Liveblog

Coronanieuws: vanaf 23 juni afspraak voor Janssen-vaccin mogelijk

16 juni 2021 om 06:23 • Aangepast 17 juni 2021 om 10:00
nl
Ook deze woensdag hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 1997 en 1998 mag een prikafspraak maken.
  • In Brabant zijn 151 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.
  • Reisadvies Cyprus, Kroatië, Zwitserland, Kos en Rhodos weer geel.
  • De mondkapjesplicht verdwijnt volgende week
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is afgesloten.

22.21

4,5 miljoen mensen volledig beschermd tegen coronavirus

Zo'n 4,5 miljoen mensen zijn inmiddels volledig gevaccineerd, zo meldt demissionair coronaminister Hugo de Jonge.

Wachten op privacy instellingen...
19.21

Vanaf 23 juni afspraak voor het Janssen-vaccin mogelijk

Mensen die het coronavaccin van Janssen willen krijgen, kunnen daar vanaf volgende week woensdag een afspraak voor maken. Op 23 juni wordt daarvoor een speciaal telefoonnummer opengesteld. De eerste prikken worden volgende week vrijdag gezet. Dat gebeurt in elke regio op minimaal één locatie. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.

19.19

'Bedrijven gaan niet ineens over op volledig werken op kantoor'

Bedrijven zullen niet in één klap volledig overschakelen naar werken op kantoor, nu het kabinet mogelijk komt met een versoepeling van het thuiswerkadvies. Die voorspelling doen ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW. Het ligt meer voor de hand dat bedrijven eerst groepen medewerkers weer naar kantoor laten komen. Mogelijk moeten ook nog aanpassingen gedaan worden om 1,5 meter afstand te kunnen houden.

19.18

Kermis in Best gaat door

De kermis in Best van 2 tot en met 7 juli gaat dit jaar door, zo laat de gemeente weten.

Wachten op privacy instellingen...
18.26

13 miljoen prikken gezet

Nederland heeft inmiddels meer dan 13 miljoen prikken tegen het coronavirus gezet. Dit zijn zowel eerste inentingen als herhaalvaccinaties. Minister Hugo de Jonge maakte het nieuwe cijfer woensdag bekend, vier dagen na de 12 miljoenste prik en acht dagen na de 11 miljoenste prik.

18.09

Door lockdown gesloten bedrijven gecompenseerd voor auteursrechten

Winkeliers, restauranthouders, kroegbazen en andere ondernemers die verplicht moesten sluiten vanwege corona krijgen geld terug dat ze hebben betaald voor auteursrechten. Normaal moet je als winkelier of horecaondernemer altijd betalen aan auteursrechtenorganisaties als je in de zaak muziek draait of de tv hebt aanstaan. Maar voor de periode van verplichte sluitingen in 2021 worden ze nu volledig gecompenseerd voor die kosten.

17.34

Stads- en streekvervoer rijden op 90 procent oude dienstregeling

Het regionale openbaar vervoer in Nederland rijdt gemiddeld een dienstregeling van 90 procent in vergelijking met 2019, zegt voorzitter van OV-NL Pedro Peters. De NS valt daar niet onder. 90 procent is volgens hem ruim voldoende om alle reizigers te vervoeren.

16.18

Studenten vaccineren tegen corona

Studenten van het Koning Willem I College in Den Bosch helpen vanaf zaterdag mee op de acht vaccinatielocaties van GGD Hart voor Brabant. Het gaat om veertig studenten van de opleiding Verpleging & Verzorging. Daar gaan ze zelfstandig aan de slag als prikker en voorbereider van het vaccin. Volgens de GGD voldoen ze aan de eisen die de GGD stelt aan medewerkers en zijn ze goed ingewerkt en gescreend. Ze staan ook onder supervisie van een arts.

"We zijn ontzettend trots dat onze studenten zich hebben opgegeven om te helpen", zegt Marjan Terweij, directeur van de opleiding. "Juist in deze crisissituatie is het voor hen relevant om te kunnen leren in echte praktijksituaties en tegelijkertijd een eigen maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren."

Foto: GGD Hart voor Brabant.
Foto: GGD Hart voor Brabant.
15.29

Mondkapjesplicht eindigt volgende week

Vanaf volgende week zaterdag geldt er geen mondkapjesplicht meer. Het advies om thuis te werken vervalt ook. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge zei woensdagmiddag al dat de mondkapjesplicht mogelijk af zou worden geschaft.

Als er op plekken anderhalve meter afstand kan worden gehouden, hoeven mensen geen mondkapje te dragen. Kan dat niet, dan blijft een mondkapje nodig. In het openbaar blijven de mondkapjes dus voorlopig. Het kabinet wacht nog op advies van het Outbreak Management Team over of mondkapjes bijvoorbeeld in supermarkten nog nodig zijn. Vrijdag wordt daarover de knoop doorgehakt.

15.23

Coronabesmettingen

In Brabant zijn de afgelopen 24 uur 151 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Een dag eerder ging het om 126 nieuwe besmettingen.

In heel Nederland zijn 1040 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is minder dat het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, wat ligt op 1179 positieve tests per dag. Het aantal besmettingen daalt al wekenlang.

Wachten op privacy instellingen...
14.45

De Jonge: mogelijk volgende week einde mondkapjesplicht


De mondkapjesplicht wordt mogelijk volgende week al afgeschaft. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge woensdag. Het kabinet besloot eerder al de versoepelingen die gepland stonden voor 30 juni naar voren te halen, naar 26 juni.

Vrijdag wordt er een knoop doorgehakt en is er ook een persconferentie. Het gaat onder meer om verruiming van de regels voor de horeca en thuisbezoek, en het weer toestaan van evenementen. Maar ook de mondkapjesplicht ligt op tafel, aldus De Jonge.

14.40

LUMC: huidprik coronavaccin is veilig en effectief


Het toedienen van het Moderna-coronavaccin in de huid in plaats van de spier is veilig en effectief, concludeert het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) na een eerste onderzoek. Het voordeel van de huidprik is volgens de onderzoekers dat er een veel kleinere hoeveelheid vaccin nodig is.

"In stadium 1 van ons onderzoek hebben we gezien dat toediening van een tiende van de dosis in de huid veilig is, en dat er zelfs met deze lage dosis bij alle deelnemers antistoffen werden opgewekt, vergelijkbaar met het niveau van iemand die COVID-19 heeft doorgemaakt", zegt Geert Roozen, arts-onderzoeker infectieziekten.

14.35

Goedkopere coronatest bij reis, maar 'zou gratis moeten'

De reisbranche gaat goedkopere coronatesten aanbieden aan reizigers. Maar eigenlijk zouden de zogeheten PCR-testen gratis moeten zijn, meent branchevereniging ANVR. "Deze maatregel wordt uiteindelijk opgelegd vanuit de overheid", aldus ANVR-voorzitter Frank Oostdam.

Omdat het nog niet zover is, is de ANVR een samenwerking aangegaan met Coronatest2travel.nl, een aanbieder van PCR-testen. Daar kunnen klanten van reisorganisaties tegen volgens de ANVR veel lagere kosten getest worden. Ook andere reizigers kunnen echter van de goedkope testen gebruikmaken. Daarmee wil de reissector er alles aan doen om veilig reizen weer mogelijk te maken.

14.25

Nog 605 coronapatiënten in het ziekenhuis

Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel nog 605 coronapatiënten. Dat is een daling van 40 patiënten ten opzichte van dinsdag. Maandag lagen er nog 681 patiënten met COVID-19 in de ziekenhuizen.

Op de intensive cares liggen op dit moment 239 coronapatiënten, 11 minder dan een etmaal eerder. Op de verpleegafdelingen worden 366 patiënten met COVID-19 behandeld. Dat zijn er 29 minder dan bij de vorige melding van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), op dinsdag.

14.16

Nog geen duidelijkheid over vaccinatie gezonde jongeren

Met het huidige vaccinatietempo zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat alle Nederlanders van 18 jaar en ouder de kans hebben gekregen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. De grote vraag is nog of de GGD's daarna verder kunnen gaan met het vaccineren van jongeren onder de 18 jaar.

De Gezondheidsraad werkt nog altijd aan een advies hierover aan het kabinet. Wanneer dat zal verschijnen, kon een woordvoerder van de raad woensdag nog niet zeggen.

14.03

Festivaltenten bij het Parktheater

Er worden weer festivaltenten gebouwd bij het Parktheater in Eindhoven. Voor het eerst sinds alle coronabeperkingen opent het theaterfestival De Parade komende vrijdag zijn deuren.

13.51

Massale belangstelling voor Zevenheuvelenloop zonder maatregelen

De inschrijvingen voor de 37ste editie van het hardloopevenement Zevenheuvelenloop in de omgeving van Nijmegen stromen binnen. Dinsdag opende de inschrijving en er waren woensdag al duizenden aanmeldingen, aldus de organisatie.

De Zevenheuvelenloop wordt op 20 en 21 november gehouden en heeft plaats zonder coronamaatregelen. De organisatie heeft dat afgestemd met de hulpdiensten en de veiligheidsregio.

13.42

'Mooi weer heeft even groot effect op corona als sluiten van scholen'

Het 'seizoenseffect' van corona is groter dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in Engeland. De Volkskrant schrijft erover. De komst van de zomer heeft ongeveer hetzelfde effect op het coronavirus als het sluiten van scholen en universiteiten, het verbod op samenkomsten van meer dan honderd mensen.

13.30

Weer drukker op de weg en in OV

Nederlanders maken weer meer gebruik van hun auto en het openbaar vervoer sinds de regering begin deze maand een einde maakte aan de 'harde lockdown'. Op de weg en in de treinen, bussen, metro's en trams was het vorige week ongeveer net zo druk als in het najaar, voordat het land weer op slot ging omdat de coronabesmettingen opliepen. Dat komt naar voren uit cijfers van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW) en ov-chipkaartbedrijf Translink.

13.16

Kredietregelingen verlengd

Drie speciale kredietregelingen die ondernemers tijdens de coronacrisis hebben geholpen hun rekeningen te blijven betalen, kunnen ook worden gebruikt om te investeren in bijvoorbeeld nieuwe apparatuur of om voorraden aan te vullen. De regelingen worden daarnaast verlengd tot het einde van dit jaar.

12.52

Zwarte Cross afgelast om corona

Ook in 2021 wordt er geen Zwarte Cross festival georganiseerd, dat meldt de organisatie. "Onzekerheid over het waarborgfonds, onduidelijkheid over vergunningseisen rondom COVID bij grootschalige evenementen, personeelstekorten binnen de evenementenbranche en beperkte beschikbaarheid van materialen hebben een rol gespeeld bij het nemen van dit besluit", zo schrijft de organisatie van het festival op de website.

De Zwarte Cross is een van de grootste festivals van Nederland.

12.18

Johnson & Johnson haalt levering van 55 miljoen coronavaccins niet

De farmaceut Johnson & Johnson kan niet aan zijn leveringsverplichtingen van het tweede kwartaal voldoen, verwacht de Europese Commissie. Door problemen met de productie van coronavaccins in de Verenigde Staten komt het bedrijf niet aan de afgesproken 55 miljoen voor eind juni, zegt een woordvoerder. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) staat niet toe dat 17 miljoen doses die uit een fabriek in Baltimore komen in Europa worden gebruikt.

11.57

Ook wie geboren is in 1998 kan prikafspraak maken

De laatste groepen volwassenen krijgen deze dagen een uitnodiging voor vaccinatie tegen het coronavirus. Mensen uit 1997 en 1998 kunnen vanaf woensdag een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. De jongsten in deze groep zijn nog 22, de oudsten hebben net hun 24e verjaardag gevierd. Zij krijgen, net als andere twintigers en dertigers, het coronavaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.

Als er geen problemen opdoemen, duurt het nog een paar dagen voor de laatste volwassenen zijn uitgenodigd. Deze mensen zijn geboren in 2003. Het kabinet hoopt dat voor half juli elke volwassene die dat wil een eerste prik heeft gehad.

11.42

Amerikanen kunnen hier weer op vakantie

Amerikaanse toeristen zijn binnenkort weer welkom in de Europese Unie. De Verenigde Staten hebben het coronavirus voldoende eronder om ook niet-noodzakelijke reizen uit dat land toe te staan, vinden de EU-landen. Dat geldt ook voor Servië, Albanië, Noord-Macedonië, Libanon en Taiwan.

11.36

Verplichte vaccinatie voor verpleeghuispersoneel in Engeland

De Britse autoriteiten gaan werknemers in Engelse verpleeghuizen voor ouderen verplichten om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Bronnen zeggen tegen de BBC dat de regering dat nieuwe beleid waarschijnlijk binnen enkele dagen formeel gaat aankondigen. Medewerkers die niet ingeënt willen worden, riskeren overplaatsing of ontslag.

Het blijft mogelijk niet bij een vaccinatieplicht voor verpleeghuispersoneel. De regering overweegt vaccinaties verplicht te stellen voor iedereen die in de gezondheidszorg werkt.

11.09

Nog 91 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

Er liggen minder dan honderd coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen. 91 patiënten liggen met corona in het ziekenhuis. Dat zijn er negen minder dan een dag eerder. Het is voor het eerst in negen maanden dat het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis onder de honderd uitkomt. De laatste keer dat dat het geval was, was in september vorig jaar.

In de afgelopen 24 uur zijn er 7 nieuwe patiënten opgenomen, er mochten 13 patiënten weer naar huis. Er zijn in het voorbije etmaal geen mensen overleden en ook geen patiënten overgeplaatst.

11.04

Coronacertificaten bij onze zuiderburen

België heeft woensdag de eerste coronacertificaten verstrekt die reizen door de Europese Unie gemakkelijker moeten maken. Een aantal EU-landen accepteert de reispas al, waarmee de drager kan laten zien dat hij of zij is ingeënt, negatief is getest of de ziekte heeft doorstaan en daardoor is beschermd.

Het certificaat, dat met een QR-code werkt, kan sinds woensdagochtend worden gedownload of op papier worden aangevraagd. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, was een van de eersten. Ze begint woensdag aan een reis langs EU-landen om hun aanvraag voor geld uit het coronaherstelfonds te bespreken en gaat het certificaat dan meteen uitproberen.

10.09

Het wordt drukker op priklocaties: 'kom niet te vroeg en kom alleen'

Wachten op privacy instellingen...
09.50

Minder ziekmeldingen bij bedrijven

Het ziekteverzuim bij bedrijven is in mei licht gedaald. Het gaat om de eerste afname sinds januari dit jaar, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare op basis van eigen cijfers. Volgens de organisaties betekent dit dat de piek in het verzuim als gevolg van de derde coronagolf achter de rug is.

Het ziekteverzuim zakte naar 4,3 procent, van 4,5 procent in april. Daarmee blijft het verzuim nog wel fors hoger dan voor de pandemie gebruikelijk was in deze periode van jaar. In mei 2019 bedroeg het ziekteverzuim bijvoorbeeld 3,9 procent.

09.47

'Ook na corona blijven we online winkelen'

Winkels hebben in de coronatijd veelal ingezet op onlineverkoop door bijvoorbeeld een webwinkel te bouwen of met sociale media aan de slag te gaan. Ook nu de coronacrisis ten einde loopt, moeten ze daar op blijven inzetten, stelt branchevereniging INretail. INretail voorziet de meeste groei voor winkels via internet de komende jaren.

09.10

1997 aan de beurt voor een prikafspraak

Vanaf 10.00 uur kunnen mensen uit het geboortejaar 1997 een vaccinatie-afspraak maken, zo meldt demissionair minister Hugo de Jonge op Twitter.

Wachten op privacy instellingen...
09.02

Reisadvies Cyprus, Kroatië, Zwitserland, Kos en Rhodos weer geel

Meer Europese landen en gebieden zijn woensdag van een oranje reisadvies naar geel gesprongen. Dat betekent dat vakantiereizen naar die landen niet langer worden afgeraden, maar er gelden nog wel veiligheidsrisco's. Reizigers hoeven bij terugkomst naar Nederland in ieder geval geen negatieve test meer te laten zien en niet in quarantaine, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om Cyprus, Kroatië (met uitzondering van de regio Sjeverna Hrvatska), Liechtenstein, Zwitserland en de Zuid-Egeïsche eilanden in Griekenland.

Daarnaast kleuren IJsland, Polen en Roemenië weer helemaal groen. In de betreffende landen kunnen nog wel inreisbeperkingen gelden vanwege corona. Ook waarschuwt Buitenlandse Zaken dat de situatie in een land soms snel kan veranderen. Zo zijn de Zuid-Egeïsche eilanden (waar onder andere Kos en Rhodos deel van uitmaken) eind vorige maand van geel naar oranje gegaan. "Inmiddels is de situatie op de Zuid-Egeïsche eilanden verbeterd, waardoor vakantiereizen weer mogelijk zijn", aldus het ministerie.

07.30

'We gaan niet massaal spaargeld opmaken na corona'

De meeste Nederlanders zijn waarschijnlijk niet van plan om het vele spaargeld dat ze hebben opgepot tijdens de coronapandemie snel weer uit te geven. Dit meldt de Rabobank op basis van een onderzoek onder meer dan 1500 mensen. Vorig jaar daalden de uitgaven van consumenten hard door onder meer de coronamaatregelen, waardoor mensen bijvoorbeeld niet op vakantie konden of uit eten.

Cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) wezen er eerder al op dat de hoeveelheid spaargeld hierdoor flink is toegenomen.

07.00

'Top ministerie wist dat Van Lienden loog over distributiedeal met KLM'

De top van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ging met de stichting Hulptroepen van Sywert van Lienden in zee, terwijl men wist dat er was gelogen over een distributieketen zonder winstoogmerk die Van Lienden had opgezet met KLM. Dit voor het invliegen van mondkapjes. Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money.

Eind maart 2020 zette het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) met luchtvaartmaatschappij KLM een luchtbrug op tussen China en Nederland. De inkooporganisatie en KLM spraken af dat die verbinding uitsluitend zou worden ingezet voor de overheid en niet voor de stichting van Van Lienden. Toch liet Van Lienden meermalen onterecht weten zaken te doen met de KLM. "In elke presentatie werd KLM genoemd. Van Lienden heeft lang geclaimd dat KLM een partner was," zegt VWS-topambtenaar Mark Frequin.

06.00

Steeds meer winkels staan leeg, vooral in Eindhoven

De winkelleegstand in de zes grootste steden van Nederland is door de coronacrisis onverwacht snel opgelopen. Dat schrijft het FD. Stadsbesturen waarschuwen voor verloedering. In Eindhoven staat momenteel 9 procent van de winkels leeg, twee jaar geleden was dat 6,1 procent.

Ook in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam nam de leegstand flink toe, zo blijkt uit cijfers die de krant heeft opgevraagd bij onderzoeksbureau Locatus. In Amsterdam steeg de leegstand in twee jaar tijd van 1,4 naar 4,8 procent. Dat is minder dan het landelijk gemiddelde van 7,5 procent, maar het stijgt snel. In de Kalverstraat staat nu 6 procent leeg. Vorig jaar kregen de binnensteden van bijvoorbeeld Eindhoven en Den Bosch al harde klappen.

04.00

Buitenlandse investeringen in Nederland fors gedaald


De buitenlandse investeringen in Nederland zijn in het coronajaar drastisch afgenomen. Niet verrassend, gezien de wereldwijde onzekerheid als gevolg van de pandemie, schrijft het FD. Wel opvallend is dat de daling in Nederland veel groter is dan in andere industrielanden en ook groter dan in 2007, het jaar waarin wereldwijd de financiële crisis uitbrak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!