Coronanieuws: 'Geen handhaving coronapas is geen versoepelingen' - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: 'Geen handhaving coronapas is geen versoepelingen'

17 september om 06:30 • Aangepast 18 september om 12:11
Drukte op een terras.
Drukte op een terras.
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het laatste nieuws met betrekking tot het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Zeventig coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • 192 nieuwe besmettingen gemeld vrijdag.
  • Officiële opening carnavalsseizoen Oeteldonk op 11-11 gaat weer niet door.
  • Bijna negentig bezoekers GP Zandvoort testten positief, geen grote corona-uitbraken.
  • Deelnemers Winterspelen van begin volgend jaar krijgen te maken met 'rigoureuze' coronamaatregelen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

19.58

OMT-leden: geen handhaving coronapas is geen versoepelingen

Viroloog Marion Koopmans en ic-arts Diederik Gommers van het Outbreak Management Team (OMT) willen dat er geen versoepelingen van de coronaregels komen als burgemeesters en ondernemers niet van plan zijn om streng te gaan handhaven op de coronapas. In gesprek met Tijs van den Brink bij de podcast Virusfeiten (EO) waarschuwen ze voor een nieuwe coronagolf. Koopmans zegt dat het de verkeerde kant op kan gaan met het aantal coronabesmettingen als de coronapas niet wordt gecontroleerd.

"De coronamaatregelen zijn alleen versoepeld, omdat er gebruik moet worden gemaakt van de coronapas, anders was dat niet gebeurd", aldus Koopmans. "Als de intentie is dat we het gaan doen en het gaat af en toe mis, dan is het prima. Maar nu wordt meteen gezegd dat ze wel doorgaan met de versoepelingen, maar niet met de pas."

17.56

Kabinet geeft gehoor aan Kamer: geen coronapassen op terras

Een terrasje bezoeken kan straks zonder coronapas. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde deze week voor het gebruik van toegangspassen in onder meer de horeca, maar vond het controleren ervan op terrassen te ver gaan.

Het kabinet gaat daarmee nu akkoord. Verschillende partijen, waaronder de voltallige coalitie, zetten grote vraagtekens bij de maatregel op het terras omdat mensen daar in de buitenlucht zitten. Daar verspreidt het virus zich minder snel.

17.13

Belgische nachtclubs mogen open, met coronapas.

De nachtclubs in België mogen na anderhalf jaar weer open, heeft het Overlegcomité van de zes regeringen beslist. Bezoekers mogen vanaf 1 oktober dansen en elkaar vasthouden en hoeven geen mondkapje te dragen, maar de clubs zijn alleen toegankelijk voor wie een Covid-veilig-bewijs zoals een coronacertificaat kan tonen.

Met de coronapas kan de houder aantonen dat hij volledig is gevaccineerd, recent negatief is getest of voldoende antilichamen tegen Covid-19 heeft

17.06

Tilburg gaat coronapas niet controleren

Tilburg kiest ervoor om niet actief te controleren of de horeca de regels rondom de coronapas naleeft. Er wordt alleen gecontroleerd als de situatie ergens uit de hand loopt. Andere Brabantse steden laten weten wel te handhaven, en bijvoorbeeld steekproefsgewijs te controleren of ondernemers hun bezoekers wel vragen om de coronapas.

Vanaf 25 september moeten bezoekers van cafés en restaurant kunnen laten zien dat ze gevaccineerd zijn, een negatieve coronatest hebben gedaan of corona hebben gehad. Dat kan met de CoronaCheck-app van de overheid of op papier.

16.08

Reproductiegetal naar laagste niveau in bijna een maand

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is in de afgelopen dagen gedaald naar het laagste niveau in bijna een maand tijd. Dat wijst erop dat het virus steeds meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten. Dat past ook bij het langzaamaan dalende aantal positieve tests.

Het getal wordt twee keer in de week vastgesteld, op basis van de situatie zo'n twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn namelijk nog niet betrouwbaar genoeg. Het reproductiegetal staat nu op 0,97 en gaat over 2 september. Voor 31 augustus en 1 september is het getal berekend op 0,96, en dat is het laagste niveau sinds 4 augustus.

15.43

192 nieuwe besmettingen

In Brabant zijn het afgelopen etmaal 192 coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is iets minder dan een dag eerder, toen kwamen er 205 nieuwe coronagevallen bij.

Bekijk het verloop van het aantal besmettingen in de grafiek hieronder of hier in volledig scherm:

Wachten op privacy instellingen...
15.42

Officiële opening carnavalsseizoen Oeteldonk op 11-11 gaat weer niet door

Er is ook dit jaar op 11-11 geen officiële opening van het carnavalsseizoen in Oeteldonk. Volgens de organiserende Oeteldonkse Club is er te veel onduidelijk over wat er die dag wel of niet mag. "We moeten nu een knoop doorhakken om onze vrijwilligers duidelijkheid te geven".

Ieder jaar op 11-11 wordt er op de Parade in Den Bosch het startschot gegeven voor de start van het carnavalsseizoen. Dat gebeurt onder meer door het zingen van het Oeteldonks Volkslied. Die officiële opening, om 11.11 uur, valt onder de verantwoordelijkheid van de Oeteldonkse Club. Duizenden mensen komen naar de Parade om die opening mee te maken.

14.43

Nog 194 coronapatiënten op Nederlandse ic's

Op de Nederlandse intensive cares liggen vrijdagmiddag 194 ernstig zieke coronapatiënten. Het is voor het eerst in precies een maand dat er minder dan 200 mensen met Covid-19 op de ic's liggen. Ook op de verpleegafdelingen nam het aantal patiënten met corona verder af. In totaal liggen er vrijdag nog 566 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Dat betekent dat het aantal mensen met corona dat een ziekenhuisbed bezet houdt in vier dagen tijd met 92 is afgenomen. Afgelopen maandag lagen er nog 658 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen.

14.30

Toch geen kort geding van autoshows tegen Staat

De organisatoren van autoshows 402 Automotive en de organisatie achter het Concours d'Elegance op Paleis Soestdijk stoppen het aangespannen kort geding tegen de Staat. Met de dinsdag op de persconferentie aangekondigde coronaversoepelingen door het demissionaire kabinet zijn de organisatoren tevreden.

Het kort geding diende dinsdagmiddag al, kort voor de persconferentie. Vanwege nieuwe aanstaande maatregelen bood de rechter de keuze om over het huidige beleid te oordelen of de wijzigingen te toetsen die vanaf 25 september gelden. De organisator van autoshows koos om nog even te wachten.

12.05

IOC komt ook voor Winterspelen met 'rigoureuze' coronamaatregelen

De deelnemers aan de Winterspelen van begin volgend jaar in China krijgen te maken met 'rigoureuze' coronamaatregelen. Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kondigt in een open brief aan dat volgende maand de eerste 'playbooks' verschijnen, waarin de maatregelen staan die gaan gelden voor sporters, stafleden, journalisten en vrijwilligers. "De pandemie is verre van over", benadrukt Bach.

12.00

Bijna negentig bezoekers GP Zandvoort positief, geen grote uitbraken

Zeker 88 mensen die twee weken geleden de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort hebben bezocht, zijn positief getest op het coronavirus. Het evenement heeft 'niet tot grote uitbraken geleid', concludeert de GGD Kennemerland. Het aantal besmettingen kan nog iets oplopen de komende dagen. Misschien hebben toeschouwers met een positieve zelftest dit niet gemeld. Het kan ook zijn dat mensen geen coronaklachten hebben gekregen en zich daarom niet hebben laten testen.

Max Verstappen zwaait naar zijn fans na de winst in Zandvoort (foto: ANP/Vincent Jannink).
Max Verstappen zwaait naar zijn fans na de winst in Zandvoort (foto: ANP/Vincent Jannink).
11.49

Ook tweede show Theo Maassen in volle theaterzaal gaat door

Theo Maassen staat ook vrijdagavond voor een volle theaterzaal. Theater De Liefde in Haarlem heeft, ondanks de donderdag opgelegde dwangsom van 2500 euro, besloten de tweede voorstelling met volledige zaalcapaciteit door te zetten. Donderdag stond Maassen ook voor een volle zaal. Volgens de huidige coronamaatregelen mag de zaal maximaal voor tweederde gevuld zijn. Theater De Liefde besloot zich niet aan deze regel te houden. Bezoekers moesten wel hun CoronaCheck-app laten zien.

11.20

Zeventig coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

Vrijdagochtend lagen er zeventig coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er zeven minder dan een dag eerder. Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn zes nieuwe coronapatiënten opgenomen. Zeven patiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis. Afgelopen etmaal overleden twee coronapatiënten.

11.12

Vooral jonge volwassenen laten zich nu prikken tegen corona

Vooral mensen van 18 tot en met 35 jaar oud hebben zich in de afgelopen dagen laten vaccineren tegen het coronavirus. Dit geldt ook voor de gemaakte afspraken voor een eerste prik. GGD GHOR Nederland ziet een 'duidelijke verschuiving' sinds de aankondiging dat mensen een coronatoegangsbewijs nodig hebben om naar bijvoorbeeld restaurants, cafés, bioscopen en theaters te kunnen gaan.

Wachten op privacy instellingen...

De afgelopen dagen hebben gemiddeld ruim 14.000 mensen per dag een afspraak gemaakt voor een eerste vaccinatie. Dat is bijna dubbel zoveel als vorige week, toen er dagelijks gemiddeld 8360 eerste afspraken werden genoteerd.

10.55

Geen coronatoegangsbewijs nodig bij marathon van Leiden

De deelnemers aan de Leiden Marathon op zondag 10 oktober en de toeschouwers hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Volgens de organisatie beschouwt burgemeester Henri Lenferink van Leiden de hardloopwedstrijden in zijn stad niet als een evenement, maar als sportbeoefening die zonder beperkingen kan plaatsvinden. De organisatie hoeft daarom niet te controleren of de deelnemers en toeschouwers langs de route gevaccineerd of negatief getest zijn.

10.46

Horeca moet om middernacht gewoon dicht, beslist rechter

Het Nederlandse nachtleven blijft na middernacht gewoon gesloten. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat was aangespannen door belangenvereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen de Staat.

De voorzieningenrechter geeft aan niet bevoegd te zijn om in te grijpen in het politieke besluitvormingsproces, dat nog niet was afgerond op het moment dat de zaak diende. KHN vond het willekeur dat het nachtleven gesloten moet blijven, terwijl andere coronamaatregelen worden versoepeld.

Mensen die getest, gevaccineerd of genezen zijn mogen vanaf 25 september onder meer de nachtclubs weer in. Als bezoekers een coronatoegangsbewijs kunnen overleggen mogen ze naar binnen. Cafés, discotheken en clubs mogen tot 00.00 uur open blijven maar moeten daarna verplicht sluiten

08.07

Theo Maassen speelt voor volle zaal in Haarlem, boete voor theater

De gemeente Haarlem heeft theater De Liefde in die stad een dwangsom van 2500 euro opgelegd. Dat gebeurde nadat het theater een voorstelling van Theo Maassen organiseerde voor een volle zaal. Volgens de huidige coronamaatregelen mogen theaters maximaal tweederde van de zaal vullen met bezoekers. een woordvoerder van de gemeente liet donderdagavond weten dat er geconstateerd is dat het theater meer mensen heeft ontvangen dan toegestaan is volgens de coronaregels.

Theo Maassen (foto: ANP/Evert Elzinga).
Theo Maassen (foto: ANP/Evert Elzinga).
07.22

Maximumtermijn voor rijbewijskeuringen wordt niet gehaald

De maximumtermijn voor rijbewijskeuringen wordt niet gehaald en wachttijden bij ziekenhuizen lopen op, meldt BNR op basis van eigen onderzoek. In sommige gevallen moet je wel drie maanden wachten totdat je terechtkunt bij een medisch specialist. Er zijn zelfs ziekenhuizen waar rijbewijskeuringen tijdelijk on hold zijn gezet vanwege het coronavirus en de opgelopen achterstanden.

06.00

FNV na peiling: zorgsector loopt leeg, medewerkers zijn op

Mensen die in de zorg werken, lopen op hun tandvlees, zegt vakbond FNV Zorg & Welzijn. Bijna twee op de vijf zorgmedewerkers hebben in de afgelopen anderhalf jaar collega's zien vertrekken. En een op de vijf mensen overweegt zelf om de zorg te verlaten. Dat constateert de vakbond na een onderzoek onder 12.218 leden. De FNV voert de rondvraag elke twee jaar uit. De nieuwste versie is de eerste sinds het uitbreken van de coronapandemie.

Wachten op privacy instellingen...

05.08

Ouderen hebben moeite om aan QR-code te komen

Speciaal voor ouderen zonder smartphone verwees minister Hugo de Jonge dinsdag naar een telefoonnummer waar ze terecht konden voor een papieren QR-code. Desondanks lukt het veel ouderen volgens ouderenbond ANBO niet om een coronapas te bemachtigen. "Er zijn lange wachttijden en medewerkers van de helpdesk geven soms verkeerde informatie", zegt woordvoerder Renate Evers in het . Het coronabewijs kan uitgeprint worden en ook via de telefoon worden aangevraagd.

04.15

CNV Onderwijs wil betere luchtkwaliteit op scholen

Nu het demissionaire kabinet heeft besloten dat er verder kan worden versoepeld in het onderwijs, doemt de vraag op hoe een veilige schoolgang dit najaar gegarandeerd kan worden. Slechts één op de drie tieners is volledig gevaccineerd, en de ventilatiesystemen deugen op het gros van de scholen niet. CNV Onderwijs pleit daarom voor een snelle verbetering van de luchtkwaliteit in de klassen, is te lezen in .

03.51

Recordaantal besmettingen Suriname maar geen nieuwe maatregelen


De Deltavariant van het coronavirus heeft Suriname nog steeds stevig in haar greep. Net als dinsdag werd ook donderdag weer een recordaantal van ruim zeshonderd besmettingen gemeld. Opvallend is dat de regering ondanks de stijging geen nieuwe maatregelen neemt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Wel wordt de overheidscommunicatie over het belang van vaccinatie opgevoerd, bleek donderdag tijdens de wekelijkse coronapersconferentie.

03.30

Eerste rechtszaak om corona-debacle in wintersportoord Ischgl

In Oostenrijk begint vrijdag een eerste rechtszaak die samenhangt met de grote corona-uitbraak van vorig jaar in wintersportplaats Ischgl. De nabestaanden van een overleden coronapatiënt eisen een schadevergoeding van 100.000 euro van de landelijke overheid. Die verwijten ze nalatigheid. In het populaire wintersportoord in Tirol ontstond in maart 2020 chaos toen bleek dat het coronavirus er om zich heen greep. Vakantiegangers vertrokken massaal en namen het virus mee naar hun thuislanden.

02.04

Wereldleiders hoeven bij VN toch geen vaccinatiebewijs te tonen

Presidenten, premiers en diplomaten die volgende week aanwezig willen zijn bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York hoeven toch geen vaccinatiebewijs te tonen. Eerder zei voorzitter Abdulla Shahid nog dat hij de strenge coronaregels van de lokale autoriteiten opvolgt en een vaccinatiebewijs eist, maar daar is hij na kritiek van onder meer Rusland op teruggekomen.

01.25

Kamer vindt coronatoegangsbewijs op het terras niet nodig

Als het aan de Tweede Kamer ligt, hoeven mensen geen coronatoegangsbewijs te laten zien als ze op het terras zitten. Het kabinet wil dat vanaf 25 september voor de hele horeca verplichten, zowel binnen als buiten, maar dat vindt het parlement niet nodig. Buiten is de kans op een coronabesmetting namelijk kleiner, zo is de redenering.

00.59

Kamer wil zeshonderd miljoen euro extra voor zorgsalarissen


De Tweede Kamer wil dat het kabinet volgend jaar zeshonderd miljoen euro extra vrijmaakt voor salarissen voor zorgpersoneel. Het geld daarvoor moet opgehaald worden door een verhoging van de vennootschapsbelasting. Het is 'een concrete eerste stap' om zorgpersoneel te ondersteunen, zo vindt het parlement.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...