LIVEBLOG

Coronanieuws: Nederlanders verheugen zich het meest op afzetten mondkapje

9 juni om 06:30 • Aangepast 10 juni om 11:57
Een mondkapje in het straatbeeld (foto: Pexels).
Een mondkapje in het straatbeeld (foto: Pexels).
In dit liveblog houden we je woensdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Ook jongeren vanaf 12 jaar uit medische risicogroepen komen in aanmerking voor vaccinatie.
  • In de Brabantse ziekenhuizen lagen woensdagochtend 130 coronapatiënten.
  • Zorgmedewerkers hebben tijd nodig om te herstellen, blijkt uit een peiling onder zevenduizend werknemers uit de sector.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

We sluiten het liveblog

Donderdag vind je weer een nieuw liveblog op web en app met daarin het belangrijkste coronanieuws van de dag.

20.50

'Verenigde Staten gaan 500 miljoen coronavaccins doneren'

De Verenigde Staten gaan 500 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kopen om het vervolgens te doneren aan andere landen, melden Amerikaanse media. Dat is bovenop de 80 miljoen doses die al eerder werden beloofd.

De vaccins worden volgens The New York Times gedeeld met ongeveer honderd landen. De eerste 200 miljoen worden dit jaar verwacht, de rest in 2022. Van het vaccin moeten twee doses worden toegediend voor optimale bescherming, wat dus betekent dat dankzij de nieuwe Amerikaanse schenking 250 miljoen mensen geprikt kunnen worden.

19.06

11 miljoen prikken gezet

De 11 miljoenste coronaprik is gezet, meldt het coronadashboard van de overheid. In totaal zijn er nu 11.145.074 naalden in een bovenarm gegaan, zo staat er woensdag op het dashboard. Het gaat om eerste- en herhaalvaccinaties bij elkaar.

19.05

'Nederlanders verheugen zich het meest op afzetten mondkapje'

Bijna negen op de tien Nederlanders verheugen zich op de tijd 'na corona'. Dat meldt I&O Research op basis van een maandelijks draagvlakonderzoek in opdracht van de NOS. De ondervraagde Nederlanders kijken er het meest naar uit dat ze geen mondkapje meer hoeven te dragen als de coronamaatregelen verdwijnen.

Andere veranderingen waar de Nederlanders zich op verheugen zijn op vakantie gaan naar het buitenland, anderen weer kunnen aanraken of knuffelen en naar een restaurant gaan. Verder zegt de helft van de ondervraagden het na corona fijn te vinden "niet meer steeds bij alles na te moeten denken".

18.30

Rutte: echte probleem VWS gaat om 590 miljoen, niet om miljarden

Volgens demissionair premier Mark Rutte moet het ministerie van Volksgezondheid vooral uitleg geven over 590 miljoen euro aan uitgaven in de coronacrisis. Het grote probleem gaat niet om de volledige 5,1 miljard euro aan uitgaven waarover de Algemene Rekenkamer heeft gezegd dat de financiële spelregels zijn overtreden. "Dat is nog steeds een enorm bedrag", geeft Rutte toe over de 590 miljoen, maar hij probeerde het "terug te koken tot de essentie".

18.28

Alle seinen op groen voor kermis in Moergestel

In 2020 was de kermis in Moergestel de eerste kermis in het land sinds de uitbraak van de coronapandemie. Dankzij de verwachte versoepeling van de coronamaatregelen, ziet het er ook dit jaar voor de kermis in Moergestel goed uit.

Burgemeester Hans Janssen: “Wat ons betreft gaat de kermis door en zullen we die op een veilige en verantwoorde manier organiseren. De gemeente is er in ieder geval klaar voor. Ondertussen werken we de details verder uit en maken we goede afspraken met exploitanten, horecaondernemers, de marktkooplieden en de hulpdiensten. De exacte inrichting van het terrein en voorwaarden waaronder de kermis van start kan gaan, hangen af van de nog geldende coronamaatregelen.” De kermis in Moergestel vindt plaats van 2 t/m 6 juli. Ook in Best en Uden hebben ze goede hoop dat de kermis doorgaat.

17.54

De Jonge: mogelijk toch losse afspraken naast coronareisregels EU

Als het niet lukt om het in Europa eens te worden over soepelere coronaregels voor reizen deze zomer, gaat het kabinet misschien toch met andere landen onderlinge afspraken maken. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer. De Jonge vindt dat sommige landen regels bepleiten die strenger zijn dan nodig. Volgens De Jonge moet het wel "praktisch" blijven.

17.10

Viruswaarheid vindt dat vaccineren kinderen grens overschrijdt

Met het vaccineren van kinderen wordt een nieuwe rode lijn overschreden, zegt jurist Jeroen Pols van protestgroep Viruswaarheid. Hij reageert op het advies van de Gezondheidsraad woensdag om ook jongeren vanaf 12 jaar uit medische risicogroepen uit te nodigen voor vaccinatie tegen het coronavirus. Het kabinet neemt dat advies over.

17.09

Burgemeesters geraadpleegd over evenementen in de zomer

Justitieminister Ferd Grapperhaus wil weten hoe de burgemeesters denken over de coronaregels voor evenementen die in de zomer waarschijnlijk weer mogelijk worden. Hij heeft de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad donderdagavond uitgenodigd voor een digitaal overleg, waarbij mogelijk ook een ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken aanschuift. Het demissionaire kabinet neemt vrijdag een beslissing over de nieuwe coronaregels voor evenementen.

15.45

Aantal nieuwe coronagevallen blijft dalen

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn in het hele land 1791 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er 779 minder vergeleken met vorig week woensdag. Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is hiermee ook weer verder gedaald. In de afgelopen zeven dagen kwamen er 13.600 nieuwe coronagevallen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, aanzienlijk minder vergeleken met de voorgaande weken. Gemiddeld komt dit neer op 1943 nieuwe gevallen per dag, het laagste aantal sinds september vorig jaar.

15.44

Huisartsen helpen bij vaccinatie jongeren met medisch risico


Huisartsen willen graag helpen bij het selecteren van jongeren met een medische indicatie die in aanmerking komen voor coronavaccinatie. De Landelijke Huisartsen Vereniging en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) benadrukken wel dat er "een realistische planning" moet komen.

15.37

Binnenlandse vluchten krabbelen langzaam op van coronacrisis

Binnenlandse vluchten beginnen langzaam te herstellen van de coronacrisis, terwijl het internationale luchtvervoer nog altijd zwaar gebukt gaat onder de pandemie en de reisbeperkingen. Dat zegt luchtvaartbrancheorganisatie IATA.

IATA zegt dat de totale vraag naar luchtvervoer in april meer dan 65 procent lager lag dan in dezelfde maand van 2019, dus voor de uitbraak van de crisis. Dat is een verbetering ten opzichte van maart toen het nog ging om een krimp van bijna 70 procent. IATA vergelijkt de cijfers met 2019 omdat vergelijkingen met 2020 zeer mank gaan door de crisis.

15.24

270 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In de afgelopen 24 uur zijn in onze provincie 270 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is iets meer dan een dag eerder, toen ging het om 243 nieuwe coronagevallen.

Wachten op privacy instellingen...
15.22

Meerderheid ouders van 12-plussers wil coronaprik voor hun kind

Een ruime meerderheid van de ouders van kinderen van twaalf tot en met zeventien jaar wil hun kroost laten inenten met het vaccin van Pfizer, stelt I&O Research op basis van onderzoek. Het kabinet besloot woensdag op advies van de Gezondheidsraad dat kinderen van deze leeftijden met een verhoogd medisch risico een prik krijgen. Over de vraag of ook gezonde kinderen vanaf twaalf een prik krijgen, zal nog worden besloten.

15.11

Meer dan honderd coronabedden in ziekenhuizen vrijgekomen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw gedaald. In de afgelopen 24 uur zijn 103 bedden op verpleegafdelingen en intensive cares vrijgekomen. Ziekenhuizen behandelen nu nog 834 mensen vanwege het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds 4 oktober.

13.36

Kabinet besluit kinderen in medische risicogroep te vaccineren

Demissionair minister Hugo de Jonge neemt het advies van de Gezondheidsraad over om kinderen uit medische risicogroepen te vaccineren. Het gaat om kinderen van 12 tot en met 17 jaar die ook jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik en kinderen met obesitas. In uitzonderlijke gevallen mogen behandelend artsen bepalen dat hun patiënt in aanmerking moet komen. Ze krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin.

"We weten dat jongeren met een kwetsbare gezondheid behoorlijk risico lopen op een ernstiger beloop van corona. Voor hen is een vaccinatie niet alleen bescherming tegen de ziekte, maar ook gaat het hier over jongeren die de afgelopen tijd behoorlijk hebben moeten oppassen om niet ziek te worden", aldus De Jonge.

Wachten op privacy instellingen...
12.45

Aandacht voor sociale ongelijkheid in sport weinig toegenomen

Door het coronavirus zijn verschillende groepen inwoners minder gaan bewegen. Dat meldt het Mulier Instituut na onderzoek onder 129 gemeenten. De afname is zichtbaar onder ouderen en volwassenen en in het bijzonder bij laagopgeleiden, chronisch zieken, eenzame en sociaal geïsoleerde mensen en mensen met een laag inkomen. De sociale verschillen in sport lijken hiermee te zijn toegenomen. Toch is de aandacht hiervoor nauwelijks toegenomen.

12.30

Advies: coronavaccin voor jongeren vanaf 12 jaar met medisch risico

Ook jongeren vanaf 12 jaar uit medische risicogroepen moeten in aanmerking komen voor vaccinatie, vindt de Gezondheidsraad. In een advies aan het kabinet schrijft de raad dat vaccinatie van deze groep 'wenselijk is'. Het gaat om alle kinderen van 12 tot en met 17 jaar die ook jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik. Verder moeten ook kinderen met obesitas het vaccin aangeboden krijgen. In uitzonderlijke gevallen mogen behandelend artsen bepalen dat hun patiënt in aanmerking moet komen.

12.18

Democratiefestival uitgesteld naar 2022

Het tweede Democratiefestival, dat begin september op het eiland Veur-Lent bij Nijmegen zou worden gehouden, is uitgesteld naar 2022. De organiserende stichting is bang dat er in september nog zoveel beperkingen zijn door corona, dat er te weinig mensen naar het festival komen.

11.42

Werkgevers erg voorzichtig met loonsverhogingen door coronapandemie

Werkgevers verschuilen zich in cao-onderhandelingen achter de coronapandemie. Ze zijn heel erg voorzichtig als het gaat om loonsverhogingen. Dat constateert vakbond FNV in een tussenevaluatie van het cao-seizoen. Vicevoorzitter Zakaria Boufangacha vreest dat als de economie straks weer flink gaat aantrekken, de lonen achter zullen blijven. Net als na de vorige crisis.

De gemiddelde loonsverhoging in de cao's die sinds 1 december zijn afgesloten, is volgens FNV nu nog 1,7 procent. Dat is minder dan de inflatie die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs naar buiten bracht voor de maand mei. In koopkracht gaan werknemers er dus op achteruit, redeneert FNV.

11.30

Mensen uit 1988 aan de beurt voor vaccinatie

Mensen die in het jaar 1988 geboren zijn, kunnen vanaf woensdag een vaccinatieafspraak maken. Deze mensen zijn 32 of 33 jaar oud. Bij de prik krijgen ze het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. De nieuwe groep is geboren in het jaar dat Nederland Europees kampioen voetbal werd. "Geen toeval natuurlijk in deze EK-week"", aldus demissionair minister Hugo de Jonge.

Wachten op privacy instellingen...
11.26

Geen besmettingen in Hilvarenbeek

Er zijn voor het eerst geen nieuwe coronabesmettingen bij gekomen in Hilvarenbeek. Dat schrijft de trotse burgemeester Evert Weys op Twitter.

Wachten op privacy instellingen...
11.16

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren woensdagochtend 130 coronapatiënten opgenomen, dertien minder dan zondag. Dat maakt het ROAZ woensdag bekend. De afgelopen 24 uur zijn acht nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat negentien coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Het voorbije etmaal overleed één coronapatiënt in de Brabantse ziekenhuizen. Er werd niemand overgeplaatst.

11.00

Onderzoek naar luchtvaartmaatschappijen die geen geld teruggaven

Er is een onderzoek gestart naar de luchtvaartmaatschappijen British Airways en Ryanair. Deze zouden hebben nagelaten om klanten geld terug te geven nadat hun vluchten door de lockdownperiode geannuleerd werden. In plaats van geld terug, koos British Airways ervoor om vouchers aan te bieden. Ook boden beide maatschappijen omboekregelingen aan. Maar volgens de wet hebben klanten in het Verenigd Koninkrijk het recht om binnen twee weken hun geld terug te krijgen. De Britse concurrentiewaakhond CMA is het onderzoek begonnen.

09.31

Vanaf 1 juli geldt systeem voor coronacertificaat

Het Europees Parlement is akkoord met de regelgeving rond het coronacertificaat dat reizen door de EU deze zomer makkelijker moet maken. Dat stemde een overgrote meerderheid in het Europees Parlement. Met het certificaat kun je via een QR-code op papier of digitaal bewijzen dat je bent ingeënt, negatief bent getest of onlangs al corona hebt gehad. Het systeem werkt gaat in vanaf 1 juli.

09.06

Reisadvies voor vier landen op geel

Vanaf donderdag kunnen Nederlanders op vakantie naar Luxemburg, Polen, Tsjechië en Slowakije. Het reisadvies voor deze landen gaat dan van oranje naar geel, omdat de coronacijfers dalen. Dat meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dinsdag werd al duidelijk dat ook Duitsland, Italië en Oostenrijk weer code geel krijgen. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen weer zijn toegestaan. Als je daarna weer in Nederland komt, is een coronatest niet nodig en hoef je ook niet in quarantaine.

08.24

Harmony of Hardcore en 7th Sunday gaan tóch door

Festivalliefhebbers kunnen vanaf volgende maand weer los bij Harmony of Hardcore en 7th Sunday Festival. Onder de naam 'Live Again' vinden beide festivals plaats op De Roost in Erp. Er zijn 10.000 bezoekers welkom per evenement.

De festivals zijn een officieel Testen voor Toegang-evenement. Festivalgangers moeten dus een negatief testbewijs kunnen laten zien om naar binnen te mogen. Op het terrein zelf hoeven mensen geen afstand van elkaar te houden of een mondkapje te dragen.

08.02

Openbaar vervoer weer grotendeels in gebruik

Steeds meer reizigers keren terug naar het openbaar vervoer, waar het steeds rustig was vanwege de coronamaatregelen. De bezettingsgraad is nu zo'n 55 procent, zegt OVNL-voorzitter Pedro Peters tegen BNR. Hij hoopt dat nog meer mensen snel weer voor het openbaar vervoer kiezen. Op 23 juni begint de organisatie zelfs een campagne om reizigers terug in de trein, bus, tram of metro te krijgen.

05.39

'Jongeren zijn de dupe van thuiswerken na coronacrisis'

Jongeren worden de dupe als na de coronacrisis nog steeds zoveel thuisgewerkt wordt als nu het geval is omdat zij weinig kennis hebben en geen netwerk om op terug te vallen. Dat stelt de Vrije Universiteit na onderzoek onder duizenden mensen. Volgens de VU wordt de discussie over thuiswerken geleid door een kleine groep mensen met een koophuis, een eigen werkkamer en een netwerk om gebruik van te maken. "Die groep moet niet bepalen hoe het verder moet."

04.17

'Zorgmedewerkers hebben nu eerst tijd nodig om te herstellen'

De meerderheid van de Nederlandse verpleegkundigen, verzorgenden en artsen heeft na meer dan een jaar coronapandemie fysieke of mentale klachten, en vaak van een combinatie daarvan. Dit blijkt uit een peiling onder zevenduizend werknemers uit de sector. Ze hebben tijd nodig om te herstellen, zeggen de Federatie Medisch Specialisten en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. "Het voornemen om uitgestelde zorg dit jaar grotendeels in te halen, is onrealistisch."

03.30

Eerste editie Buitenspeelweek van start

De eerste editie van de Buitenspeelweek begint deze woensdag. Initiatiefnemer de Buitenspeelcoalitie - een samenwerking van onder meer Jantje Beton, de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation - wil kinderen hiermee aansporen vaker buiten te spelen, want dit doen ze vanwege de coronacrisis veel minder. De Buitenspeelweek, die met de Buitenspeeldag van start gaat, duurt tot en met zondag 13 juni.

03.30

Advies van Gezondheidsraad over vaccineren tieners met Pfizer

De Gezondheidsraad komt deze woensdag met een advies aan het kabinet over het vaccineren van kinderen van 12 jaar en ouder met het Pfizer-vaccin. Op basis van dit advies besluit het kabinet of ook pubers dat middel kunnen krijgen. In Nederland worden volwassenen al sinds januari gevaccineerd met Pfizer. Daarnaast wordt het vaccin toegediend aan 16- en 17-jarigen die om medische redenen grote risico's zouden lopen als ze met het coronavirus besmet zouden raken.

03.30

Frankrijk zet weer stap in versoepeling coronamaatregelen

Frankrijk zet een stap verder met het afbouwen van de coronamaatregelen. Toeristen die zijn ingeënt of een negatieve coronatest kunnen tonen zijn weer welkom. De cafés en restaurants gaan woensdag onder strenge voorwaarden binnen weer open en het aantal mensen dat bij sportwedstrijden of culturele evenementen en voorstellingen bijeen mag zijn gaat naar vijfduizend.

23.44

Reizigers uit Japan vanaf woensdag weer welkom in Nederland

Het inreisverbod voor mensen uit Japan geldt vanaf deze woensdag niet meer in Nederland. Vanaf middernacht zijn reizigers uit dat land weer gewoon welkom. De Europese Unie had al eerder besloten het land uit te zonderen van de inreisbeperkingen, maar lidstaten zelf gaan over de uitvoering van zo'n besluit, meldt het kabinet aan de Tweede Kamer. Volgens het kabinet is de coronasituatie in Japan voldoende om reizen uit dat land weer toe te staan.

23.43

'Kinderen van alle leeftijden vaccineren tegen coronavirus'


Het is verstandig kinderen van alle leeftijden, inclusief baby's, te vaccineren tegen het coronavirus. Dat zegt de bekende Amerikaanse epidemioloog en regeringsadviseur Anthony Fauci. Volgens hem gaan we een leeftijdsafname zien: van twaalf naar negen jaar, van negen naar zes jaar, van zes naar twee jaar en van twee jaar tot twee maanden." Hij denkt dat waarschijnlijk eind dit jaar 'voldoende informatie is uit onderzoek om kinderen van alle leeftijden te vaccineren'.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...