Liveblog

Coronanieuws: 279 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

7 juni 2021 om 06:09 • Aangepast 8 juni 2021 om 10:33
nl
In dit liveblog hielden we je maandag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In alle Nederlandse ziekenhuizen in totaal lagen maandagmiddag in totaal 993 coronapatiënten.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 158 coronapatiënten opgenomen, twaalf meer dan zondag.
  • 279 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, zondag waren dat er 238.
  • GGD-systemen kampen maandag met een landelijke storing, hierdoor zijn bij priklocaties vertragingen ontstaan bij het verwerken van gegevens.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is afgesloten.

Liveblog

22.48

GGD: kom niet meer naar Nieuwegein.


Kom niet meer naar de priklocatie in Nieuwegein. Het is te druk en er staat een lange rij, meldt de GGD. "Wij doen een oproep om niet meer naar de locatie te komen want er zijn grote getalen mensen spontaan op weg naar Nieuwegein om een vaccin te bemachtigen," staat in een update op de site.

22.08

Drukte in Nieuwegein omdat 1200 Janssen-prikken snel op moeten


Bij het vaccinatiecentrum in Nieuwegein is het maandagavond enorm druk. Door een stroomstoring moesten er 1200 doses coronavaccin van Janssen worden weggeprikt, omdat ze anders niet meer bruikbaar zouden zijn.

Volgens een woordvoerster van de GGD werden eerst inentingen aangeboden aan medewerkers van het vaccinatiecentrum en aan medewerkers van de Veiligheidsregio. Daarna konden vanaf 20.30 uur mensen zonder afspraak met identiteitsbewijs een prik krijgen. "Wij hebben niet eens een bericht hoeven te versturen, het ging echt als een lopend vuurtje via whatsapp", zegt de woordvoerster. "We zijn enorm blij dat er zoveel mensen komen. We wilden er alles aan doen om verspilling te voorkomen."

21.09

'Samenleving neemt veel vrijheden, maar optreden bij excessen'


De samenleving heeft de versoepelingen van de coronaregels in het afgelopen weekeinde goed gevierd. Sterker nog: veel mensen gedragen zich alsof er al helemaal geen regels meer zijn, terwijl pas eind juni naar verwachting alleen de mondkapjesplicht en afstand houden nog voorgeschreven zijn.

"Je houdt dat niet meer tegen, maar we blijven wel optreden tegen excessen", zegt Hubert Bruls voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. Het beraad maakt zich vooral zorgen over de groepsvorming.

20.51

Nederland stuurt woensdag 90.000 vaccins naar Suriname


Woensdag worden 90.000 doses van het AstraZeneca-vaccin inclusief naalden en spuiten met het vliegtuig naar Suriname gestuurd. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Nederland steunt het land wegens de schrijnende en "zeer ernstige" situatie in Suriname, dat gebukt gaat onder een enorme coronagolf.

De vaccins die worden opgestuurd, kunnen direct worden gezet. Ze komen bovenop de 500.000 tot 750.000 doses AstraZeneca die later deze maand naar verwachting worden geleverd.

20.08

Aandeel Indiase variant in Nederland blijft stabiel


Het percentage mensen dat besmet is met de Indiase variant is in ons land al vier tot vijf weken stabiel. "Onder de half procent van de coronagevallen wordt door deze variant veroorzaakt. Dat percentage stijgt of daalt niet", zegt Chantal Reusken, viroloog bij het RIVM tegen RTL Nieuws.

Het RIVM houdt door middel van een wekelijkse steekproef in de gaten hoe de verschillende coronavarianten zich verspreiden in Nederland. "We monitoren het erg goed. Reizigers uit India worden bijvoorbeeld getest", zegt Reusken. "We zien in Nederland nu nog niet wat we in Engeland zien."

18.41

Kabinet verlengt pakket coronasteun voor cultuursector


Ook in het derde kwartaal van dit jaar kan de cultuursector rekenen op coronasteun. Demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs en Cultuur) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet het steunpakket verlengt en hier in totaal ruim 147 miljoen euro voor uittrekt.

Van het geld gaat 25 miljoen euro direct naar makers en voor lokale en regionale cultuur is 51,5 miljoen euro beschikbaar.

17.25

Huisartsen: driekwart ziet 70 procent opkomst voor prik

Bij zo’n driekwart van de huisartsenpraktijken lijkt de opkomst voor de coronaprik daar boven de 70 procent te zijn. Dat schat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) op basis van wat zij van de huisdokters hoort.

Huisartsen zijn medio februari begonnen met vaccinatie met AstraZeneca, vooral van mensen van 60 tot en met 64 jaar en zogenoemde hoogrisicopatiënten. De opkomst loopt wel zeer uiteen. "Van 30 procent tot 95 procent en alles daar tussenin."

17.19

'Weinig animo bij student voor zelftest in het hoger onderwijs'


De animo onder studenten voor gratis zelftests in het hoger onderwijs is niet groot, meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb). "Ook bij speciale sneltestlocaties valt de belangstelling tegen: in Groningen gaat de teststraat daarom dicht", aldus de grootste onderwijsvakbond van Nederland.

De bond wijst erop dat ongeveer 789.000 studenten en 106.000 medewerkers zelftests kunnen bestellen. Maar tot vorige week maandag plaatsten studenten slechts 213.000 bestellingen. Bij medewerkers staat de teller op 53.000.

17.15

Slob na kritiek: besluit herstelplan onderwijs was niet schimmig


Demissionair onderwijsminister Arie Slob verdedigt de manier waarop het plan om onderwijsachterstanden weg te werken tot stand kwam. Dat zegt Slob na kritiek uit de Tweede Kamer. Partijen waren verbaasd en verontwaardigd na een reconstructie door NRC, waarin gesteld werd dat Slob het plan aanpaste na druk van onder meer minister Wopke Hoekstra (Financiën). Maar volgens Slob is daar "niets schimmigs aan". Slob adviseert partijen "niet gelijk in paniek te raken" door dergelijke reconstructies in de media.

Verschillende ministeries waren zeer kritisch op de eerste plannen van Slob en minister Ingrid van Engelshoven (Hoger Onderwijs), schrijft de krant op basis van opgevraagde notulen. "Algeheel beeld: plan te omvangrijk en langdurig en te weinig creatief, getuigt te weinig van urgentiegevoel." Het streven om in 2028 de door corona opgelopen achterstanden te hebben weggewerkt "kan echt niet de ambitie zijn", aldus het ministerie van Financiën. Er zou "meer urgentie" nodig zijn.

15.58

Subsidie voor omscholing Brabant Leert


De coronacrisis zorgt voor flinke veranderingen op de arbeidsmarkt. Medewerkers dienen daarom stil te staan bij hun eigen ontwikkeling. Om dit te ondersteunen heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een subsidie van 5 miljoen euro toegekend aan Brabant Leert. Brabant Leert helpt werkende Brabanders die hun baan dreigen te verliezen of zich willen omscholen met informatie, een aanbod van online scholing en persoonlijk advies en begeleiding.

Met behulp van deze subsidie kan Brabant Leert 2.000 ontwikkeladviezen, 1000 begeleidingstrajecten en 3800 scholingstrajecten uitvoeren.

15.48

Minder dan 1500 coronagevallen, voor het eerst sinds september


Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 1490 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor het eerst sinds 15 september komt het aantal positieve tests in een etmaal onder de 1500 uit.

Op maandag zijn er doorgaans minder nieuwe gevallen dan op andere dagen. Dat komt doordat minder mensen zich in het weekeinde laten testen. Vorige week maandag waren er meer dan 2000 positieve tests en de maandag daarvoor meer dan 2700.

15.36

'GGD'en kunnen jongeren nog deze zomer vaccineren als dat moet'


Mocht het kabinet beslissen ook jongeren van 12 tot 18 jaar te laten vaccineren tegen het coronavirus, dan is het voor de GGD'en mogelijk haalbaar om daar begin september mee klaar te zijn, denkt voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR Nederland. "Als we dat gaan doen, denk ik niet dat het tot heel grote vertraging leidt" in de vaccinatiecampagne, zei Rouvoet maandag op NPO Radio 1.

De GGD'en zouden het volgens de voorzitter van de brancheorganisatie "goed aankunnen" om ook jongeren te prikken. Een besluit daarover is nog niet genomen. "Mijn verwachting is dat het er wel aan zit te komen eerlijk gezegd", blikte Rouvoet vooruit.

15.28

Storing GGD-systemen bijna opgelost


De storing in de GGD-systemen is bijna opgelost. "Eind van de middag moet alles weer normaal werken. Er is opgeschaald omdat het heel erg druk is. Daardoor is er een storing ontstaan", zegt de GGD. Door de storing in het systeem waarin de vaccinaties worden bijgehouden, ontstonden wachtrijen bij de priklocaties.

15.20

279 nieuwe coronabesmettingen

In Brabant zijn van zondag op maandag 279 nieuwe besmettingen geteld. Een dag eerder waren dat er 238.

Wachten op privacy instellingen...
14.55

Wachtrijen priklocaties door landelijke GGD-storing

GGD-systemen kampen maandag met een landelijke storing, heeft een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door RTV Noord. Hierdoor zijn er bij priklocaties vertragingen ontstaan in het verwerken van gegevens. Door de storing is bij een aantal vaccinatielocaties wachtrijen ontstaan, onder meer bij het Martiniplaza in Groningen.

14.52

'Onafhankelijk onderzoek naar mondkapjesdeal Van Lienden'

Het kabinet laat een extern onderzoek doen naar de omstreden mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Demissionair minister Tamara van Ark, politiek verantwoordelijk voor de deal, vindt dat 'de onderste steen boven' moet komen. Maandag of dinsdag stuurt zij een brief aan de Tweede Kamer waarin ze met meer details komt over het onderzoek. Van Lienden verdiende vele miljoenen met de mondkapjesdeal die hij sloot met het ministerie van VWS.

14.46

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen opnieuw onder de duizend

In alle Nederlandse ziekenhuizen lagen maandagmiddag in totaal 993 coronapatiënten, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dit is de tweede dag op rij dat er minder dan duizend coronapatiënten een ziekenhuisbed bezet houden. Op de intensive cares werden afgelopen etmaal zeven nieuwe patiënten met corona opgenomen. Omdat er acht mensen uit het ziekenhuis werden ontslagen of overleden, liggen er nog 343 coronapatiënten op de ic's, één minder dan zondag.

De verpleegafdelingen namen afgelopen 24 uur 51 nieuwe coronapatiënten op, maar de totale bezetting daalde eveneens. Er liggen momenteel 650 mensen met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, in de klinieken.

14.18

GGD denkt over drie maanden iedereen tussen 12 en 18 jaar geprikt te kunnen hebben

Volgens André Rouvoet, voorzitter van de GGD-GHOR, zouden we begin september klaar kunnen zijn met vaccineren tegen het coronavirus. "Mijn verwachting is dat als we de 12- tot 18-jarigen op een verstandige manier erbij doen, we ook deze groep in hetzelfde tijdsbestek zouden kunnen prikken", stelde hij maandag in het radioprogramma 1op1. De GGD prikt gestaag door. Inmiddels zijn 10,4 miljoen mensen gevaccineerd.

Wachten op privacy instellingen...
14.02

Ook Moderna vraagt goedkeuring vaccin voor tieners

Ook Moderna wil dat zijn coronavaccin kan worden toegediend aan Europese kinderen van 12 jaar en ouder. Het bedrijf heeft daarvoor toestemming gevraagd bij de toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau in Amsterdam. Die waakhond keurde eerder het vaccin van Pfizer en BioNTech goed voor tieners. Meerdere Europese landen hebben inmiddels besloten om ook 12-plussers te vaccineren. Nederland wacht nog met een besluit hierover.

13.05

Ook Máxima Centrum weigert geld Van Lienden

Naast Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), KWF Kankerbestrijding weigert ook het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie geld aan te nemen van opiniemaker en CDA-lid Sywert van Lienden. Van Lienden zei in een interview bij Buitenhof dat de miljoenen die hij verdiende met een omstreden mondkapjesdeal met het Ministerie van VWS een 'maatschappelijke bestemming' moeten krijgen en zei 'iets te willen doen' onder meer voor kankeronderzoek bij jonge mensen.

12.51

Geldschieters voor nieuw verblijf leeuwen in Artis

Artis heeft twee geldschieters gevonden voor een nieuw verblijf voor de drie leeuwen die dreigden naar Frankrijk te verhuizen. "Met deze historische schenking is het vertrek van de dieren nu definitief afgewend", laat en woordvoerder weten. Artis was voor de coronacrisis van plan een nieuw onderkomen voor de leeuwen te bouwen, aangezien het huidige niet meer voldoet. Door de crisis was daar geen geld meer voor, maar deze schenking vormt de redding.

Wachten op privacy instellingen...
12.38

Deventer Boekenmarkt gaat weer niet door

De Deventer Boekenmarkt gaat voor het tweede achtereenvolgende jaar niet door. De grootste boekenmarkt van Europa trekt zoveel publiek dat de organisatie geen kans ziet om dat binnen de coronabepalingen goed te regelen. De stichting dEVENTer wil niet met testen voor toegang werken, aldus de organisatie maandag, omdat dat niet past binnen het open karakter van de boekenmarkt.

12.37

Inspectie handhaaft nog niet bij scholen die niet volledig openen

De Inspectie van het Onderwijs heeft tot nog toe niet handhavend opgetreden tegen middelbare scholen die nog niet helemaal opengaan. "We blijven inhoudelijk in gesprek met de schoolbesturen, dat is altijd de lijn geweest", laat een woordvoerder maandagmiddag weten. "Soms zit daar enige doorlooptijd in, het zou best kunnen dat een school die vandaag nog dicht is morgen alsnog opengaat." Een exact overzicht heeft de inspectie op dit moment niet.

12.15

Zo'n 21.000 zestigers maken prikafspraak voor ander coronavaccin

Dit weekend hebben 21.000 mensen van 60 tot 64 jaar oud die geen AstraZeneca-prik hebben genomen alsnog een afspraak gemaakt voor een coronavaccinatie met Moderna of Pfizer. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maandagochtend bekendgemaakt. Het ministerie vond het 'spannend' of zich veel mensen voor de prik zouden melden, maar de belangstelling lijkt mee te vallen.

11.56

Mensen uit 1985 en 1986 kunnen afspraak voor coronaprik maken

Iedereen die in 1985 of 1986 geboren is, kan vanaf deze maandag een afspraak maken voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Het gaat om meer dan 239.000 mensen, die bij de prik het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna krijgen. Het kan zijn dat sommige mensen uit 1985 en 1986 al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien.

Wachten op privacy instellingen...
11.03

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 158 coronapatiënten opgenomen, twaalf meer dan zondag. Dat maakte het ROAZ maandagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn vijftien nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat drie coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Het voorbije etmaal overleden geen coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Er werd ook niemand overgeplaatst.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
09.52

Ook KiKa neemt geen geld aan van Sywert van Lienden

Ook de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) neemt geen geld aan van Sywert van Lienden. "Wij nemen hetzelfde standpunt in als KWF Kankerbestrijding", laat een woordvoerster weten. Van Lienden zei in een interview bij Buitenhof dat het geld dat hij verdiende met een omstreden mondkapjesdeal met het ministerie van VWS een 'maatschappelijke bestemming' moet krijgen en zei 'iets te willen doen onder meer voor kankeronderzoek bij jonge mensen'.

08.47

Ministerie verwacht dat 95 procent middelbare scholen opengaat

Het ministerie van Onderwijs verwacht dat deze maandag zeker 95 procent van de middelbare scholen weer volledig opengaat. De afgelopen drie maanden mochten leerlingen minimaal een dag per week fysiek naar school. Ook gaan de meeste scholen die eerder aangaven te twijfelen of ze helemaal opengaan, volgens het ministerie weer volledig open. Scholen die toch deels dicht blijven, krijgen niet direct met sancties te maken, gaf de Onderwijsinspectie eerder aan.

06.00

Burgemeesters bespreken voortgang corona zonder ministers

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio bespreekt deze maandag in Utrecht hoe het gaat met de coronamaatregelen. Bij de bespreking zijn ditmaal geen ministers aanwezig. Gewoonlijk schuift justitieminister Ferd Grapperhaus elke week aan en vaak ook coronaminister Hugo de Jonge.

De burgemeesters bespreken hoe het in het weekeinde is gegaan met de handhaving van de versoepelde maatregelen. Aan de orde komen waarschijnlijk ook de spontane feestjes van groepen jongeren, die sinds het mooi weer is op tal van plaatsen worden gehouden. Zoals bijvoorbeeld in Den Bosch.

05.30

Middelbare scholen moeten hun deuren weer openen

Alle middelbare scholen moeten vanaf deze maandag verplicht hun deuren openen. Het is echter de vraag of alle scholen daartoe zullen overgaan. Bij de Inspectie van het Onderwijs zijn tientallen meldingen binnengekomen dat scholen heropening niet zien zitten, onder meer uit angst voor besmettingen bij medewerkers.

Het Van Maerlantlyceum in Eindhoven ging afgelopen maandag alweer helemaal open.
Het Van Maerlantlyceum in Eindhoven ging afgelopen maandag alweer helemaal open.
05.00

Honderdduizenden vaccinaties nog niet verwerkt in database

Honderdduizenden Nederlanders wachten nog op de registratie van hun coronavaccinatie in het centrale RIVM-systeem, meldt het AD. Die is straks nodig om eenvoudig met het coronapaspoort op reis te kunnen. De Landelijke Huisartsvereniging maant het RIVM om snel met een oplossing te komen. Volgens een woordvoerder van het RIVM zijn naar schatting nu 82,4 procent van de gezette prikken verwerkt in de centrale database. Op een totaal van bijna tien miljoen vaccinaties betekent dat dat er een kleine 1,8 miljoen vaccinaties niet in het systeem staan.

04.00

Duitse artsen verwachten run op coronavaccins


Alle Duitsers vanaf 12 jaar oud komen vanaf deze maandag in aanmerking voor een coronavaccin. Artsen verwachten dat mensen massaal gaan proberen een vaccinatieafspraak te maken. Ze roepen hun landgenoten op geduld te hebben als ze niet meteen aan de beurt komen. Duitsland werkte bij het vaccineren tot nu toe met een prioriteitssysteem. Bepaalde groepen kregen voorrang bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, werk of medische problemen. Aan dat systeem komt nu een eind.

Foto: ANP / Robin Utrecht.
Foto: ANP / Robin Utrecht.
03.30

Vanaf nu stempel in je gele boekje bij vaccinatie

Vanaf deze maandag zetten alle GGD'en een stempel in je gele inentingsboekje wanneer je daar bij de priklocatie om vraagt als je gevaccineerd bent. Veel GGD'en deden dit al, maar nog niet allemaal. Donderdag werd bekendgemaakt dat alle GGD'en vanaf deze dag gaan stempelen. Na dat bericht zijn dezelfde dag nog 50.000 gele boekjes besteld bij uitgever SDU. Een aantal GGD'en begon vrijdag al met stempelen. De GGD raadt mensen aan ook de registratiekaart van de prikken bij het boekje te houden.

Wachten op privacy instellingen...

01.30

Coronasteun bezorgt ziekenhuizen positieve resultaten in 2020


Maakten ziekenhuizen zich vorig jaar nog ernstige zorgen over hun financiële gezondheid, nu blijkt dat ze het coronajaar opvallend goed hebben doorstaan. De instellingen kregen te maken met een extreem zware belasting en moesten veel reguliere behandelingen uitstellen. Dat dwong hen extra steun te vragen van overheid en zorgverzekeraars. Met resultaat. De jaarverslagen laten een gezond jaar zien, met in sommige gevallen betere prestaties dan in 2019, meldt het FD.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!