Laatste Wil stopt bijeenkomsten vanwege illegale handel in zelfmoordpoeder

19 augustus 2021 om 10:19 • Aangepast 19 augustus 2021 om 22:02
nl
De Coöperatie Laatste Wil (CLW) stopt met huiskamerbijeenkomsten. De organisatie die mensen de mogelijkheid wil geven om vrijwillig uit het leven te stappen, heeft aanwijzingen gekregen dat na deze bijeenkomsten afspraken werden gemaakt over de aan- en verkoop van zelfmoordpoeder. De organisatie schrijft altijd binnen de grenzen van de wet te willen blijven en daarom te stoppen met de bijeenkomsten zolang er mogelijk strafbare feiten worden gepleegd.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Aanleiding is de zaak rond Eindhovenaar Alex S. die zelfmoordpoeder zou hebben geleverd aan honderden mensen. Hij zou volgens het Openbaar Ministerie lid zijn van CLW.

De coöperatie heeft haar voornemen opgenomen in een nieuwsbrief gericht aan de leden, die in handen is van Omroep Brabant. CLW heeft onderzoek gedaan naar de rol van Alex S.

Ook bijeenkomsten in Brabant
Voor dit onderzoek zijn gesprekken gevoerd met leden die thuis bijeenkomsten organiseren om over een vrijwillig levenseinde te praten. Deze bijeenkomsten werden ook op drie plekken in Brabant gehouden. CLW: "Na de gesprekken heeft het bestuur moeten vaststellen dat aanwijzingen bestaan dat er na deze huiskamerbijeenkomsten activiteiten hebben plaatsgevonden die over verstrekking van middelen gingen."

CLW is voor een legaal middel om uit het leven te stappen, maar tegen het illegaal verstrekken van dit soort middelen zoals Alex S. mogelijk deed.

Geen bijeenkomsten meer
"Zolang wij niet hebben vastgesteld dat er geen strafbare feiten plaatsvonden, zullen wij daarom de huiskamerbijeenkomsten opschorten", schrijven ze.

De lijst met gespreksleiders is van de ledenpagina van CLW verwijderd. "Het is jammer dat de gesprekken tot nader order worden opgeschort, net nu het na de COVID-maatregelen misschien wel weer makkelijker had gekund. (...) Toch blijft het belangrijk dat er gesproken wordt over regie over het eigen levenseinde."

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt en kan bijvoorbeeld via 113 Zelfmoordpreventie (0800 0113).

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.