Liveblog

Coronanieuws: gesprek tussen evenementenbranche en kabinet levert niets op

2 september 2021 om 06:04 • Aangepast 3 september 2021 om 10:25
nl
In dit liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 20 september is mogelijk te vroeg om de maatregelen af te schaffen.
  • Het RIVM registreerde 260 nieuwe besmettingen in Brabant.
  • Er lagen donderdag 75 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen.
  • EMA: coronabooster niet dringend noodzakelijk.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

23.03

Dit liveblog is gesloten.

21.51

Overleg tussen evenementenbranche en kabinet levert niets op

Het gesprek tussen Unmute Us en de demissionaire ministersploeg over de situatie waarin de evenementenbranche zich bevindt, heeft niets opgeleverd. Daarom vinden er op zaterdag 11 september nieuwe acties plaats in ten minste negen steden.

Bij het gesprek waren ministers Ferd Grapperhaus, Hugo de Jonge, Ingrid van Engelshoven en Stef Blok aanwezig. Namens de evenementenbranche waren Unmute Us en de Alliantie van Evenementenbouwers aanwezig. De ministers hebben de evenementenbranche wel beloofd de argumenten mee te nemen in hun besluitvorming richting de volgende persconferentie op 14 september.

21.28

Ongevaccineerde NBA-basketballers wacht streng protocol

Spelers uit de Amerikaanse professionele basketbalcompetitie NBA die niet zijn gevaccineerd wacht in het komende seizoen een strenger protocol tegen verspreiding van het coronavirus. Ze krijgen volgens een bericht van ESPN te maken met andere regels met betrekking tot eten, reizen en testen.

Zo moeten ongevaccineerden op elke trainings- en wedstrijddag worden getest. Hun collega's hoeven dat alleen bij klachten of een bewezen besmetting. Ze moeten bovendien zeven dagen in quarantaine als ze in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is. Gevaccineerde basketballers hoeven dat niet. Aan tafel en tijdens het reizen moet er zoveel mogelijk afstand zijn tussen de ongevaccineerde sporters.

Niet alle maatregelen staan al helemaal vast, aangezien er nog overleg volgt met de vakbond van de spelers. Het is niet duidelijk hoeveel NBA-basketballers niet gevaccineerd zijn tegen corona.

21.19

Protestmarsen tegen festivalverbod: 'Straks is het te laat'

De evenementenbranche demonstreert zaterdag opnieuw tegen het festivalverbod. In Eindhoven en Tilburg wil de organisatie Unmute Us een protestmars houden. Volgens de deelnemers en organisatie wordt er met verschillende maten gemeten.

Bij een eerdere demonstratie bleven de actievoerders op het Ketelhuisplein in Eindhoven en was er 'protestmuziek' te horen vanuit de Grote Kerk in Breda.

18.14

20 september mogelijk te vroeg voor afschalen maatregelen

Naar verwachting is 20 september te vroeg voor het afschalen van de coronamaatregelen en laat het kabinet vijf dagen later de anderhalve meter los. Dat meldt de Telegraaf op basis van bronnen rond het Binnenhof.

De reden hiervoor is dat de wet moet worden aangepast om de afstandsregel te mogen schrappen. Een wetswijziging kost te veel tijd om dat voor 20 september af te kunnen ronden. Voor de mondkapjesplicht en het thuiswerkadvies hoeft de wet niet aangepast te worden, maar het kabinet wil graag één datum aanhouden voor alle versoepelingen.

Ministers willen ook eerder corona-toegangsbewijzen gaan vragen. Het oorspronkelijke idee was om bij groepen groter dan 75 mensen een vaccinatiebewijs, negatieve test of bewijs van genezing te vragen. Maar die groepsgrootte wordt volgens de Telegraaf naar beneden bijgesteld.

18.09

Bravis ziekenhuis start met inhaaloperaties

Het Bravis ziekenhuis start 6 september met het wegwerken van de wachtlijst die is ontstaan vanwege corona. Door de pandemie zijn veel operaties uitgesteld, waardoor er lange wachtlijsten zijn ontstaan. Bij het Bravis ziekenhuis gaat het om zo'n duizend patiënten.

Wachten op privacy instellingen...

17.04

Gehandicapten- en thuiszorg willen ook vaccinaties registreren

De gehandicaptenzorg en de thuiszorg willen weten welke van de ongeveer 200.000 werknemers tegen corona zijn gevaccineerd. Dat meldt de NOS. Volgens twee grote brancheorganisaties is deze kennis belangrijk voor een goede patiëntenzorg.

Woensdag liet ActiZ, de koepel voor organisaties in de ouderenzorg, al weten graag te willen weten welke zorgmedewerkers wel en niet gevaccineerd zijn. Een aantal OMT-leden riepen het kabinet op om de registratie hiervan mogelijk te maken bij zorgpersoneel.

15.44

Landelijk meer dan 2800 positieve tests

Voor de tweede dag op rij zijn in Nederland meer dan 2800 mensen positief getest op het coronavirus. Het RIVM kreeg tussen woensdagochtend en donderdagochtend 2821 meldingen.

In de afgelopen zeven dagen zijn er 17.748 positieve tests geregistreerd, gemiddeld 2535 per dag. Dat is een iets hoger dan de vorige dagen.

15.22

Brabantse besmettingen

Donderdagmiddag werden 260 nieuwe coronabesmettingen in Brabant geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Een dag eerder waren er 223 besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
15.05

OMT-lid Bonten: voer een gezondheidspas in naar Frans voorbeeld

Volg het Franse coronabeleid en kom met een verplichte gezondheidspas. Dat bepleit OMT-lid Marc Bonten. Dus wie een avondje uit wil, moet een vaccinatie- of testbewijs laten zien.

"Het gaat er ook om dat je mensen moeten stimuleren zich te laten vaccineren", vertelt hij in het radioprogramma 1 Op 1. "We moeten elkaar beschermen voor de mensen die zich niet kunnen beschermen." Vrijdag komt het Outbreak Management Team (OMT) weer bijeen. Dan wordt onder andere gesproken over het loslaten van de anderhalve meter.

14.15

Landelijk lichte toename aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is weer licht toegenomen. Op dit moment houden 651 patiënten met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet, staat in de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 8 meer dan een etmaal geleden. Op de intensive cares liggen op dit moment 209 ernstig zieke mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Dat zijn twee patiënten meer dan woensdag. Op de ic's werden afgelopen etmaal 18 nieuwe patiënten opgenomen. De verpleegafdelingen verzorgen momenteel 442 coronapatiënten, een stijging van 6 ten opzichte van een dag geleden. Er kwamen 69 nieuwe patiënten in de klinieken bij.

13.57

Heel Nederland kleurt rood op Europese coronakaart

Heel Nederland is donderdagmiddag rood gekleurd op de kaart van coronagevallen in Europa. Eerder op de dag was dat slechts nog een deel van Nederland roodgekleurd. Dat is het een na hoogste waarschuwingsniveau. Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland hadden die kleur al. De andere negen provincies gaan omhoog van oranje naar rood.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De dienst kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

Wachten op privacy instellingen...
11.15

Lichte daling: 75 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de ziekenhuizen in onze provincie liggen donderdag 75 coronapatiënten, twee minder dan een dag eerder. Het afgelopen etmaal werden vijf nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Zeven patiënten zijn uit de ziekenhuizen ontslagen. De afgelopen 24 uur is één patiënt overleden aan het coronavirus. Er zijn geen patiënten overgeplaatst naar een ziekenhuis buiten Brabant.

11.00

Bravis gaat bijna duizend uitgestelde operaties inhalen

Door het coronavirus zijn veel operaties uitgesteld. In het Bravis ziekenhuis zijn de wachtlijsten gegroeid met een kleine duizend patiënten die een ingreep nodig hebben, zo meldt het ziekenhuis donderdag in een persbericht.

Het ziekenhuis hoopt de operaties voor het einde van het jaar in te halen. "Hiervoor wordt wel de maximale flexibiliteit van de medewerkers gevraagd. Ook moeten de wachtlijsten niet onverwacht hard groeien", benadrukt het Bravis. De inhaaloperatie gaat op 6 september in.

10.51

EMA: coronabooster niet dringend noodzakelijk

Het is niet dringend noodzakelijk om volledig gevaccineerden in het algemeen nog een booster tegen corona te geven, zegt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Extra doses moeten al wel worden overwogen voor mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem. Het EMA baseert zich op een technisch rapport dat is uitgebracht door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Alle goedgekeurde vaccins beschermen op dit moment heel goed tegen ernstige ziekte, opname en overlijden door corona, zegt EMA opnieuw. Maar ongeveer een op de drie volwassenen is nog niet volledig gevaccineerd, waarschuwt de organisatie. De prioriteit zou daarom beter kunnen uitgaan naar het compleet vaccineren van iedereen, stelt EMA. Intussen blijft het volgens het agentschap van cruciaal belang om afstand, hygiëneregels en gezichtsmaskers waar nodig te blijven toepassen, vooral op plekken waar mensen meer risico lopen

08.13

Ruim 8000 Brabanders halen wekelijks nog de eerste prik

Nog altijd krijgen ruim 8000 Brabanders per week hun eerste coronavaccin. Het aantal prikken dat per week wordt gezet, is wel flink afgenomen. Dat blijkt uit de nieuwste vaccinatiecijfers van de drie GGD’s in onze provincie.

Precies 8.180 Brabanders haalden afgelopen week hun eerste prik. Een week eerder gingen 8.532 eerste spuiten in de armen van provinciegenoten. Het gaat dan alleen om prikken die door de GGD’s zijn gezet.

05.00

Nederland wordt iets roder op de Europese coronakaart

Nederland kleurt donderdag een beetje roder op de kaart van coronagevallen in Europa. In Overijssel en Friesland is het aantal positieve tests zo gestegen dat zij van oranje naar rood gaan. Zij voegen zich bij Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland, die die waarschuwingskleur al hebben. Het is de eerste keer sinds eind juli dat het waarschuwingsniveau voor Nederland omhooggaat.

De rest van het land blijft op oranje staan. Utrecht zit net onder de grens. Als de stijging van het aantal coronagevallen daar doorzet, kan die provincie volgende week op rood uitkomen. De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De dienst kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!