Terreurverdachte blijkt oprichter van islamitische studentenvereniging TU/e

12 oktober 2021 om 10:38 • Aangepast 12 oktober 2021 om 16:51
nl
Een van de negen terreurverdachten uit Eindhoven is medeoprichter van Salaam, de islamitische studentenvereniging van de Technische Universiteit Eindhoven. Dat bevestigt de vereniging op social media. Volgens Salaam is er geen verband tussen hun club en terrorisme. De naam van de man is inmiddels van de website verwijderd.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

De negen mannen werden twee weken geleden opgepakt omdat ze een terroristisch misdrijf aan het voorbereiden zouden zijn. Woensdagochtend horen ze of ze langer vast blijven zitten.

Er deden al langer geruchten de ronde over de rol die een van de verdachten speelde bij Salaam. Voorzitter Amaan Valiuddin liet eerder aan Omroep Brabant weten dat hij niet op de hoogte was van een link tussen zijn vereniging en de man: "Wij hebben sinds onze oprichting vele honderden leden gehad. We zien geen enkele inhoudelijke link tussen onze activiteiten en hetgeen we nu - ook tot onze verbazing - in de media vernemen" zei hij toen.

Niet-moslims ook welkom
Dinsdag bevestigt Salaam op social media dat een van de verdachten inderdaad medeoprichter van hun vereniging is. De studentenvereniging schrijft dat ze geschrokken is van het nieuws en dat ze geen enkel vermoeden had.

Salaam werd vier jaar geleden opgericht. De man om wie het nu gaat was verantwoordelijk voor de pr. In Cursor, het online magazine van de Universiteit zei hij destijds open te staan voor verschillende meningen binnen zijn vereniging, ook van andersdenkenden: "Niet-moslims zijn zeker ook welkom. Graag zelfs. We staan open voor verschillende meningen."

'FIFA and pizza'
Op Facebook maakte de man vaak melding van activiteiten die hij met Salaam organiseerde. Zo werden er reisjes en sporttoernooien georganiseerd, maar ook speelden de leden games onder de noemer 'boysnight': 'Weekend is the best time of the week. Take a break and start your weekend with FIFA and pizza' zo postte de man op zijn pagina.

De verklaring op Facebook:

Wachten op privacy instellingen...

Over de negen terreurverdachten is de afgelopen weken meer bekend geworden. Zo meldde Nieuwsuur maandag dat twee van hen een schiettraining volgden. Volgens de advocaat van een van hen gaat het hier om een toeristisch uitje met een paintballgeweer. Hij gaf eerder aan dat hij denkt dat er geen officiële zaak komt.

LEES OOK:

Eindhovense terreurverdachten kregen schiettraining

Buren terreurverdachten stomverbaasd: 'Moest een paar dagen bijkomen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.