'Miljoenenfraude bij KempenPlus had niet voorkomen kunnen worden'

16 juni 2021 om 10:34 • Aangepast 17 juni 2021 om 10:18
nl
Het bestuur van KempenPlus had op geen enkele manier door kunnen hebben dat er grootschalige fraude werd gepleegd. Dat meldt de gemeente Bladel woensdag nadat zij een onafhankelijk adviesbureau onderzoek heeft laten doen.
Profielfoto van Karin KampProfielfoto van frances vermeeren
Geschreven door
Karin Kamp & frances vermeeren

KempenPlus is een participatiebedrijf dat mensen met een sociale achterstand aan het werk moet helpen. In september 2019 bleek dat er voor 4,5 miljoen euro was verduisterd. Twee medewerkers van KempenPlus werden opgepakt voor verduistering en witwassen. Het gaat om een 49-jarige man uit Bladel en een 52-jarige inwoner van Weert.

"Het rapport beschrijft dat de feitelijke fraude zó ingenieus was, dat het bestuur die niet had kunnen opmerken", schrijft de gemeente in een verklaring. "De accountant heeft de fraude niet waargenomen en er waren geen andere indicaties van fraude."

Uit eerder politieonderzoek bleek al dat de fraude op verschillende, listige manieren is gepleegd.

KempenPlus is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet en de Wet sociale werkvoorziening in de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden. Alle gemeenten werden fors gedupeerd.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!