerder fietste ik met mijn vriendin op ongeveer die plek en hadden we het over reanimeren. Zouden we tijdens corona wel mond-op-mondbeademing moeten geven?"

Dat het een dag later op diezelfde plek nodig zou zijn, kon hij toen nog niet vermoeden. Hij heeft er toen ook niet meer aan gedacht. "Het zat niet meer in mijn hoofd toen ik die man zag liggen."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.