Coronacheck-app overbelast door grote drukte op eerste stapavond

25 september 2021 om 20:45 • Aangepast 26 september 2021 om 20:00
nl
De server van de coronacheck-app had zaterdagavond te maken met zogenoemde DdoS-aanvallen, wat zorgde voor overbelasting. Dat laat een woordvoerster van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten. Omdat de app ook veel werd gebruikt, ondervonden mensen problemen bij het aanmaken van hun QR-code.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van ANP
Geschreven door

Volgens de woordvoerster is op voorhand rekening gehouden met deze DdoS-aanvallen, waarbij mensen, doorgaans cybercriminelen, websites plat proberen te gooien door ze te overvoeren met internetverkeer. "We kunnen ze goed afslaan", aldus de zegsvrouw. Rond tien uur nam de drukte weer iets af.

De storing lijkt te zijn begonnen rond half zeven. Vanaf dat moment nam het aantal meldingen van problemen met de coronacheck-app rap toe, volgens de website Allestoringen.nl. Mensen die de QR-code probeerden te gebruiken, kregen een melding dat dat niet lukte door een fout op de server.

Deze boodschap krijgen mensen te zien als ze de coronacheck-app openen
Deze boodschap krijgen mensen te zien als ze de coronacheck-app openen

Koninklijke Horeca Nederland noemt de storing een 'vuistslag in het gezicht van de horecaondernemers'. Het is volgens algemeen directeur Dirk Beljaars wrang voor de kroegbazen. "Zij moeten al ongevraagd met deze maatregelen werken en dan laat de techniek hen op deze dag ook nog in de steek."

'Probeer het later opnieuw'
Het was zaterdag de eerste dag waarop iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben voor een bezoek aan een horecazaak, evenement of een kunst- en cultuurinstelling. Dat zorgde voor grote drukte op de coronacheck-app, die hiervoor kan worden gebruikt. Volgens de woordvoerder hebben mensen die de QR-code al eerder hebben gedownload geen problemen.

"We adviseren iedereen het op een later tijdstip opnieuw te proberen." Ook raadt het ministerie mensen aan al voordat ze ergens naartoe gaan waar ze een coronapas nodig hebben, de code thuis te downloaden. Die is namelijk vervolgens offline beschikbaar.

Beljaarts vreesde zaterdagavond dat de problemen met de app nog wel een tijd zouden gaan duren. "En voor je het weet is het twaalf uur en moet de horeca weer dicht."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.