Verkopers honderden illegale EncroChat-telefoons opgepakt

17 september 2021 om 16:49 • Aangepast 20 september 2021 om 09:49
nl
De politie heeft dinsdag twee verkopers van illegale telefoons opgepakt. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag. Het gaat om een 44-jarige man uit Kaatsheuvel en een 24-jarige vrouw uit Rosmalen. Zij verkochten honderden EncroChat cryptotelefoons aan criminelen, compleet met abonnement.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Beide verdachten zijn aangehouden vanwege deelname aan een criminele organisatie en het witwassen van crimineel geld. Zij worden ook verdacht van medeplichtigheid aan de misdrijven die hun klanten hebben gepleegd.

Het criminele duo blijft nog twee weken vast zitten. "Het onderzoek is in volle gang en de komende tijd zullen meerdere verdachten en getuigen worden gehoord", meldt het OM.

EncroChat was een versleutelde criminele telefoondienst. Politie en justitie wisten de dienst vorig jaar te kraken. Daarbij zijn meer dan 20 miljoen chatberichten van criminelen onderschept.

Martelkamers
Dit heeft geleid tot talloze opsporingsonderzoeken en inmiddels hebben ook de eerste criminelen straf gekregen. Zo zijn EncroChat-berichten ook belangrijk bewijs in de zaak rondom de martelkamers in Wouwse Plantage. Ook werd een voortvluchtige uit operatie Alfa gelokaliseerd en opgepakt met behulp van zulke versleutelde berichten.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.