Man die vermoedelijk eigen woning in brand stak, heeft crimineel verleden - Omroep Brabant

Man die vermoedelijk eigen woning in brand stak, heeft crimineel verleden

16 oktober om 17:40 • Aangepast 19 oktober om 17:33
Foto: Sander van Gils/SQ Vision.
Foto: Sander van Gils/SQ Vision.
De man die door de politie is opgepakt omdat hij zaterdagochtend vermoedelijk zijn eigen huis in Best in brand stak, heeft een crimineel verleden. Zo was hij in 2018 betrokken bij een schietpartij, waarvoor hij vast heeft gezeten. Ook werd hij eerder opgepakt omdat hij een hennepkwekerij had. Hij moest van de woningcorporatie binnenkort zijn huurhuis uit, zo schijnt.
Profielfoto van Malini WitloxProfielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door
Malini Witlox & Noël van Hooft

De man woonde al jaren in de Mgr. A. F. Diepenstraat, maar had met weinig buurtbewoners contact. Sterker nog, in zijn buurt lijken de mensen bang. Omwonenden deinzen terug als Omroep Brabant vragen stelt over de brand en de bewoner van het afgebrande huis. "Daar ga ik niks over zeggen. Ik ben bang voor mijn eigen huis."

Ook zonder camera willen omwonenden niks kwijt. Ze trekken de voordeur dicht en willen geen woord over de man zeggen.

Surveillance
Omdat bij de politie bekend was, dat de man vaker zei niet zonder slag of stoot uit het huis te vertrekken, werd er extra gesurveilleerd. Ook had de wijkagent nauw contact met de buurtbewoners. Agenten hebben ook geprobeerd met de man zelf in gesprek te komen, maar tevergeefs.

Zijn huis aan de Mgr. A. F. Diepenstraat werd in 2020 al voor een half jaar gesloten door de gemeente. Op 18 november van dat jaar werd in de garage een hoeveelheid harddrugs gevonden. Het huis zat die maanden op slot en was onbegaanbaar. De woningstichting startte intussen een zaak op om de bewoner permanent uit het huis te zetten.

Volgens de politie heeft de man dus in die tijd al laten vallen dat hij niet braaf zou vertrekken. Daarom denken zowel politie als gemeente dat het goed mogelijk is dat de man zelf een aandeel heeft gehad bij de brand.

Arm verloren bij schietpartij
De man die nu wordt verdacht van brandstichting, was in 2018 samen met een familielid betrokken bij een schietpartij in Best. Samen met zijn schoonzoon ging hij naar de woning van een kennis, in de straat Melde, maar de kennis wachtte hen op met een jachtgeweer. Bij het afgaan van het geweer raakte de schoonzoon gewond aan zijn arm. Die moest uiteindelijk worden geamputeerd.

Ook de man en de kennis raakten gewond. De man kreeg uiteindelijk het geweer te pakken, om vervolgens op de bewoner in te slaan.

Arrestatieteams vielen tijdens het onderzoek naar deze zaak meerdere huizen binnen, onder meer het huis aan de Mgr. A. F. Diepenstraat. De bewoner werd opgepakt en veroordeeld tot een celstraf van 191 dagen. Omdat hij die straf al in voorarrest had uitgezeten, hoefde hij de cel niet meer in.

Brand
Nu zit hij dus opnieuw vast. Hij werd zaterdagmiddag aangehouden in Tilburg voor mogelijke brandstichting in zijn eigen huis.

Zodra het veilig kan, wordt sporenonderzoek gedaan. Daaruit zal moeten blijken of er inderdaad sprake is van brandstichting, zegt de politie. De omgeving is afgezet en wordt tot die tijd bewaakt.

Foto: Sander van Gils/SQ Vision.
Foto: Sander van Gils/SQ Vision.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...