Liveblog

Coronanieuws: Nederland op Duitse lijst met hoogrisicogebieden

23 juli 2021 om 06:00 • Aangepast 24 juli 2021 om 09:14
nl
Ook deze vrijdag hielden we je via dit liveblog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 1214 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
  • 67 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Italië verscherpt vanaf 6 augustus de coronaregels.
  • Het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio meldde vrijdagochtend negentien nieuwe coronabesmettingen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.06

Dit liveblog is gesloten.

22.24

Gesloten restaurants in Eindhoven mogen van rechter voorlopig openblijven


De twee Eindhovense restaurants die op slot moesten van de gemeente, mogen voorlopig toch weer open. Dat heeft een rechter vrijdag besloten, zo laat de advocaat van de restauranteigenaren weten. Restaurants Fling en Antonio's moesten twee weken sluiten omdat het personeel er na sluitingstijd op het terras zat. Dat zou in strijd zijn met de coronamaatregelen die zeggen dat een restaurant na middernacht gesloten moet zijn.

18.15

Vierde coronabesmetting in Nederlandse ploeg op Olympische Spelen


De Nederlandse roeier Finn Florijn (21) is positief getest op het coronavirus. Dit is het vierde coronageval in de Nederlandse ploeg voor de Olympische Spelen. Florijn was eerder op de dag in actie gekomen in de heats van de skiff en plaatste zich voor de herkansing. Hij moet nu tien dagen in quarantaine in Tokio.

17.19

Kosteloos vakantie annuleren bij Sunweb


Mensen die een reis boeken bij Sunweb kunnen hun tripje kosteloos annuleren als hun vakantiebestemming kort voor vertrek oranje kleurt. Dat heeft de reisorganisatie aan Consumentenbond laten weten. Eerder schreef Sunweb dat dit tot twee weken voor vertrek kon, maar dat blijkt niet te kloppen. "Als binnen twee weken voor vertrek de kleurcode van de bestemming verandert, nemen we contact op met onze klanten. Dan krijgen ze de optie om de vakantie te annuleren en hun geld terug te krijgen of om te boeken", aldus de organisatie.

17.18

Hoogste schadevergoeding na avondklokrellen in Eindhoven: 80.000 euro

Een 36-jarige man uit Eindhoven krijgt een gepeperde rekening van de NS voor het slopen van de stationsruiten en deuren. Of hij even 79.533,47 euro wil aftikken. Het is de hoogste schadevergoeding die tot nu toe is toegewezen. Alsof dat nog niet genoeg is, is de Eindhovenaar vrijdag ook nog eens veroordeeld tot een celstraf van 15 maanden.

In een andere zaak over de avondklokrellen op die dag in Eindhoven werd een 19-jarige Tilburger gestraft. Hij verklaarde tijdens zijn rechtszaak dat hij speciaal van zijn woonplaats naar Eindhoven was gereisd 'om sensatie te zoeken'. De Tilburger bekende dat hij stenen had gegooid die zondagmiddag. Hij gooide samen met anderen ook een cameramast van de gemeente omver. In de Jumbo jatte hij sigaretten en bier.

16.08

477 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen

Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot 477, dat zijn er 41 meer dan donderdag. Van hen liggen er 107 op de intensive care, evenveel als een dag eerder, en 370 op een verpleegafdeling. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er werden vrijdag 84 nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen, twaalf meer dan de vorige dag. Hiervan zijn er zeven op de intensive care beland. Daar zijn nu 685 bedden bezet. Naast de 107 Covid-patiënten liggen daar 578 mensen om een andere reden.

15.53

Nederland op Duitse lijst met hoogrisicogebieden


Duitsland zet Nederland op de lijst met hoogrisicogebieden. Dat betekent dat een strenger beleid gaat gelden voor reizigers. Die maatregelen gelden volgens gezondheidsinstituut Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) vanaf komende dinsdag.

Niet-gevaccineerde reizigers moeten in Duitsland na een verblijf in een hoogrisicogebied in quarantaine. Ze moeten na aankomst direct naar hun verblijfplaats te gaan. Daar moeten ze zich 10 dagen isoleren als ze geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben. De quarantaineperiode kan met een nieuwe coronatest ook na 5 dagen worden beëindigd.

15.45

6453 nieuwe coronabesmettingen, iets meer dan donderdag


Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 6453 positieve coronatesten in Nederland geregistreerd tussen donderdag- en vrijdagochtend. Dat zijn er iets meer dan donderdag, toen volgens een bijgesteld cijfer 6274 besmettingen werden gemeld.

Vorige week vrijdag meldde het RIVM nog ruim 11.000 nieuwe besmettingen. Het RIVM zei dinsdag al het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen. Bijna twee weken geleden nam het kabinet maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronagevallen te stoppen.

15.40

EMA keurt gebruik Moderna goed voor tieners


Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA keurt het gebruik van het coronavaccin van Moderna voor tieners in Europa goed. Moderna had gevraagd of het middel, dat al wordt toegediend aan volwassenen, ook kan worden toegediend aan 12- tot 17-jarigen.

Nu het oordeel van het in Amsterdam gevestigde EMA bekend is, is het aan de Europese Commissie om groen licht te geven voor het inenten van tieners met het Moderna-vaccin. Vervolgens is het aan de lidstaten zelf, zoals Nederland, om te beslissen of kinderen inderdaad dat vaccin krijgen.

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech is al eerder goedgekeurd voor kinderen van 12 jaar en ouder. Ook Nederlandse tieners kunnen zich allemaal sinds een paar weken melden voor coronavaccinatie.

15.30

1214 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In de afgelopen 24 uur zijn er 1214 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd in Brabant. Dat zijn er wat meer dan een dag eerder. Donderdag ging het om 1171 positieve coronatests.

Wachten op privacy instellingen...
15.00

Veel vragen over Duitse coronaregels

Het aantal bezoekers op de website van het Duitsland Instituut Amsterdam is sinds 13 juli verdriedubbeld, zegt een medewerker van het instituut dat kennis en informatie over Duitsland in Nederland verzamelt. Ook het aantal telefoontjes en berichten met vragen over de coronaregels dat binnenkomt is toegenomen.

"Er komen zoveel vragen binnen en de regels veranderen zo snel, dat de redactie geen vragen meer kan beantwoorden", schrijft het instituut onderaan de pagina met veelgestelde vragen.

Telkens wanneer de reisregels veranderen, ziet de instantie een piek in het aantal bezoekers. Dat is ook sinds donderdagavond het geval, toen werd aangekondigd dat Nederland mogelijk door Duitsland wordt ingedeeld bij de hoogrisicolanden.

Als dit gebeurt, dan worden aan Nederlandse reizigers extra regels opgelegd. Zo moeten reizigers uit een hoogrisicogebied volgens een website van de Duitse overheid altijd de negatieve uitslag van een coronatest bij zich hebben, of een bewijs dat ze zijn ingeënt of hersteld van corona.

14.29

Reizen met coronapas mogelijk binnenkort ook buiten EU

Inwoners van de EU kunnen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) mogelijk binnen afzienbare tijd zonder veel poespas naar het Verenigd Koninkrijk voor vakantie of familiebezoek.

De Europese Commissie is vergevorderd met onderhandelingen hierover met de Britten. Ook is ze optimistisch over een deal met Canada, en is de commissie in gesprek met Japan, Australië en de VS over wederzijdse erkenning van een coronareispas, heeft ze de 27 EU-ambassadeurs in Brussel laten weten.

13.32

Politie Slowakije zet traangas in bij protest tegen coronapas

De politie in Slowakije heeft traangas ingezet bij een uit de hand gelopen protest tegen het plan om in eigen land coronapassen te gebruiken. De honderden tegenstanders proberen het parlementsgebied in Bratislava te bestormen. Volgens het Slowaakse persbureau TASR is één agent gewond geraakt.

De betogers waren bijeengekomen om hun ongenoegen te uiten over het voorgestelde gebruik van de Europese coronapas in eigen land. Deze toont aan dat iemand is gevaccineerd, negatief is getest of recent is hersteld van Covid-19. De regering wil dat gevaccineerden de pas als alternatief kunnen gebruiken voor het bezoeken van locaties waarvoor nu een negatieve PCR-testuitslag verplicht is.

11.16

Definitief streep door Pukkelpop

Het festival Pukkelpop gaat definitief niet door. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. De organisatie heeft besloten het festival af te gelasten omdat ze de verplichte coronaregels van de federale overheid 'onwerkbaar' vindt. Het Belgische muziekfestival zou eigenlijk vanaf 13 augustus plaatsvinden. Aanleiding was het Covid Safe Ticket, een bewijs waarmee gevaccineerde en negatief geteste bezoeker toegang krijgen tot grote evenementen. Mensen die (nog) niet zijn gevaccineerd, zouden ze tijdens Pukkelpop meerdere keren moeten testen.

Het festival wordt verplaatst naar volgend jaar.

Wachten op privacy instellingen...
11.05

67 patiënten in Brabantse ziekenhuizen

Ziekenhuizen in Brabant hebben in de afgelopen 24 uur negen nieuwe coronapatiënten opgenomen. In totaal liggen er nu 67 patiënten in het ziekenhuis. Zes patiënten konden het ziekenhuis verlaten, één Covid-patiënt overleed.

07.17

Organisatie meldt negentien nieuwe besmettingen op openingsdag Spelen

Het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio heeft vrijdag, de dag van de openingsceremonie, negentien nieuwe coronabesmettingen gemeld. In drie gevallen gaat het om atleten. Volgens de organisatoren was een van deze atleten een nauw contact van een beachvolleyballer uit Tsjechië, die eerder positief testte. Meer gegevens zijn niet bekendgemaakt. Sinds 1 juli staat de teller van het aantal besmettingen die te linken zijn aan de Spelen op 106.

07.13

Vakantiestress door 'code rood': deze tips helpen je op weg

Duizenden Brabanders willen dolgraag weer eens op vakantie deze zomer. Maar door de Europese lappendeken aan kleurcodes en coronamaatregelen, zien we soms door de bomen het bos niet meer. Waar moet je op letten? Bekijk onderstaande video, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt.

Wachten op privacy instellingen...
05.14

'We doen alles om besmetting te voorkomen'


De schrik zit er flink in bij de Nederlandse sportploeg na de drie positieve coronagevallen in het olympisch dorp van de afgelopen dagen. "We wisten dat dit kon gebeuren, maar het is niet fijn om te horen dat iemand uit je eigen team besmet is", zei handboogschutster Gabriela Schloesser-Bayardo nadat ze donderdagnacht in Tokio in actie kwam in het kwalificatietoernooi. "We zijn nu nog voorzichtiger. De chef de mission heeft ook gezegd: alsjeblieft, houd afstand, doe dit wel en doe dit niet. Ik heb het idee dat iedereen zich daar goed aan houdt."

04.49

Maker afgedankte ademtest: 'Probleem ligt bij GGD'

Met de vorige week afgeserveerde corona-ademtest is niets mis. Slechte testresultaten zijn te wijten aan omstandigheden op de testlocaties van de GGD'en en verkeerd gebruik. Dat zegt wetenschappelijk directeur Rianne de Vries van Breathomix, het bedrijf achter de SpiroNose, na grondig onderzoek tegen het FD. De onderneming overweegt eventuele gevolgschade te verhalen op de GGD.

23.34

Italië verscherpt coronaregels per 6 augustus

Italië verscherpt vanaf 6 augustus de coronaregels, kondigde het Italiaanse kabinet donderdag aan. Dat betekent onder meer dat vanaf die datum een negatief testresultaat of een bewijs van vaccinatie of herstel vereist is om openbare gelegenheden als de sportschool, het zwembad of het museum te bezoeken. Tevens wordt de noodtoestand verlengd tot het einde van het jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!