Liveblog

Coronanieuws: reproductiegetal nauwelijks veranderd, situatie is stabiel

3 september 2021 om 05:50 • Aangepast 13 september 2021 om 14:06
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 20 september is mogelijk te vroeg om de maatregelen af te schaffen.
  • Het RIVM registreerde 260 nieuwe besmettingen in Brabant.
  • Er lagen donderdag 75 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is gesloten.

21.11

Veel bruidsparen willen trouwen over de grens

Trouwlocaties kunnen vanwege de huidige coronamaatregelen amper feesten organiseren. Dat terwijl ondernemers zien hoe net over de grens, in België, bijna alles weer mag. Feestzalen daar worden platgebeld door Nederlandse bruidsparen. "Ik moet ze allemaal teleurstellen."

"We hebben in de afgelopen dagen ongeveer vijftien telefoontjes uit Brabant gekregen, maar ik moest ze allemaal teleurstellen", vertelt Nico de Prest van feestzaal De Schuur in het Vlaamse dorp Nieuwmoer.

19.56

Wel Formule 1 maar geen festivals, daar vindt de Brabander wat van

Niet iedereen is even enthousiast over de enorme oranjestoet in Zandvoort, onderweg naar het racecircuit waar dit weekend de Formule 1 wordt gereden. Want hoe is uit te leggen dat de optocht van een Oranjelegioen wél kan, maar Paaspop niet in gewone vorm door mag gaan?

19.22

Organisatie Dutch GP neemt maatregelen om fans beter te spreiden

De organisatie van de Dutch GP op het circuit van Zandvoort heeft extra maatregelen genomen, om te zorgen voor een betere spreiding van de bezoekers aan de Formule 1. Na de eerste vrije training ontstond achter de hoofdtribune een grote mensenmassa, volgens de organisatie veroorzaakt door een technische storing bij de kassa's van de horecaverkooppunten. Beelden van het opeengehoopte publiek zorgden voor veel ophef op de sociale media en leidden tot kritiek vanuit onder meer de politiek en de entertainmentsector.

"Het ziet er dan heel vervelend uit, omdat het op die plek heel druk werd", zegt Dimitri Bonthuis, manager Covid-19 tijdens het GP-weekend. "Omdat het bij de kassa's stokte, liep het terrein vol. Dat ging niet goed, al was het wel verklaarbaar. We hebben daar kritisch naar gekeken, om te voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt. En stel dat we weer tegen zo'n situatie aanlopen, dan grijpen we sneller in."

18.39

Festivalorganisator vindt toegangsbewijs voor korte termijn 'acceptabel'

Festivalorganisator ID&T vindt het breder toepassen van de coronatoegangsbewijzen "voor de korte termijn acceptabel", zo laat directeur Ritty van Straalen weten. Het kabinet overweegt op meerdere terreinen coronatoegangsbewijzen breder toe te passen, zoals bijvoorbeeld in de horeca, bij evenementen, sportwedstrijden en in kunst en cultuur.

Het kabinet had eerder aangekondigd dat er zo'n verplichting komt, maar die zou pas gaan gelden vanaf 75 bezoekers. Die grens wordt mogelijk losgelaten, meldt De Jonge.

18.24

Zeldzame meldingen van bloedstolsel na Janssen-prik

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 33 meldingen binnengekregen van bloedstolsel in de aderen (veneuze trombose) van mensen die tegen corona waren ingeënt met het vaccin van Janssen. Daarmee zijn in Nederland nu ongeveer 800.000 mensen ingeënt.

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA gaat verder onderzoeken of het echt een bijwerking is. Al bij de goedkeuring van het vaccin werd er rekening mee gehouden dat dit verschijnsel mogelijk kon optreden. Het zou iets vaker kunnen voorkomen na toediening van juist dit middel tegen corona.

17.46

Kamerleden kritisch over drukte in Zandvoort

Een aantal Kamerleden heeft op sociale media kritiek geuit na het zien van de beelden van het circuit van Zandvoort. Daarop is een grote mensenmenigte te zien die het terrein verlaat en waar het voor de meeste bezoekers onmogelijk lijkt om de coronaregels na te leven.

Lisa Westerveld (GroenLinks), Jan Paternotte (D66) en Attje Kuiken (PvdA) reageren kritisch op Twitter op de drukte op Zandvoort. Zo schrijft Kuiken: "Leuk zo'n festival, euh Formule 1. Alle liefhebbers gun ik alle plezier, maar het blijft wel zuur voor alle Milkshake- en Lowlands-liefhebbers."

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
17.38

'Denkbaar dat werkgever om toegangsbewijs vraagt '

Het is 'in sommige settings' denkbaar dat werkgevers hun personeel vragen om met een coronatoegangsbewijs aan te tonen dat zij gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, negatief zijn getest of al zijn hersteld van het virus. Dat zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge, nog zonder concrete voorbeelden te noemen.

De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op dergelijke controles bij werknemers in het bedrijfsleven toe te staan. Zij zeggen dat werkgevers die mogelijkheid nodig hebben om een veilige werkomgeving te kunnen garanderen.

De Jonge vindt het ook logisch dat werkgevers willen weten of hun werknemers zijn ingeënt. "De vraag mag gesteld worden." Maar werknemers hebben wel het recht er geen antwoord op te geven, benadrukt hij.

17.20

De Jonge: nog geen oordeel, maar drukte Zandvoort schuurt

Voor de Formule 1 in Zandvoort gelden dezelfde regels als in andere sectoren, aldus zorgminister Hugo de Jonge. "Maar ik zie dat de praktijk schuurt met wat de regel is", zegt hij over de beelden waarop te zien is dat vele duizenden mensen door elkaar lopen op het evenement.

Een oordeel wil de demissionaire bewindsman nog niet vellen over hoe het eraan toegaat in Zandvoort. Handhaving van de regels is aan de gemeente zelf.

Hoewel meerdaagse festivals niet georganiseerd mogen worden, kon de Formule 1 in Zandvoort wel doorgaan, zij het met twee derde bezetting. Dat mocht omdat er met testen aan de poort wordt gewerkt, en mensen er een stoel toegewezen krijgen. Maar op de beelden die op sociale media rondgaan, blijkt dat een grote groep mensen bij de ingang en bij kraampjes rondliep.

17.13

Reproductiegetal nauwelijks veranderd

Het reproductiegetal van het coronavirus is vrijdag een beetje gestegen, van 1,01 naar 1,02. Dat betekent dat er in de afgelopen twee weken feitelijk niet zo veel is veranderd in de uitbraak. De situatie is stabiel.

Bij een getal rond de 1 besmet elke persoon die het coronavirus onder de leden heeft gemiddeld één iemand anders, die vervolgens ook weer één ander aansteekt. Hoe verder het cijfer erboven komt, hoe meer mensen besmet raken. Als het cijfer tot onder de 1 zakt, daalt het aantal nieuwe gevallen en kan de uitbraak langzaam doven.

17.09

Verpleegkundigen niet blij met overname pakket Van Ark

Beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN is er niet erg over te spreken dat het hele pakket van de vertrokken gezondheidsminister Tamara van Ark nu wordt door minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis, die toch al druk zijn met de coronacrisis. Daarvoor is het pakket te groot en te belangrijk, vindt de organisatie.

De beroepsvereniging spreekt over een gebrek aan besef van urgentie. "We zitten in een permanente zorgcrisis: met te weinig mensen en oplopende personeelstekorten moeten we steeds meer en steeds zwaarder zorg leveren. Over die zorgcrisis staat geen woord in de plannen. Zonder forse investeringen in zorgmedewerkers komen we nooit uit de crisis", stelt hun woordvoerder. Hij wenst de vertrokken bewindsvrouw overigens wel beterschap en sterkte toe.

16.27

Kabinet denkt aan coronatoegangsbewijs in horeca en musea

Het kabinet overweegt de invoering van een coronatoegangsbewijs in de horeca, musea en bij sportevenementen. Dat meldt de NOS. Er zijn nog zo'n twee miljoen Nederlanders niet nog niet gevaccineerd zijn. Dat aantal is te hoog, vindt minister De Jonge. Daardoor kan de IC-capaciteit namelijk weer overbelast raken. "Als dit aantal niet omlaag gaat, moeten we de toegangsbewijzen breed toepassen", zei de minister van Volksgezondheid na afloop van de ministerraad. Het kabinet gaat een wet voorbereiden om deze maatregel eind september te kunnen invoeren.

16.21

Landelijke besmettingen

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend werden 2576 positieve coronatests in Nederland geregistreerd door het RIVM. Het gemiddelde besmettingen daalt iets, na een paar dagen van stijging.

In de afgelopen zeven dagen zijn 17.491 nieuwe gevallen gemeld bij het RIVM. Dat komt neer op gemiddeld bijna 2500 positieve tests per dag. Nederland zit de laatste twee weken op dat niveau.

15.41

Besmettingen in Brabant

In Brabant zijn vrijdagmiddag 261 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Een dag eerder waren er 259 nieuwe besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
13.36

Vaccinatielocaties Brabant-Zuidoost om de dag open

De vaccinatielocaties van de GGD in Eindhoven en Helmond zijn vanaf komende maandag om de dag open. Reden is dat het aantal vaccinaties stabiliseert. Nu zijn de priklocaties nog iedere dag open.

Ook kunnen mensen in de regio zich vanaf komende zaterdag zonder afspraak laten testen op alle testlocaties in de regio Zuidoost-Brabant.

11.00

85 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de ziekenhuizen in onze provincie liggen vrijdag 85 coronapatiënten, tien meer dan een dag eerder. Het afgelopen etmaal werden twaalf nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Zes patiënten zijn uit de ziekenhuizen ontslagen.

10.44

EU en AstraZeneca leggen conflict over levering coronavaccins bij

De Europese Unie en AstraZeneca hebben hun conflict over de vertraagde levering van coronavaccins bijgelegd. Ze hebben afgesproken dat de fabrikant de laatste vaccins voor eind maart volgend jaar levert, meldt de Europese Commissie. De rechtszaak die nog liep gaat niet door.

09.05

Strengere reisadviezen voor Duitsland en Verenigde Staten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de reisadviezen voor onder meer Duitsland en de Verenigde Staten aangepast, vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen in die landen. De kleurcode van Duitsland gaat van groen naar geel en die van de VS van geel naar oranje.

Mensen die terugkomen uit Duitsland moeten vanaf maandag een bewijs laten zien dat ze zijn ingeënt, negatief hebben getest of recent zijn genezen van het coronavirus. Dat geldt vanaf 6 september ook voor Hongarije. Deze regel is van kracht voor mensen die terugreizen uit alle landen binnen de Europese Unie met een gele kleurcode.

De VS gaan van geel naar oranje en gelden als zeer hoog risicogebied. Ook Kosovo, Montenegro en de Republiek Noord-Macedonië gaan naar oranje.

08.25

Minder hulpvragen voor ANWB ten opzichte van 2019

Het aantal hulpvragen dat de ANWB dit jaar ontving van Nederlanders die met pech in het buitenland strandden lag op 90 procent ten opzichte van 2019, de laatste "drukke zomer" voor corona. Het aantal meldingen lag wel hoger dan in de zomer van 2020. De meeste pechmeldingen kwamen uit Frankrijk (31 procent), Duitsland (20 procent), Italië (12 procent), België (8,6 procent) en Oostenrijk (5,8 procent).

Het meest voorkomende probleem was een lekke band, gevolgd door controlelampjes die gingen branden. Erna volgen: voertuigen die niet wilden starten, voertuigen die haperen of vermogen verloren en accuproblemen.

08.20

Lufthansa rekent niet op versoepeling inreisverbod VS voor kerst

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verwacht niet dat het inreisverbod voor Europese reizigers die naar de Verenigde Staten willen voor de kerst zal zijn versoepeld. Een versoepeling van de inreisbeperkingen wordt realistisch gezien pas laat in het vierde kwartaal verwacht, zei bestuurslid Harry Hohmeister op een onlineconferentie georganiseerd door het tijdschrift fvw TravelTalk.

Bij Lufthansa bestond de hoop dat het verbod op niet-essentiële reizen, dat sinds maart vorig jaar vanwege de coronapandemie van kracht is, in juli dit jaar zou worden opgeheven.

07.00

Banken kijken naar hulp aan bedrijven na stoppen overheidssteun

De Nederlandse banken zullen kijken of ze gerichte hulp kunnen geven aan bedrijven die na het stoppen van de coronasteun van de overheid in de problemen komen. De banken houden er namelijk rekening mee dat een deel van de ondernemingen hier toch last van krijgt, zegt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

De vereniging is dan ook blij dat de overheid blijft kijken naar steun voor specifieke sectoren, laat voorzitter Medy van der Laan van de NVB weten. In de meeste sectoren lijkt het economisch herstel wel ingezet, constateert de bankenvereniging.

01.30

CBS-enquête: mentale gezondheid op laagste punt in twintig jaar

De ervaren psychische gezondheid van Nederlanders bereikte in het eerste halfjaar van 2021 het laagste punt sinds 2001, toen het statistiekbureau CBS de eerste meting deed. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn mensen minder goed geluimd. Jongvolwassenen voelen zich het vaakst somber.

Van januari tot en met juni dit jaar voelde 15 procent van de Nederlanders zich psychisch ongezond. De statistici hebben hiervoor ongeveer 10.000 mensen van 12 jaar en ouder een vragenlijst voorgelegd over somberheid, zenuwachtigheid, het gevoel in de put te zitten, rust en kalmte, en geluk.

01.00

Basismaatregelen nog niet losgelaten op 20 september

De basismaatregelen tegen het coronavirus, waaronder de 1,5 meter afstand, worden nog niet op 20 september losgelaten, melden bronnen na een bericht van De Telegraaf. Reden is de benodigde tijd om de wetswijziging door te voeren. Wanneer de persconferentie wordt gehouden waarin het kabinet het besluit uitlegt, is nog niet zeker.

Mogelijk verdwijnt de 1,5 meterregel vijf dagen later. Maar betrokkenen benadrukken dat veel nog kan verschuiven. Later deze week wordt naar verwachting meer duidelijk.

00.45

Nieuw Zeeland succesvol in strijd tegen opleving virus

Nieuw-Zeeland ziet het aantal nieuwe coronagevallen sterk afnemen. Vandaag meldde het land 28 nieuwe gevallen, tegenover 49 gevallen op gisteren en 75 op woensdag. Caroline McElnay van het ministerie van Volksgezondheid stelde dat Nieuw-Zeeland succesvol is in het doorbreken van de keten van besmettingen. Ze waarschuwde dat het lang kan duren voor de uitbraak helemaal is bedwongen.

00.30

Recordaantal coronabesmettingen in Australische deelstaat

In de Australische deelstaat New South Wales is vrijdag een recordaantal van 1431 coronabesmettingen geregistreerd. Niet eerder werden er in de deelstaat met ruim 8 miljoen inwoners in 24 uur tijd zoveel besmettingen gemeld. Ook overleden twaalf mensen aan de gevolgen van het coronavirus, onder wie een vrouw van in de dertig.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!