Restaurant wordt vereniging om verplichte QR-controle te ontlopen - Omroep Brabant

Restaurant wordt vereniging om verplichte QR-controle te ontlopen

21 september 2021 om 15:49 • Aangepast 29 september 2021 om 13:53
nl
De eigenaar van de City Bistro in Veen gooit openlijk zijn kont tegen de krib als het gaat om de nieuwste coronamaatregelen. “Ik ga absoluut mijn klanten niet om een QR-code vragen als ze binnen willen eten”, aldus een strijdbare eigenaar Henno Timmermans. “Daarom sluit ik vrijdag mijn restaurant en op zaterdag gaan we weer open als vereniging. De vereniging huurt het restaurant, niet-leden mogen niet binnen en de vereniging bepaalt de regels.”
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Naar eigen zeggen heeft Timmermans al tientallen aanmeldingen binnen voor zijn vereniging: Advies Vereniging Vrij Altena (AVVA). “Voor 1 euro per maand ben je lid. Een vereniging met als doelstelling om onder het genot van een hapje en een drankje gezellig bij elkaar te zijn.” Een vereniging die ook heeft besloten om geen QR-code te vragen aan leden die een hapje willen komen eten. “Wij werken niet mee aan discriminatie”, stelt de eigenaar en bestuurslid van de vereniging.

"Als er gehandhaafd gaat worden, zien we elkaar wel in de rechtbank."

“Het is een schijnhandeling die niets met de economische werkelijkheid te maken heeft”, luidt de reactie van oud-strafrechtadvocaat Pieter van der Kruijs uit Den Bosch. “Hij maakt geen spat van kans om op deze manier de controleplicht te ontlopen, dat accepteert geen enkele rechter.”

Timmermans is het daar op zijn beurt niet mee eens. “Het is 100 procent legaal, ik laat het er op aankomen. Als er gehandhaafd gaat worden, zien we elkaar wel in de rechtbank. Het is mijn gebouw, ik doe wat ik hier wil. Daar hebben ze helemaal niets mee te maken.”

City Bistro in Veen wordt vereniging om verplichte QR controle te ontlopen
City Bistro in Veen wordt vereniging om verplichte QR controle te ontlopen

Timmermans laat ook weten dat eventuele handhavers, die kunnen komen controleren of gasten in het restaurant hun QR-code wel hebben laten zien, niet welkom zijn. “Ze hebben hier helemaal niets te zoeken, ze zijn op mijn terrein niet bevoegd”, stelt hij.

"Hij kan van alles verzinnen, maar het is gewoon flauwekul."

"Dat kan hij wel vinden," reageert Van der Kruijs, "maar dan geven ze hem een ambtelijk bevel. Volg je dat niet op dan heb je gedonder aan je broek. Dan moeten er weer advocaten aan te pas komen en dat wil zo'n ondernemer toch ook niet. Hij kan van alles verzinnen, maar het is gewoon flauwekul."

De gemeente Altena laat weten dat ze ontwikkelingen als rond de City Bistro in Veen niet als gemeente één op één zelf gaat oplossen. “We gaan als gemeente in overleg met de veiligheidsregio”, vertelt woordvoerster Annely Peskens. “We zijn onderdeel van 24 gemeenten in de Veiligheidregio Midden en West-Brabant én met elkaar kijken we of en hoe er gereageerd gaat worden. Dat doen we om te voorkomen dat iedereen op dit soort situaties verschillend gaat reageren.”

“Lid worden kan bij de deur.”

“Ik schend geen enkele regel”, benadrukt Timmermans nogmaals. “Ik heb de vereniging opgericht omdat ik als ondernemer niet ga discrimineren in opdracht van de overheid met een QR-code aan de voordeur”, aldus Timmermans. “Leden zijn welkom en lid worden kan bij de deur.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.