Video

Advocaat Schouten in veiligheid gebracht na aanslag Peter R. de Vries

6 juli 2021 om 23:12 • Aangepast 8 juli 2021 om 14:40
nl
Advocaat Peter Schouten uit Breda is dinsdagavond door zwaarbewapende politiemensen in veiligheid gebracht na de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Peter R. de Vries staat kroongetuige Nabil B. bij die getuigt tegen de liquidatiebende van Ridouan Taghi. Hij doet dit samen met Peter Schouten uit Breda.

Het advocatenkantoor van Schouten ligt in Breda. Daar waren dinsdagavond zwaarbewapende politiemensen op de been. De omgeving werd afgezet, voorbijgangers werden op afstand gehouden.

Foto: Perry Roovers/SQ Vision Mediaprodukties
Foto: Perry Roovers/SQ Vision Mediaprodukties

De Vries werd rond halfacht neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, kort nadat hij te gast was bij RTL Boulevard. Er zouden meerdere schoten zijn gelost. De misdaadjournalist zou van dichtbij door het hoofd zijn geschoten. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Daar vecht hij voor zijn leven. Vrij snel werden dinsdagavond drie verdachten aangehouden.

De plek waar Peter R. de Vries werd neergeschoten. (Foto: ANP)
De plek waar Peter R. de Vries werd neergeschoten. (Foto: ANP)

Grapperhaus en Rutte aangeslagen
Een aangeslagen minister Ferd Grapperhaus van Justitie wilde niet inhoudelijk ingaan of er nu voor journalisten en advocaten extra maatregelen worden genomen. "Zeer waakzaam zijn staat bovenaan", zo verzekerde de bewindsman. Onder anderen de uit Brabant afkomstige misdaadjournalisten John van de Heuvel en Paul Vugts worden of werden al beveiligd.

Demissionair minister-president Mark Rutte noemde de aanslag een aanslag op de vrije journalistiek. Zijn gedachten gaan uit naar De Vries en zijn geliefden, zo zei hij dinsdagavond laat tijdens een ingelaste persconferentie. "We hopen vurig, we bidden, dat hij de aanslag overleeft", zei de premier. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima reageerden vanuit Duitsland, waar ze een staatsbezoek afleggen, 'diep geschokt'.

RTL Nederland, productiehuis Fremantle en het team van RTL Boulevard noemen de aanslag op Peter R. de Vries 'een onbeschrijfelijk laffe daad'. In een gezamenlijke verklaring laten ze weten dat 'zijn menselijkheid, moed, strijd tegen de misdaad en voor de vrijheid van meningsuiting inspirerend en essentieel is voor onze samenleving'.

RTL Boulevard gaat woensdagavond gewoon door. "Zoals Peter van ons zou verwachten", zo wordt de verklaring afgesloten.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.