Vlag kan 'halfstok' voor Raïsa Schoon, maar wat genoot ze van de Spelen

31 juli 2021 om 19:00 • Aangepast 1 augustus 2021 om 09:03
nl
De olympische vlag op het beachsportpark in Werkendam kan naar beneden. Het avontuur van beachvolleybalster Raïsa Schoon op de Olympische Spelen in Tokio is namelijk voorbij.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Voor haar en haar partner Katja Stam eindigden hun eerste Olympische Spelen zaterdag in de tussenronde. Dat betekent dat oud-topspeelster Debora Schoon-Kadijk, de moeder van de 19-jarige Raïsa, op sportpark Copakadijk de vlag moet strijken. Raïsa’s moeder deed zelf mee aan de Spelen van 1996 en 2000.

"De vlag zou blijven hangen zolang wij in het toernooi zouden zitten", zegt Raïsa. "Die kan nu dus halfstok", voegt dubbelpartner Katja Stam lachend eraan toe.

Opa hijst olympische vlag
Vóór vertrek naar de Japanse hoofdstad werd op het park met zes beachvolleybalbanen in Werkendam een 'uitzwaaimoment' gehouden voor de jongste speelster in Tokio. Ook burgemeester Egbert Lichtenberg van de gemeente Altena, waar Werkendam onder valt, kwam langs om haar succes te wensen. Opa Co Kadijk hees de olympische vlag in top. Hij beheert met Raïsa’s ouders het complex.

De olympische vlag hangt nog in top (foto: René van der Giessen/Beachsport Vereniging Werkendam).
De olympische vlag hangt nog in top (foto: René van der Giessen/Beachsport Vereniging Werkendam).

Hun oogappel en de drie jaar oudere Katja Stam zorgden ervoor dat de vlag wat langer kon blijven hangen door in Tokio na twee nederlagen hun derde groepswedstrijd te winnen. Hierdoor mochten ze zaterdag opnieuw aantreden op het centercourt. Het jonge duo verloor echter met twee keer 21-17 van een sterk Cubaans koppel en liep zo een plek in de achtste finale mis. "Ik ben nu teleurgesteld, maar uiteindelijk zullen we heel trots zijn dat we dit toernooi hebben meegemaakt", weet Katja.

Raïsa's moeder sluit zich hierbij aan. "Toch heb ik gemengde gevoelens, want er had denk ik meer ingezeten", vertelt Debora Schoon. "Maar ik ben trots en bovendien is het leerzaam geweest voor hen, ze zijn nog jong."

Held uitgeschakeld op weg naar Tokio
De twee olympische debutanten, die pas anderhalf jaar een duo vormen, kwamen zover na een volgens hen ‘krankzinnige route’. Begin dit jaar gaven ze zichzelf vijf procent kans om de Spelen te halen. Toch lukte het hen om in Ostrava een eind te maken aan de kansen van drievoudig olympisch kampioene Kerri Walsh Jennings om naar Tokio te gaan. "Ik voelde me daar gewoon schuldig over, zij was vroeger mijn held", zegt Raïsa. Samen met Katja Stam versloegen ze in Tsjechië ook het Braziliaanse topduo Agatha/Duda en zo hielden ze hun laatste kans op het bereiken van de Spelen overeind.

Tijdens het kwalificatietoernooi in Scheveningen haalde het koppel een extra olympisch ticket voor Nederland binnen. "Maar toen hadden we nog steeds maar vijftig procent kans, want we moesten ook nog een ander Nederlands duo verslaan: Pleun Ypma en Marleen van Iersel." Maar ook dit lukte. "Zo stegen onze kansen in een paar weken van vijf naar honderd procent", aldus Katja.

Vier dagen in quarantaine
De hectiek ging in Tokio door. Sterker nog, op weg daar naar toe zelfs. Ze zaten op dezelfde KLM-vlucht als de sporters die later in Japan positief testten op het coronavirus. "Tien dagen na de vlucht werden we als 'close contact' aangemerkt en moesten we voor vier dagen in quarantaine", vertelt Raïsa.

Ze nemen alle ervaringen mee, op weg naar de volgende Spelen. "We hebben er heel erg van genoten. Dit is een groot leermoment op weg naar volgende toernooien en wie weet wel de volgende Spelen", zegt de Werkendamse. "De prikkels die je krijgt in dat olympisch dorp, al die inspirerende sporters die je ziet, het spelen in een groot stadion... dit zijn allemaal ervaringen die we meenemen."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.