Coronanieuws: website voor aanvragen zelftest werkt weer - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: website voor aanvragen zelftest werkt weer

16 augustus om 07:23 • Aangepast 17 augustus om 10:32
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
Ook deze maandag hielden we je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Voor het eerst in twee weken meer dan zevenhonderd coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen.
  • In de ziekenhuizen in Brabant waren maandagochtend 74 coronapatiënten opgenomen, dertien minder dan vrijdag.
  • In onze provincie bijna 300 positieve gevallen.
  • Zelftestenbestellen.nl, waar mensen vanaf deze maandag twee gratis coronazelftesten per huishouden besteld kunnen worden, is slecht bereikbaar.
  • Ook bij de Paralympics in Tokio worden geen toeschouwers toegelaten.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten

21.40

Website voor aanvragen zelftests werkt weer

De problemen met de website waar mensen gratis zelftesten voor het coronavirus kunnen bestellen, zijn verholpen. Dat laat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. Eerder maandag ondervonden mensen problemen met Zelftestenbestellen.nl. De site was overbelast.

Waarom de systemen de drukte niet aankonden, kan het ministerie niet zeggen. Op maandag zouden er geen nieuwe brieven met bestelcodes bezorgd moeten zijn, dus daar kan het niet aan liggen. In eerder verstuurde brieven stond dat vanaf maandag de sneltesten verstuurd zouden worden. Misschien is er verwarring ontstaan bij mensen die dachten dat ze vanaf dan pas de sneltesten konden bestellen.

21.30

'Verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel in België'

De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke komt met een voorstel om een verplichte coronavaccinatie voor het zorgpersoneel in te voeren. De geesten zijn er stilaan rijp voor, zei hij op de Vlaamse televisie. Voor mensen die werken in de zorg, ook voor bijvoorbeeld huisartsen en fysiotherapeuten, zou de norm moeten zijn en dus de plicht dat ze zich laten vaccineren, aldus de bewindsman. "Als voorbeeld voor andere mensen en voor de veiligheid."

Vandenbroucke wil zich niet laten vastpinnen op een tijdpad, maar 'zal er geen gras over laten groeien'. In de loop van september zullen er eerst nog adviezen worden ingewonnen bij onder meer ziekenhuizen en werkgevers en vakbonden. Maar tegelijkertijd lopen de juridische voorbereidingen al.

18.30

Bijna 40 miljoen euro voor ruim 1100 culturele instellingen

Het Kickstart Cultuurfonds heeft het afgelopen jaar met bijna 40 miljoen euro 1.126 theaters, muziekpodia, musea en producenten van professionele podiumkunsten in ons land geholpen. Door het geld konden ze zich aanpassen aan de vereisten van de anderhalvemetersamenleving en het publiek zo optimaal mogelijk blijven bedienen. Demissionair OCW-minister Ingrid van Engelshoven nam de resultaten van het fonds maandag in ontvangst.

Het Kempisch Bakkerij Museum 'De Grenswachter' in Luyksgestel kreeg ongeveer 25.000 euro. Museum Klok & Peel in Asten werd met ongeveer 29.000 euro ondersteund en het Chassé Theater in Breda kreeg 65.000 euro overgemaakt. Poppodium 013 in Tilburg ontving bijna een ton.

In het Kickstart Cultuurfonds werken de Vriendenloterij, een groot aantal private (cultuur)fondsen en het Ministerie van OCW met elkaar samen. Zij bundelden vorig jaar hun krachten om de helpende hand te bieden aan de cultuursector die door de coronacrisis in problemen was gekomen.

18.00

Kuipers had gerekend op snellere daling

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), heeft geen directe verklaring voor de aanhoudende stijging van het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen in ons land. "Het valt inderdaad op dat het aantal opnames hoog is in vergelijking met het aantal besmettingen. Ik had een snellere daling verwacht."

Ziekenhuizen nemen weliswaar minder nieuwe coronapatiënten op, maar het duurt even voordat dit terug te zien is in de bezettingscijfers, omdat mensen een tijdje in het ziekenhuis liggen. Kuipers verwacht dat het totale aantal opgenomen patiënten de komende tijd wel zal afnemen. "Maar tegelijkertijd zien we ook dat de daling van de instroom afvlakt. Dit alles toont aan wat voor complex proces dit is."

Het aantal opgenomen coronapatiënten nam maandag voor de derde dag op rij toe. Er liggen nu in totaal 703 COVID-patiënten, 32 meer dan zondag. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is voor het eerst in bijna twee weken dat er meer dan 700 coronapatiënten zijn opgenomen.

17.15

'Website kan vraag zelftesten niet aan'

De problemen met de website waar mensen gratis zelftesten voor het coronavirus kunnen bestellen, zijn nog altijd niet verholpen. De oorzaak is wel achterhaald, laat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. De systemen konden de drukte niet aan. Aan een oplossing wordt gewerkt.

Waarom de systemen de drukte van maandag niet aankonden, kan het ministerie niet zeggen. Deze maandag zouden er geen nieuwe brieven met bestelcodes bezorgd moeten zijn, dus daar kan het niet aan liggen. Misschien is er verwarring ontstaan bij mensen die eerder al hun brief kregen. Ze konden volgens het ministerie op dat moment al zelftesten bestellen, maar hebben dat misschien vandaag massaal gedaan. Hoe lang het duurt voor de website weer stabiel draait, kan een woordvoerster niet zeggen.

16.35

Organisatie Liberation 040 in spanning

De organisatie van bevrijdingsfestival Liberation 040 in Eindhoven keek vrijdag met een dubbel gevoel naar de coronapersconferentie. Het festival, dat de bevrijding van Eindhoven in 1944 viert, vindt op 18 september plaats, maar twee dagen later worden mogelijk veel coronamaatregelen losgelaten en is er misschien veel meer mogelijk.

"We zijn al zover met de voorbereidingen, dat verplaatsen niet meer kan", zegt Tatum Simons van Stichting Liberation 040, de studentenorganisatie achter het festival, dat zijn vierde editie tegemoet gaat. "Dat maakte het wel extra zuur, het leek de goede kant op te gaan. Maar aan de andere kant kunnen we wel 750 bezoekers toelaten, dat is nog steeds een groot aantal."

Gedurende de dag zijn er onder anderen veteranen aanwezig, wordt in exposities stilgestaan bij het belang van vrijheid en zijn er optredens. "Juist in deze bizarre tijden is het belangrijk om stil te staan bij wat vrijheid voor ons betekent", stelt Liberation 040. Het festival vindt plaats op het 18 Septemberplein en aan de deur wordt een coronabewijs gevraagd. Vorig jaar werd het evenement gehouden op het Stadhuisplein en waren maximaal 250 mensen welkom.

16.10

Jarig DeLaMar trakteert ziekenhuizen

Het Amsterdamse DeLaMar Theater bestaat tien jaar en viert dat met een cadeau aan medewerkers van ziekenhuizen in de hoofdstad. In totaal worden 10.000 kaarten voor tien verschillende voorstellingen weggegeven, als dank voor de inzet tijdens de coronacrisis.

Officieel bestond het DeLaMar Theater in 2020 al tien jaar, maar door het coronavirus kon het jubileum niet worden gevierd. Nu staat het theater er komend uitgaansseizoen alsnog bij stil, om te beginnen met het cadeautje. Dat gebeurt samen met de VandenEnde Foundation.

16.00

Tegenvallende halfjaarcijfers NS

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hadden opnieuw een moeilijk eerste halfjaar door de lage reizigersaantallen als gevolg van het coronavirus. De reizigersaantallen bleven achter bij de prognoses door de lockdown van december. Ze kwamen uit op 35 procent van de aantallen 'voor corona'. Toen werden op werkdagen nog 1,3 miljoen reizigers vervoerd. Dit blijkt uit de halfjaarcijfers van NS over de eerste helft van 2021.

Marjan Rintel, president-directeur van NS, is blij dat de overheid voorlopig blijft bijspringen. "Deze beschikbaarheidsvergoeding als vangnet dekt echter niet alle kosten. Daarom nemen we zelf ook maatregelen om weer financieel gezond te worden", aldus Rintel.

15.24

Opnieuw meer dan tweeduizend nieuwe coronagevallen

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt niet meer. Voor de elfde achtereenvolgende dag lag het aantal positieve tests maandag tussen de tweeduizend en drieduizend. Het gemiddelde steeg iets. Tussen zondagochtend en maandagochtend kreeg het RIVM 2275 meldingen van positieve tests binnen. Dat zijn er vrijwel even veel als zondag. Precies een week geleden meldde het RIVM iets meer dan 2000 positieve tests, de maandag ervoor ongeveer 2100.

De afgelopen zeven dagen zijn 16.418 nieuwe gevallen geregistreerd, wat neerkomt op gemiddeld 2345 positieve tests per dag. Dat weekcijfer is nu voor de vijfde dag op rij nauwelijks veranderd.

In Brabant zijn er de afgelopen dag 291 besmettingen bij gekomen, maar er werd geen enkele patiënt opgenomen in een Brabants ziekenhuis. Ook overleed er, voor zover bekend, niemand aan de gevolgen van COVID-19.

Wachten op privacy instellingen...
14.25

Meer dan zevenhonderd coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag voor de derde dag op rij toegenomen. Er liggen nu in totaal 703 coronapatiënten, 32 meer dan zondag. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding . Het is voor het eerst in bijna twee weken dat er meer dan zevenhonderd coronapatiënten zijn opgenomen. Door drukte moesten er afgelopen etmaal vijf coronapatiënten overgebracht worden naar ziekenhuizen in andere delen van het land.

Wachten op privacy instellingen...

Op de intensive cares liggen nu 199 ernstig zieke coronapatiënten, een minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu 504 mensen met het coronavirus, 33 meer dan zondag. Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 67 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden tien mensen binnengebracht.

13.58

Meer passagiers Schiphol

Luchthaven Schiphol heeft in de belangrijke vakantiemaand juli ongeveer drie miljoen reizigers verwerkt. Dat betekende ruimschoots een verdubbeling van de 1,3 miljoen passagiers in dezelfde maand een jaar geleden. Het aantal reizigers is bij lange na nog niet op het niveau van 2019, toen er in juli 6,7 miljoen passagiers gebruik maakten van de luchthaven.

13.12

Definitief geen toeschouwers bij Paralympics

Ook bij de Paralympics in Tokio worden geen toeschouwers toegelaten. Dat heeft het organisatiecomité laten weten na overleg met alle betrokken partijen. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan waren de fans deze zomer ook al niet welkom bij de Olympische Spelen. Japan heeft nog steeds te maken met een toenemend aantal besmettingen en in meerdere delen van het land geldt daarom de noodtoestand. De Paralympics beginnen volgende week.

Wachten op privacy instellingen...
12.26

Site voor gratis zelftesten slecht bereikbaar

De overheidswebsite Zelftestenbestellen.nl is slecht bereikbaar, meldt de NOS. Op de website kunnen mensen twee gratis zelftesten per huishouden bestellen. De tests zouden dan volgende week worden geleverd. De website laadt niet, of laat een foutmelding zien. Alle huishoudens in Nederland krijgen van 10 augustus tot en met 1 september een brief met een code waarmee ze de tests kunnen bestellen. Het Ministerie van Volksgezondheid is nog niet bereikbaar voor commentaar.

11.02

Brabantse ziekenhuiscijfers


In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 74 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ ekend. Dit zijn er dertien minder dan vrijdag. In het weekend maakt het ROAZ geen coronacijfers bekend. De afgelopen 24 uur zijn vijf nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat er ook vijf coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Een werd overgeplaatst en een coronapatiënt overleed het voorbije etmaal.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
10.37

Streep door Singelloop Breda

De Singelloop in Breda gaat dit jaar niet door. Naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen vrijdag van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge heeft de organisatie de conclusie getrokken dat de kans op een ‘normale Singelloop’ nihil is. "Mocht de anderhalve meter maatregel al wegvallen (waar half september pas duidelijkheid over komt) dan is er sprake van toegangscontrole en een maximum van 750 deelnemers en bezoekers. Voor het grootste eendaagse evenement van Breda, met circa 20.000 deelnemers en 85.000 supporters, familieleden, fans en overige bezoekers, zijn dit allemaal onmogelijke voorwaarden. "

10.31

Dit jaar meer geld voor betere ventilatie op scholen

Het demissionaire kabinet trekt dit jaar honderd miljoen euro extra uit voor verbetering van de ventilatie in schoolgebouwen. Dit geld komt uit een potje dat daar pas in 2023 voor beschikbaar zou komen, meldt onderwijsminister Arie Slob. Het kabinet heeft in totaal 360 miljoen euro uitgetrokken om de komende drie jaar het binnenklimaat in scholen te verbeteren. Dat moet er ook aan bijdragen dat het coronavirus zich binnen onderwijsinstellingen minder snel kan verspreiden.

Foto: Pexels
Foto: Pexels
10.21

Ondernemers lopen tegen maximum TVL aan


Steeds meer ondernemers kunnen geen TVL-steun meer ontvangen, meldt BNR na een rondgang onder verschillende brancheverenigingen. Ondernemersvereniging Ondernemend Nederland heeft al bij het kabinet aan de bel getrokken, zegt manager Frederique Biesheuvel. "Het zijn vaak bedrijven met veel bedrijfsactiviteit in een concern, met veel medewerkers en dus veel vaste lasten. Daardoor zitten zij al snel aan dat plafond en moeten ze aanspraak maken op hun reserves. Die zijn niet voor eeuwig."

10.12

Makelaarsvereniging NVM komt met nieuwe opzet Open Huizen Dag

Makelaarsvereniging NVM komt met een nieuwe opzet voor de Open Huizen Dag. In plaats van het openstellen van de huizen die te koop staan, gaan NVM-adviseurs op afspraak bij mensen thuis langs om vragen over hun huis, de waarde, verduurzamingsmogelijkheden en het woonaanbod te beantwoorden. Dit gratis en vrijblijvende gesprek kan ook online worden gevoerd. De laatste drie edities van het halfjaarlijkse evenement in de oude stijl gingen vanwege het coronavirus niet door.

09.47

Vraagtekens bij voornemen kabinet


Wim Schellekens, voormalig hoofdinspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en lid van de onafhankelijke expertgroep Red Team, zet vraagtekens bij het voornemen van het kabinet om vanaf 20 september de meeste coronaregels te laten vervallen. "Mensen moeten nog terugkomen van vakantie, de scholen gaan weer open, dan zouden de besmettingen weer kunnen toenemen. Ik verwachtte dat het kabinet dit zou afwachten voor ze onder meer de anderhalvemeter maatregel afschaft."

09.25

Introductieweek met coronamaatregelen

Een groot aantal introductieweken voor studenten begint deze maandag. Bij verschillende introductieweken wordt vanwege de coronamaatregelen deels met het programma Testen voor Toegang gewerkt. Ook moeten deelnemers voor bepaalde activiteiten een tijdslot boeken. In Wageningen begon de introductieweek vorige week woensdag al. In Tilburg en Eindhoven vinden de introductieweken pas later deze maand plaats.

09.15

Coronavaccinatie mogelijk


Nog niet gevaccineerd tegen het coronavirus? Je kan deze maandag tussen tien uur 's ochtends en drie uur 's middags uur zonder afspraak binnenlopen op al de vaccinatielocaties van de GGD voor een coronaprik. Vergeet niet je ID-bewijs mee te nemen. Een tweede prik zonder afspraak is niet mogelijk. Meer kun je lezen via deze link.

Wachten op privacy instellingen...
07.00

Militairen weigeren prik en mogen niet mee op buitenlandse missies


Zeven Nederlandse militairen hebben een coronavaccin geweigerd. Daardoor konden twee van hen niet mee op buitenlandse missies. Dat laat het Ministerie van Defensie weten aan de Volkskrant. Twee bezwaren, beide op grond van godsdienstovertuiging, werden gegrond verklaard door een speciale commissie die de bezwaren behandelt. Deze militairen hebben andere werkzaamheden gekregen.

In drie andere gevallen werd het bezwaar ongegrond verklaard, omdat de vaccinweigering niet gebaseerd was op religieuze, medische of levensbeschouwelijke gronden, laat een woordvoerder weten. Eén bezwaar werd later ingetrokken en een ander bezwaar moet nog worden beoordeeld. Militairen die zich niet willen laten prikken, kunnen bezwaar indienen bij de Commissie Gewetensbezwaren Immunisatie Militairen.

Wachten op privacy instellingen...
06.45

'Virologen achten de kans klein dat we 20 september ’los’ mogen'


Maandag 20 september werd vrijdag in de coronapersconferentie genoemd als datum waarop de anderhalve meter mogelijk kan worden losgelaten. Wanneer alles ’goed gaat’. Virologen zien dit echter somber in, zo blijkt uit een artikel in De Telegraaf. Net als vorig jaar komen in deze periode veel mensen besmet terug van vakantie en staat de herfst voor de deur, waarmee het gunstige seizoenseffect op z’n einde loopt. "We komen nu in de moeilijke fase”, zo waarschuwen de Belgische viroloog Marc Van Ranst en Bert Niesters van het UMCG.

06.30

De cijfers van zondag: 266 nieuwe coronabesmettingen

In Brabant zijn sinds zaterdag 266 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat bleek zondag uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Zaterdag werden er in onze provincie nog 238 nieuwe besmettingen gemeld. In heel Nederland kwamen er zondag 2298 nieuwe gevallen bij. Het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen daalt nog wel, maar veel minder hard vergeleken met een paar weken geleden.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...