Verspreiden foto neergeschoten Peter R. de Vries: ‘Het is sensatiezucht’

7 juli 2021 om 10:28 • Aangepast 8 juli 2021 om 08:54
nl
De foto van een neergeschoten Peter R. de Vries. Het moet een gruwelijk beeld zijn geweest. Toch werden kort na de aanslag op de misdaadverslaggever massaal foto's en filmpjes gedeeld op social media. "Het is sensatiezucht", zegt neuropsycholoog Erik Matser uit Helmond. "De verspreiders hebben totaal geen idee wat de reacties van anderen kunnen zijn. Kan de ontvanger dit wel aan?"
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De politie riep na de aanslag op uit te kijken naar de mogelijke dader, maar vroeg in dezelfde tweet ook om de bewuste foto niet meer te delen. Op sociale media tikten veel mensen elkaar op de vingers en YouTube haalde een groot aantal filmpjes offline.

"Bij sommige mensen gaat dit over een grens. Ze worden ziek."

In het radioprogramma Wakker! van Omroep Brabant probeert Matser het doorsturen en de negatieve effecten ervan te verklaren. "Ik heb mensen in begeleiding gehad die gruwelijke onthoofdingsbeelden van IS hebben gezien. Deze mensen hebben we met EMDR moeten behandelen om van die nare beelden af te komen. Het was de eerste keer dat gruwelijke beelden massaal werden gedeeld. Dat gaat bij sommigen een grens over. Dan is het geen sensatie meer." EMDR is een therapie om mensen van de gevolgen van schokkende ervaringen als een ongeluk of geweld af te helpen.

"Kinderen moeten op school leren wat ze wel en niet kunnen versturen."

Veel internetters hebben geen idee wat je wel of niet kunt verspreiden, stelt Matser. "Als je daar kwetsbaar voor bent, raak je die beelden niet meer kwijt. Daar kun je forse problemen door krijgen. Je kunt niet meer slapen en bent gespannen. Het is eigenlijk een lichte vorm van PTSS. Je raakt het nare beeld niet kwijt. De één gaat er gemakkelijker mee om dan de ander. De verzender moet vooraf bedenken wat hij aan kan richten."

"Kinderen moeten op school leren hoe in deze gevallen met internet om te gaan", bepleit Matser. "Welke foto's kun je bijvoorbeeld wel of niet versturen. Dat is de eerste stap. Ze moeten zich realiseren dat de heftigheid van bepaalde beelden andere mensen ziek kan maken."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.