Zoekactie naar al 27 jaar vermiste Tanja Groen op Strabrechtse Heide

15 juni 2021 om 09:59 • Aangepast 16 juni 2021 om 13:50
nl
De politie is dinsdagochtend een nieuwe zoekactie gestart naar het lichaam van Tanja Groen, op de Strabrechtse Heide bij Heeze. De studente is al 27 jaar vermist. De locatie is vermoedelijk gekozen omdat er een veroordeelde moordenaar uit de buurt kwam. Die man is intussen overleden.

Een plek die steeds genoemd wordt en waar Tanja mogelijk begraven zou liggen, is de Strabrechtse Heide. Al sinds de jaren ’90 is deze informatie in het dossier opgenomen. "In recente getuigenverklaringen komt de heide steeds terug. De informatie is zodanig concreet om een zoekactie te starten", schrijft de Limburgse politie nu.

Op 4 september 1993 gaven Tanja's ouders haar als vermist op. Destijds was zij een 18-jarige studente. Het Openbaar Ministerie beschouwt deze vermissingszaak als een cold case. Er is vaker gezocht naar Tanja Groen. Vorig jaar nog op een begraafplaats in Maastricht. Het was al duidelijk dat er gauw een nieuwe zoekactie zou komen.

Feestje
Tanja Groen kwam oorspronkelijk uit Schagen in Noord-Holland. Ze ging gezondheidswetenschappen studeren in Maastricht. Ze woonde nèt op kamers in Gronsveld, toen ze verdween in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993. De studente was die avond naar een feestje in Maastricht geweest. Ze was daarna op de fiets terug gegaan naar haar kamer. Daarna heeft niemand ooit nog van haar gehoord.

Het is op dit moment niet bekend hoe lang de zoekactie gaat duren. De politie zegt wel dat dit enkele dagen in beslag neemt.

Geldropse moordenaar
Bij de verdwijning van Groen is er vaak en vanaf het begin gewezen naar Wim S. uit Geldrop. Die kreeg celstraf en tbs voor de moord op de Eindhovense Rienja Shewpersadsingh in 1993, het jaar van de verdwijning van Groen. Het lichaam van de Eindhovense vrouw was gedumpt in een bos bij Veldhoven.

Mogelijk heeft deze S. meer vrouwen gedood. Tegen een medegedetineerde zou hij naar verluid wel elf moorden hebben opgebiecht. Maar over dat van-horen-zeggen-verhaal is altijd grote twijfel geweest, vooral omdat er geen bewijs is gevonden. Wim S. is intussen overleden.

Alles wijst erop dat Wim S. de reden is van de zoekactie op de Strabrechtse Heide, tussen Geldrop en Heeze. Maar welke plek er in beeld is en wat dan de exacte link is met de overleden man is onduidelijk.

De heide is ongeveer 15 vierkante kilometer groot. De politie heeft bekend gemaakt dat er gezocht gaat worden in het midden van de heide, op het grondgebied van de gemeente Heeze-Leende in een ecologisch zeer kwetsbaar gebied.

Tanja Groen (foto: politie)
Tanja Groen (foto: politie)

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.