'Negen terreurverdachten hadden Rutte, Baudet en Wilders in vizier'

2 oktober 2021 om 05:49 • Aangepast 4 oktober 2021 om 10:11
nl
De negen terreurverdachten die vorige week in Eindhoven werden opgepakt wilden mogelijk een aanslag plegen op premier Mark Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet. De dreiging wordt door politie en Openbaar Ministerie zeer serieus genomen. Dat melden bronnen van De Telegraaf in opsporingskringen.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Dit is de tweede serieuze dreiging tegen Mark Rutte in korte tijd. Maandag onthulde De Telegraaf dat de beveiliging van de premier fors omhoog is geschroefd vanwege een serieuze dreiging vanuit de hoek van de georganiseerde misdaad. De dreigingen worden volgens de krant volledig los van elkaar gezien door politie en OM.

Melig gesprek
Volgens Peter Plasman, de advocaat van twee van de negen verdachten, was er helemaal geen concreet plan voor een aanslag op de politici. Volgens hem is de beschuldiging gebaseerd op een 'melig gesprek' dat de verdachten hadden tijdens het bekijken van een film op Netflix. Daarbij zouden nare teksten zijn gezegd en de politici zijn genoemd. "Maar er is nooit sprake geweest van een serieus plan, waarbij besproken is hoe en wie dit gaat doen."

De twee verdachten die Plasman verdedigt 'noemen zichzelf echt heel dom dat ze hierover hebben meegepraat', zo laat de raadsman zaterdagochtend weten.

'Geen jihadistisch gedachtengoed'
In chatgesprekken tussen de verdachten zouden de politici niet genoemd zijn. Volgens Plasman werden er tijdens de chatgesprekken wel 'vervelende teksten' uitgewisseld, maar niks waaruit blijkt dat zijn cliënten 'een jihadistisch gedachtegoed' hebben.

Het Openbaar Ministerie wil desgevraagd niet reageren, omdat het 'gaat om een lopend strafrechtelijk onderzoek', zo vertelt een woordvoerder.

Dreiging afgewend
De opgepakte mannen zijn tussen de 18 tot 31 jaar oud en hebben de Nederlandse nationaliteit. Acht van hen hebben een mediterrane achtergrond, maar zijn geboren in Nederland, de negende in Afghanistan.

Het Openbaar Ministerie liet vorige week weten dat door de arrestatie van de mannen een terroristische dreiging is afgewend. Die dreiging hield volgens het OM verband met het jihadistisch gedachtegoed van terreurgroep IS.

LEES OOK:

Buren terreurverdachten stomverbaasd: 'Moest een paar dagen bijkomen'

Eindhovense terreurverdachten hadden doel in Nederland op het oog

Negen terreurverdachten die trainden voor aanslag opgepakt in Eindhoven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.