Video

Buurt wil theehuis weg na schietpartij: 'We wisten dat het mis zou gaan'

13 oktober 2021 om 08:50 • Aangepast 14 oktober 2021 om 07:31
nl
Bewoners van de Wouwsestraatweg en de Kastanjelaan in Bergen op Zoom hebben schoon genoeg van het theehuis De Theepot, waar dinsdagavond een man werd neergeschoten. Ook werd er geschoten op de Jan Dercksstraat, zo'n anderhalve kilometer verderop. Volgens de buurtbewoners veroorzaken bezoekers van het theehuis al jarenlang overlast. "Dit is een drugshuis!"

"Het was woensdagavond na de schietpartij hartstikke druk hier op straat", vertelt een vrouw die woensdagochtend haar hond uitlaat. "Ik zag alle buren naar buiten gaan en ben toen zelf ook gaan kijken." Vervolgens zag ze het slachtoffer op de stoep liggen . "Hij lag op zijn buik en bewoog niet meer. Ik dacht dat hij dood was, maar later hoorde ik dat hij zwaargewond naar een ziekenhuis was gebracht."

"Dit is een theehuis en drugshuis."

Na de schietpartijen cirkelde lange tijd een politiehelikopter boven de stad en werd een arrestatieteam ingezet. Dat viel rond acht uur het theehuis binnen. Daar zijn twee verdachten aangehouden. Een derde verdachte werd op een andere plek gearresteerd.

“Dit is een theehuis én een drugshuis", vertelt een man die in de buurt woont. "Ze lopen hier bij de achteringang met heuptasjes naar binnen en gaan vervolgens met kleine zakjes weer naar buiten."

"Ik hoorde iemand 'papa, papa' roepen."

"We waren net een serietje aan het kijken toen we ineens drie knallen hoorden", vertelt zijn vrouw. "Toen mijn man en ik vervolgens door het raam keken, zagen we een gast in een auto springen. Daar zat al iemand achter het stuur, zodat hij meteen kon wegrijden. Hij sprong erin en weg was hij. Ik schat de schutter tussen de 25 en 30 jaar oud. Het is een lange, slanke jongen. "

Haar man zag dat de verdachte iets in zijn handen had toen hij vluchtte. "Dat was een pistool. Toen ik naar buiten ging, nadat ze in die auto waren weggescheurd, zag ik die jonge man op straat liggen. Ik had de indruk dat hij dood was. Je zag bloed. Er zat geen beweging in en hij lag met zijn gezicht naar beneden op de grond. Ik hoorde iemand roepen: 'Papa, papa, papa!'"

"We wisten dat het hier een keer flink mis zou gaan."

De man en vrouw hebben de afgelopen jaren meerdere keren aangifte gedaan vanwege de situatie rond De Theepot. "Zeker tien keer", zegt de vrouw.

"Als we mensen zagen dealen, gaven we de kentekens van hun auto's door", vult haar man aan. "Ook stuurden we foto’s door van auto’s die hier midden op de weg geparkeerd waren."

"We hopen echt dat de gemeente het theehuis gaat sluiten."

"We wisten dat het hier een keer flink mis zou gaan", benadrukt de vrouw. "Ik heb ook weleens een zakje cocaïne hier gevonden op straat. Een transparant zakje met een wit papiertje erin. Dat heb ik opgeraapt en opengemaakt. Ik zag dat er wit poeder in zat. Dat heb ik naar de politie gebracht, maar daar zeiden ze dat ze hiermee weinig konden doen. Dat ze de situatie in de gaten zouden houden en dat we dit soort zaken moesten blijven melden.”

Volgens haar man was er vorig jaar ook nog een grote vechtpartij op de hoek van de straat. "Het is hier niet meer leuk voor ons", zegt hij. "We hopen echt dat de gemeente het theehuis gaan sluiten." De vrouw met de hond heeft dezelfde wens. "Het is hier altijd zó druk. Zelfs als ik op doordeweekse dagen om halftwaalf ‘s avonds met mijn hond voorbijloop. Ook ik vermoed dat ze hier dealen. Langs de achterkant lopen constant mensen in en uit."

Omroep Brabant heeft ook een wekelijkse misdaadnieuwsbrief:

Wachten op privacy instellingen...

Beelden van dinsdagavond:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.