Video

Enorme kubussen zorgen voor verwarring én rust op Bossche Markt

30 augustus 2021 om 20:00 • Aangepast 31 augustus 2021 om 10:05
nl
Sommige mensen moesten maandag even met hun ogen knipperen op de Bosche markt. Op het monumentale plein staan grote witte kubussen. Een project van kunstenaar Timon Prospèr, die twee jaar geleden afstudeerde aan de Bossche kunstacademie. Het PROJECT KUBUS is onderdeel van de Bossche Zomer 2021.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"De kubussen moeten de mensen even stil laten staan en rust brengen in de chaos", zegt bedenker Timon. “Door de blokken ten opzichte van elkaar steeds een beetje te verplaatsen, ontstaat er een traag blokkenballet", legt Timon uit. Van het project wordt een videoregistratie gemaakt. "Daar, op de bovenste etage van het hotel staat een camera, die alle bewegingen van de blokken en de mensen opneemt en ik film hier ook vanuit allerlei hoeken wat er gebeurt."

Sommige mensen blijven inderdaad even staan bij de manshoge blokken en er worden ook foto's gemaakt, maar zonder uitleg van de kunstenaar hebben de voorbijgangers geen idee wat de bedoeling is. "Ik dacht dat er iets in zou zitten", zegt een argeloze passant. "Ik ben nieuwsgierig en blijf altijd even kijken als er wat gebeurt op de markt."

Witte kubussen op de Bossche Markt (foto: Jan Peels)
Witte kubussen op de Bossche Markt (foto: Jan Peels)

"Eigenlijk had ik het aan de voet van de Sint Jan op de Parade willen doen, maar daar staat het vol met terrassen. Toen de gemeente zei dat het ook hier op de markt zou kunnen vond ik dat helemaal geweldig," vertelt Timon verder. Af en toe luistert hij tijdens het verplaatsen van de blokken naar experimentele muziek van Sjors van der Mark, die de soundtrack voor de uiteindelijke film heeft gemaakt. "Een beetje om de sfeer te voelen", zegt Timon.

"Vanwege de veiligheid moet ik de kubussen vannacht allemaal weer van het plein halen, maar dinsdagochtend heel vroeg sleep ik ze hier weer naartoe. Als de zon opkomt ga ik filmen hoe de stad, de mensen en de kubussen weer tot leven komen."

Het kubussenballet en alles wat er met de blokken gebeurt is terug te zien op de site van Timon Prospèr.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.