Celstraffen voor cocaïnelab waar ze ontwormingsmiddel mengden - Omroep Brabant

Celstraffen voor cocaïnelab waar ze ontwormingsmiddel mengden

22 juli om 15:39 • Aangepast 23 juli om 09:11
Cocaïne (archieffoto)
Cocaïne (archieffoto)
Voor het runnen van een cocaïnelaboratorium in die stad, zijn door de rechtbank in Breda donderdag vijf mensen veroordeeld. Ze mengden de drugs met ontwormingsmiddel, om de opbrengst te verhogen. Een taxichauffeur hielp ze met het transport van het spul.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Het lab zat op een woonwagenkamp aan de Hamdijk. Vermoedelijk draaide het al een paar maanden toen het op 8 februari 2020 werd ontdekt. Bij de politie-inval sprong een verdachte uit het raam. Dat bleek Roosendaler Hakim B. (40) te zijn. Samen met bewoner Willem W. (54) kreeg hij de hoogste straf: ze moeten ieder 3 jaar de cel in. En ieder een boete betalen van 10.000 euro.

De zoon van Willem, Gradus W. (21) kreeg 30 maanden. Wahib B. (27) uit Breda kreeg dezelfde straf. Hij werkte als taxichauffeur en voerde de drugs af en aan.

De vrouw (51) van Willem W. werd ook veroordeeld voor haar beperktere rol. Ze kreeg 180 dagen cel, waarvan 129 voorwaardelijk. Dat betekent dat ze haar straf heeft uitgezeten en ze niet terug de cel in hoeft. Ze moet nog wel een taakstraf doen van 180 uur.

Ontwormingspoeder
In het lab werd coke versneden, een bekende methode bij tussenhandelaren en straatdealers om de opbrengst te vergroten. De coke werd gemixt met tetramisol. Dat is een ontwormingsmiddel voor huisdieren. Dat spul is ook wit en ziet eruit als coke. Daarom kun je het ongezien mengen. De drugs worden dan wel minder zuiver maar zwaarder en dat levert meer inkomsten op. De politie vindt dit soort versnijdingsmiddelen vaker.

Er is ongeveer 25 kilo coke gevonden bij de inval. In de originele blokken zat 80 procent zuivere cocaïnebase, zoals dat heet. De blokken die al bewerkt waren bevatten nog 37 procent cocaïne.

Specialisten vermoeden dat er in het lab 150 kilo 'zuivere' coke is verwerkt tot 300 kilo versneden coke. Dat is mede gebaseerd op de lege verpakkingen tetramisol die zijn gevonden. Een kiloblok coke is in de tussenhandel zo'n 25.000 tot 28.000 euro waard.

In het Bredase lab werden de drugs tot de gebruikelijke kiloblokken geperst. Ze kregen ook een logo. Zo vond de politie blokken met het opschrift 'Chapo'. Klanten moesten denken dat het spul rechtstreeks uit Zuid-Amerika kwam.

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...