Drie boetes bij coronacontroles aan de grens: 'Meesten hebben het op orde'

13 augustus 2021 om 14:15 • Aangepast 14 augustus 2021 om 12:28
nl
De Koninklijke Marechaussee heeft deze week drie boetes uitgeschreven, omdat reizigers geen geldig coronabewijs konden tonen. Sinds zondag zijn er bij de Belgische grens 255 mensen steekproefsgewijs gecontroleerd, laat een woordvoerder vrijdag weten. Ook op Eindhoven Airport zijn tot dusver amper overtredingen aan het licht gekomen bij coronachecks.
Profielfoto van Paul Ruiter
Geschreven door
Paul Ruiter

Er werd deze week onder meer gepost op de A67 bij Bladel. Sinds zondag geldt dat als je vanuit België of Duitsland Nederland binnen wil komen, je gecontroleerd kan worden op je coronabewijs. Wie dat niet bij zich heeft, riskeert een boete van 95 euro.

De drie mensen die op de bon werden geslingerd, waren buitenlanders. "Vermoedelijk waren ze voor vakantie onderweg naar Nederland", laat een woordvoerder weten. Ongeveer de helft van de gecontroleerde personen bestond uit Nederlanders, onder wie ook veel mensen die terugkwamen van vakantie.

Uitzonderingen
Vooralsnog worden er alleen aan de zuidgrens controles uitgevoerd, omdat daar de aanrijroutes liggen naar risicogebieden als België en delen van Frankrijk en Spanje, waar code geel voor geldt.

Overigens hoeft iemand die onder de uitzonderingen valt, bijvoorbeeld omdat diegene minder dan twaalf uur in een hoogrisicogebied is geweest, geen coronabewijs te laten zien. Datzelfde geldt voor Belgen die minder dan twaalf uur in Nederland doorbrengen, bijvoorbeeld om te winkelen. "Maar dan moet iemand dat wel aannemelijk maken", zegt de marechaussee.

Vliegveld
Op Eindhoven Airport worden terugkerende reizigers sinds deze week ook steekproefsgewijs gecontroleerd op een coronabewijs. Dat gebeurt door de Veiligheidsregio, dat daar geen boetes voor kan uitschrijven, maar vooral checks doet om te kijken of het controlesysteem werkt.

Volgens een woordvoerder lijkt dat het geval te zijn: van de ongeveer 400 passagiers van 23 vluchten die deze week gecontroleerd zijn, had 99 procent de juiste papieren bij zich of konden ze de juiste QR-code laten zien. Ook is er begrip onder reizigers voor de coronacontrole, merkt de Veiligheidsregio.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.