Eindhovense terreurverdachten kregen schiettraining

11 oktober 2021 om 18:58 • Aangepast 12 oktober 2021 om 19:11
nl
Twee van de negen Eindhovense terreurverdachten hebben een schiettraining gehad. Van een van de verdachten bestaat een foto waarop hij met een groot wapen poseert.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De twee verdachten zouden twee jaar geleden een korte schiettraining hebben gevolgd, melden bronnen aan Nieuwsuur. In de aanvulling op het dossier van de verdachten dat hun advocaten vrijdag hebben gekregen, zit ook een foto van een van hen waarop hij een wapen vast heeft.

De negen terreurverdachten die in Eindhoven werden opgepakt zouden een aanslag aan het voorbereiden zijn in Nederland. Ze zouden het op premier Mark Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet hebben voorzien.

Paintball-geweer
Advocaat Peter Plasman bevestigt aan Nieuwsuur dat zijn cliënt op een foto staat met een groot geweer. Volgens hem is dat echter een paintball-geweer dat hij vasthad tijdens een bedrijfsuitje. Dat is volgens de advocaat nauwelijks van een echt geweer te onderscheiden.

Wat betreft de schiettraining, gaat het volgens Plasman om een 'toeristisch uitje' in Bulgarije, waar twee van de verdachten zich hebben aangemeld om een paar uurtjes te schieten met een geweer. Zijn cliënt heeft tegenover de recherche verklaard sinds die tijd geen geweer meer te hebben aangeraakt.

Terroristische dreiging
De opgepakte mannen zijn tussen de 18 tot 31 jaar oud en hebben de Nederlandse nationaliteit. Acht van hen hebben een mediterrane achtergrond, maar zijn geboren in Nederland, de negende in Afghanistan. Ze werden op 23 september aangehouden in Eindhoven.

Het Openbaar Ministerie zegt dat door de arrestatie van de mannen een terroristische dreiging is afgewend. Die dreiging hield volgens het OM verband met het jihadistisch gedachtegoed van terreurgroep IS.

Voorgeleiding
Dinsdag worden de negen verdachten voorgeleid aan de raadkamer in Rotterdam. Dan wordt bepaald of ze voorlopig langer vast blijven zitten.

LEES OOK:

Eindhovense terreurverdachten hadden doel in Nederland op het oog

Negen terreurverdachten die trainden voor aanslag opgepakt in Eindhoven

'Negen terreurverdachten hadden Rutte, Baudet en Wilders in vizier'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!