Liveblog

Coronanieuws: 1543 nieuwe besmettingen, hoogste aantal sinds 18 juli

4 november 2021 om 07:14 • Aangepast 5 november 2021 om 09:46
nl
Vanwege de opnieuw sterk oplopende coronacijfers houden we je in een liveblog weer op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten. Zo ook deze donderdag.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Elluf Elluf in Lampegat gaat door.
  • Britten keuren als eersten Covid-pil goed
  • Controles 'onmogelijke opgave' voor binnensportclubs.
  • Glow gaat door maar wel met toegangshek en coronacheck
  • Kabinet ziet af van coronapas voor amateursport in de buitenlucht.

Liveblog

20.19

Ook Tilburg gaat voor de elfde van de elfde

Ook in Tilburg zal de start van carnaval gevierd worden, wat de gemeente betreft. En ook de carnavalsstichting daar gaat er nog vanuit dat er gewoon een feestje kan worden gevierd, zegt Steven van Gils van die stichting. "We zijn op dit moment nog aan het bekijken wat de nieuwe maatregelen voor ons betekenen. Maar in principe werken we met coronatoegangsbewijzen, dusl ijkt er weinig te veranderen."

20.12

Geen 11-11 in Limburg, wel in Oeteldonk

In Oeteldonk wordt de elfde van de elfde wel gewoon gevierd worden. Dat zei burgemeester Jack Mikkers bij EenVandaag. Ook Loek de Grauw van de Smidse in Den Bosch gaat daar van uit. Wel zullen er maatregelen zijn om het feest in goede banen te leiden: er komen gebieden waar de QR-code wordt gecheckt, er wordt gewerkt met toegangsbewijzen en het beheersen van de capaciteit.

20.00

Amateurclubs in problemen door coronapas

Geen QR-code laten zien aan het hek, maar wel in de kantine en vanaf zaterdag ook bij de kleedkamer en het toilet: amateurverenigingen zitten met de handen in het haar. Veel clubs zeggen tegen Omroep Brabant dat de coronapas bij kleedkamers en toiletten moeilijk te handhaven is.

LEES OOK: Amateursport verbijsterd om QR-code in kleedkamers: 'Niet te handhaven'

19.53

In Wenen is test niet meer genoeg voor restaurants

Wenen laat vanaf eind volgende week alleen gevaccineerden en genezen coronapatiënten toe tot de restaurants in de Oostenrijkse hoofdstad. Een negatieve coronatest is niet meer voldoende.

De zogenoemde 2G-regel (gevaccineerd of genezen) wordt ook ingevoerd bij kappers, andere contactberoepen en bij bijeenkomsten met meer dan 25 personen. Met de extra maatregelen wil de stad de nieuwe golf besmettingen indammen en voorkomen dat de zorgsector opnieuw wordt overbelast.

18.08

Niet alleen OLVG maar nog meer ziekenhuizen stellen zorg uit

Meerdere ziekenhuizen in het land gaan operaties uitstellen vanwege het toenemende aantal coronapatiënten dat ze moeten behandelen. De negen ziekenhuizen in Noord-Nederland zijn hiertoe genoodzaakt, net als het Amsterdamse OLVG.

Planbare zorg, zoals operaties voor een liesbreuk, een heupoperatie of het zetten van een prothese, moet ruimte maken voor Covid-zorg, zegt een woordvoerster van het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN) namens de ziekenhuizen in Groningen, Friesland en Drenthe. Ook het OLVG meldt dat operaties voor aandoeningen die niet levensbedreigend zijn en later uitgevoerd kunnen worden, niet doorgaan. Voor zowel het noorden als Amsterdam is nog onduidelijk om hoeveel operaties het gaat. Het AZNN gaat ervan uit dat de maatregel per direct voor in ieder geval twee weken van kracht zal zijn.

17.51

Elfde van de elfde in groot deel Limburg afgelast

Terwijl in Brabant er nog alternatieven worden bedacht om de start van carnaval op 11-11 in goede banen te leiden, wordt het in een groot deel van Limburg afgelast. Dat meldt RTL Nieuws. In Noord- en Middel-Limburg worden geen grootschalige evenementen georganiseerd om de start van carnaval te vieren. De provinciale aftrap in Roermond, waar 17.000 mensen werden verwacht, gaat ook niet door.

LEES OOK: Streep door Elluf Elluf op de Grote Markt in Breda, alternatief in de maak

17.27

Ziekenhuis stelt planbare zorg uit

Vanwege het oplopende aantal coronapatiënten in het Amsterdamse OLVG stelt dit ziekenhuis een deel van de planbare zorg uit. Daaronder vallen operaties voor aandoeningen die niet levensbedreigend zijn en later uitgevoerd kunnen worden. Onduidelijk is nog om hoeveel operaties het gaat en voor hoelang de maatregel geldt.

17.25

Nederland minder rood op de Europese coronakaart

De indeling van Nederland op de nieuwe Europese coronakaart klopt niet helemaal. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens het instituut heeft de Europese gezondheidsdienst ECDC verkeerde informatie gebruikt. Daarom heeft het RIVM met spoed gevraagd om de kaart aan te passen. Het is nog niet duidelijk of en wanneer dat gaat gebeuren.

Het ECDC zette acht Nederlandse provincies op het hoogste waarschuwingsniveau. Maar dat hadden er 'slechts' vijf moeten zijn: Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland en Utrecht. Zuid-Holland, Friesland en Flevoland zouden komende week nog rood hebben moeten blijven, net als Noord-Holland, Brabant, Drenthe en Groningen.

17.14

Nieuwe maatregelen in de Efteling

Ook bij de Efteling gelden vanaf zaterdag de nieuwe coronamaatregelen. Er moet dan een mondkapje worden gedragen in alle binnenlocaties, zoals wachtrijen binnen, horeca-afhaallocaties en de souvenirwinkels. Ook moet op de terrassen het coronatoegangsbewijs worden getoond. Op plekken waar dat al het geval was, zoals het Efteling Theater, verandert er niets. Het park zelf is wel nog te bezoeken zonder coronatoegangsbewijs.

16.26

Nieuwe corona-afdeling en extra maatregelen in JBZ

Wachten op privacy instellingen...
16.08

Extra coronaprik voor alle Duitsers

Alle inwoners van Duitsland die al zes maanden geleden tegen corona zijn gevaccineerd, kunnen een extra prik krijgen. De zogenoemde booster komt eerst algemeen beschikbaar voor ouderen, zorgpersoneel en mensen met een zwak afweersysteem. Daarna kan de rest zich opnieuw laten inenten.

De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, en de organisaties van artsen zitten daarmee op één lijn na felle discussies over wie een boosterprik zou moeten krijgen, melden Duitse media. Zo was er het voorstel om bij de ouderen alleen 70-plussers een extra vaccin te geven.

15.44

EMA: Covid-pil kan vast gebruikt worden

Europese landen zouden de Covid-pil van MSD alvast kunnen gaan gebruiken voordat het hele goedkeuringsproces is afgerond. Dat heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam donderdag laten weten. De organisatie zegt bereid te zijn om de landen daarbij te adviseren.

De Covid-pil heet molnupiravir. Mensen die positief testen op het coronavirus kunnen die pil slikken om de corona-symptomen onder controle te houden en ernstige klachten te voorkomen. Dat moet het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen helpen terugdringen.

15.39

Minder bron- en contactonderzoek

Het aantal bron- en contactonderzoeken naar aanleiding van nieuw geconstateerde coronabesmettingen gaat opnieuw flink omlaag. Dat bevestigt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een bericht van RTL. In eerdere perioden van veel besmettingen werd dit werk ook noodgedwongen aangepast. En net als toen worden er toch nog genoeg onderzoeken gedaan om een voldoende beeld te houden van wie waar zoal besmet raakt door het virus, aldus het RIVM.

15.28

1543 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

Er zijn de afgelopen 24 uur 1543 nieuwe coronanbesmettingen geconstateerd in Brabant. Dat is het hoogste aantal sinds 18 juli.

Wachten op privacy instellingen...
15.25

Sneller boosterprik voor zestigplussers

De Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet mensen boven de zestig sneller een derde vaccinatie tegen het coronavirus gaat geven. Een dag na het coronadebat nam de Kamer hierover een motie van Fractie Den Haan en D66 aan.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet dinsdag weten dat ouderen vanaf 80 jaar in december hun derde vaccinatie kunnen krijgen. Dan krijgen zorgmedewerkers de booster ook aangeboden. In januari zou dan worden begonnen met de groep 60 tot en met 80 jaar.

15.19

Landelijk meer dan tienduizend nieuwe coronabesmettingen

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 10.272 positieve coronatests geregistreerd. Voor het eerst sinds 18 juli komt het aantal nieuwe gevallen boven de 10.000 uit. Sinds het begin van de coronacrisis, meer dan zeshonderd dagen geleden, zijn er vijftien dagen geweest met meer positieve tests.

In de afgelopen zeven dagen zijn 58.375 positieve testuitslagen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het hoogste weektotaal sinds 22 juli. Het komt neer op gemiddeld bijna 8400 nieuwe gevallen per dag.

14.47

In december oordeel over prikken van kinderen van 5 jaar en ouder

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt waarschijnlijk in december met een oordeel over het vaccineren van kinderen van 5 tot en met 11 jaar tegen het coronavirus. Dat heeft de vaccinwaakhond donderdag laten weten. Als de organisatie positief is, kunnen Nederland en andere landen besluiten om ook die kinderen een prik te geven.

Fabrikanten Pfizer en BioNTech hebben gevraagd om goedkeuring van hun vaccin voor de groep kinderen. Hun vaccin is al goedgekeurd voor iedereen van 12 jaar en ouder.

14.27

Glow gaat door maar wel met toegangshek en coronacheck

Lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven gaat door, maar wel in aangepaste vorm. Het evenement krijgt toegangshekken waar coronachecks bij de ingangen worden gedaan. Dat is de uitkomst van het overleg tussen gemeente en de organisator over de 'nieuwe' coronamaatregelen. GLOW is van zaterdag 6 tot en met 13 november en trekt jaarlijks ruim 700.000 bezoekers.

LEES OOK: Glow gaat door maar wel met toegangshek en coronacheck

13.52

Landelijk iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag iets gestegen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen er nu 1327 mensen die worden behandeld vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 17 meer dan woensdag. Eind mei lagen er voor het laatst zoveel Covidpatiënten in de ziekenhuizen.

13.16

Acht provincies naar hoogste alarmniveau op coronakaart Europa, Brabant blijft rood

In acht provincies zijn zo veel mensen positief getest, dat ze uitkomen op het hoogste waarschuwingsniveau op de kaart van coronagevallen in Europa. Ze gaan van rood naar donkerrood. Het gaat om Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Utrecht, Zuid-Holland, Friesland en Flevoland.

Alleen Noord-Holland, Noord-Brabant, Drenthe en Groningen blijven nog op rood staan. De eerste drie liggen op koers om volgende week naar donkerrood te gaan.

13.00

Controles aan de deur 'onmogelijke opgave' voor binnensportclubs

De binnensport acht het ondoenlijk om vanaf zaterdag iedereen bij de ingang te controleren op een coronatoegangsbewijs. "Het is een logistiek drama", zegt algemeen manager Joost Ooms van handbalvereniging Volendam. Hij vreest ook voor onveilige situaties voor vrijwilligers die leden zonder coronapas moeten wegsturen. Secretaris Dick van der Horst van de Amsterdamse basketbalclub Apollo noemt de controles op de QR-code een "onmogelijke opgave en niet te doen voor onze club".

12.24

Elluf Elluf in Lampegat gaat door

Elluf Elluf in Lampegat gaat door. Dat meldt de organisatie donderdag in een persbericht. De organisatie schrijft wel: "In navolging van de rijksoverheid vragen wij van iedereen om de eigen verantwoordelijkheid te nemen zodat we er samen een mooi en veilig feest van kunnen maken. Zorg voor die QR-code en blijf thuis met klachten! In Lampegat kunnen wij dit!"

12.16

Britten keuren als eersten Covid-pil van MSD goed

Britten die positief testen op het coronavirus kunnen binnenkort misschien een pil krijgen om de symptomen onder controle te houden en ernstige klachten te voorkomen. Een pil die is ontwikkeld door farmaceut MSD is donderdag goedgekeurd door de Britse toezichthouder voor geneesmiddelen, de MHRA. Het is de eerste goedkeuring voor het middel.

Het middel heet molnupiravir. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, kijkt mee met de onderzoeken en komt binnenkort mogelijk met een oordeel. Als die waakhond positief is, zou het in Nederland gebruikt kunnen worden.

12.01

Recordaantal coronaprikken zonder afspraak na persconferentie

Een recordaantal mensen liet woensdag een coronaprik zetten op locaties waar dat zonder afspraak kan, zegt de koepelorganisatie van gezondheidsdiensten GGD GHOR Nederland. In totaal lieten in één dag zo'n 13.000 mensen zich inenten op zo'n zogenoemde vrije inloop-locatie.

De laatste keer dat er een "piek" was in het aantal prikken zonder afspraak op één dag lieten 8000 mensen zich vaccineren, aldus een woordvoerster van de organisatie. Het laten zetten van een prik zonder afspraak kan alleen voor de eerste dosis.

11.39

Toch geen polsbandjes nodig bij intocht sint in Roosendaal

Wie de lokale aankomst van Sinterklaas in Roosendaal wil bijwonen, hoeft toch geen polsbandje als coronatoegangsbewijs te dragen. De stad had begin oktober aangekondigd dat bezoekers zo'n bandje nodig hadden om bij het aanmeren van de pakjesboot en bij het officiële ontvangstfeest in het centrum te zijn. De gemeente trekt die regel nu in.

Bezoekers zouden bij een centrale controlepost hun QR-code in de CoronaCheck-app kunnen laten zien. Daarmee zouden ze een polsbandje voor de intocht krijgen. Dat systeem wordt ook gebruikt in de horeca, om de controles bij de voordeur eenvoudiger te maken. Na de aankondiging kwamen er veel negatieve reacties, zegt de Roosendaalse burgemeester Han van Midden donderdag in een verklaring. De intocht in Roosendaal is volgende week zaterdag.

11.00

189 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

Afgelopen etmaal belandden 20 mensen met corona in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er acht minder dan een dag eerder. Daarmee liggen er nu in totaal 189 coronapatiënten in het ziekenhuis. Drie mensen zijn in de laatste 24 uur overleden. Zeventien patiënten zijn ontslagen en 3 patiënten zijn overgeplaatst.

09.50

Máxima MC scherpt coronamaatregelen aan

Het Máxima MC met locaties in Eindhoven en Veldhoven scherpt vanaf vandaag de coronamaatregelen aan. Dit als gevolg van het oplopende aantal besmettingen. Heb je bijvoorbeeld een afspraak in het ziekenhuis dan is het verzoek om alleen te komen. Tenzij het écht niet anders kan. Patiënten die in het ziekenhuis liggen mogen nog maar één bezoeker per keer ontvangen met een maximum van twee verschillende bezoekers per dag.

09.10

NOC*NSF: 'Opluchting voor buitensport, slikken voor binnensport'

Sportkoepel NOC*NSF houdt gemengde gevoelens over aan het besluit van het kabinet om toch af te zien van invoering van het coronatoegangsbewijs voor amateursport in de buitenlucht. "Dat is zeker goed nieuws en veel verenigingen zullen opgelucht ademhalen", zegt algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF. "Tegelijkertijd is het voor alle binnensportverenigingen nu wel even slikken."

"Zij moeten vanaf zaterdag iedere dag iedereen die binnenkomt op de QR-code controleren", aldus Van den Tweel. "Wij zullen ze daar met z'n allen bij helpen. Dat verwacht ik ook van het kabinet en van de gemeenten. Ik ga daar zeker op aandringen. De sport, ook binnen, moet echt laagdrempeligtoegankelijk blijven.

08.30

KNVB blij dat coronatoegangsbewijs voor amateursport is geschrapt

Voetbalbond KNVB is blij en opgelucht dat het demissionaire kabinet op aandringen van de Tweede Kamer heeft besloten het coronatoegangsbewijs toch niet verplicht te stellen in de amateursport. "Wij zijn blij dat de Tweede Kamer en het kabinet hebben geluisterd naar de bezwaren van de amateursport", aldus de bond.

"Met deze uitkomst is voor bijna drieduizend voetbalverenigingen, 600.000 volwassen amateurvoetballers en duizenden vrijwilligers een werkelijk onmogelijke situatie voorkomen. Het eerdere plan was praktisch niet uitvoerbaar", aldus de KNVB.

07.00

Kamer wil officieel parlementaire enquête naar corona-aanpak

De Kamer heeft in een nachtelijk debat uitgesproken halverwege 2022 te willen beginnen met het voorbereiden van een parlementaire enquête naar het coronabeleid. VVD-Kamerlid Aukje de Vries diende hiervoor een motie in. Deze werd gesteund door D66, CDA, SP, GroenLinks, PvdA en de ChristenUnie. Die partijen hebben samen een ruime meerderheid

De enquête, een van de zwaarste middelen die de Kamer heeft, zal een aanvulling zijn op het onderzoek van de Ondrzoeksraad voor Veiligheid. "Indien zich voordien nog nieuwe coronagerelateerde ontwikkelingen voordoen die alle aandacht opeisen van de betrokkenen", kan het startmoment opnieuw worden gewogen, stelde De Vries voor. Het onderzoek zal zich richten op de rol van "kabinet, parlement en andere betrokken instanties".

Het was algemeen bekend dat er een parlementaire enquête zou komen, maar een verzoek per motie was nog niet ingediend.

06.30

Draagvlak voor QR-code is laag in het hoger onderwijs

Er zijn grote zorgen over de mogelijke invoering van het coronatoegangsbewijs (ctb) in het hoger onderwijs, schrijft De Telegraaf. Betrokkenen vrezen dat de coronapas zal zorgen voor meer uitval en extra studievertraging. "We moeten voorzichtig zijn met dit soort acties", zegt Lisanne de Roos, voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) in de krant.

Naast studentenorganisaties, staan ook hogescholen en universiteiten niet te springen om te gaan werken met een QR-code. "Behalve dat het de vrijheid van onderwijs aantast, moet je studenten die geen coronapas hebben een volwaardig alternatief aanbieden. En dat gaat moeilijk bij praktische studies", vertelt een woordvoerder van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen tegen de krant.

06.00

'Sporter vatbaar voor hartschade na corona'

Uit nieuw onderzoek blijkt dat 4 procent van de Nederlandse topsporters hartschade oploopt door corona. Doordat zij hun hart zwaar belasten, lopen ze na die infectie een meer dan gemiddeld risico op blijvende hartschade. De uitkomsten van het onderzoek van het Amsterdam UMC worden donderdag gepresenteerd, meldt de Volkskrant.

De cijfers zijn volgens de krant veel minder alarmerend dan de berichten die vlak na aanvang van de pandemie naar buiten kwamen en waarin werd gerept van hartschade bij 15 tot 30 procent van de covidpatiënten. Toch nemen ze de zorgen niet weg, zegt onderzoeksleider Harald Jørstad, sportcardioloog in het Amsterdam UMC, tegen de krant.

06.00

Kabinet ziet af van coronapas voor amateursport in de buitenlucht

Een coronatoegangsbewijs (CTB) wordt toch niet verplicht voor de amateursport in de buitenlucht. Het kabinet wilde de coronapas vanaf zaterdag invoeren voor zowel sporters als publiek, maar na druk uit de Tweede Kamer ziet het daarvan af. Mensen die naar binnen willen om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan, moeten wel nog een QR-code laten zien.

De experts van het Outbreak Management Team adviseerden het kabinet afgelopen week om het CTB in te voeren voor sportboefening "met name daar waar het binnensport betreft". OMT-voorman Jaap van Dissel legde woensdag uit dat het volgens het OMT vooral belangrijk is het aantal contacten terug te brengen, maar zei ook dat "we uit het verleden weten dat bij buitensport de risico's veel minder zijn dan bij binnensport".

06.00

Drie keer minder slachtoffers coronavirus in tweede kwartaal

Het coronavirus heeft in het tweede kwartaal van 2021 ruim drie keer minder dodelijke slachtoffers geëist dan in het eerste kwartaal. Dat melden onderzoekers van het statistiekbureau CBS op basis van verklaringen van artsen over doodsoorzaken. In het tweede kwartaal kwam de vaccinatiecampagne op gang en waren dus steeds meer mensen beschermd tegen Covid-19 en de ernstige gevolgen daarvan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!