Meer dan 10.000 nieuwe besmettingen, maar nog geen code zwart in ziekenhuis

9 november 2021 om 15:19 • Aangepast 16 november 2021 om 12:23
nl
Er zijn in Brabant de afgelopen week meer dan tienduizend nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Het is voor het eerst sinds december vorig jaar dat dat aantal zo hoog ligt.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Het totale cijfer komt uit op 10.714 nieuwe besmettingen. Het is een stijging van 42,5 procent in vergelijking met een week eerder. Toen werden er 7516 positieve tests geregistreerd in een week. Over de afgelopen twee weken is er zelfs sprake van een ruime verdubbeling van het aantal coronabesmettingen.

Grens van tienduizend besmettingen
Het is in de hele coronacrisis nog slechts vijf keer eerder voorgekomen dat het aantal besmettingen in een week boven de tienduizend uitkwam. De laatste keer was in juli van dit jaar, maar toen waren er met 10182 nog wat minder besmettingen dan nu. Pas twee keer eerder was het Brabantse weekcijfer hoger dan dat van dinsdag.

De stijging in Brabant gaat iets harder dan in de rest van Nederland. Landelijk gezien haalt de stijging ongeveer veertig procent. Toch is er ook daar sprake van records: met 76.790 nieuwe besmettingen is dat het op een na hoogste weekcijfer sinds het begin van de coronacrisis. Alleen in december vorig jaar werden er meer positieve tests in een week geregistreerd. Als het aantal nieuwe besmettingen in dit tempo blijft stijgen, sneuvelt dat record volgende week.

Ziekenhuizen
Ook in de Brabantse ziekenhuizen neemt het aantal patiënten toe. In de afgelopen week tot maandag zijn er 369 mensen opgenomen met een coronabesmetting of een verdenking daarvan. Dat is bijna twintig procent meer dan een dag eerder. Er liggen dinsdag 233 mensen in de Brabantse ziekenhuizen met een bevestigde coronabesmetting. Een week eerder waren dat er nog 179 en de week daarvoor 103. In twee weken is dat aantal dus ook ruim verdubbeld.

Het aantal patiënten met een coronabesmetting in de Brabantse ziekenhuizen (beeld: NAZB)
Het aantal patiënten met een coronabesmetting in de Brabantse ziekenhuizen (beeld: NAZB)

Zo ernstig als in Limburg is de situatie in Brabant nog niet, zegt een woordvoerder van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). In Limburg uitten ziekenhuizen een gezamenlijke noodkreet naar minister Hugo de Jonge en zeggen ze af te stevenen op een 'zorginfarct'. Dat valt in onze provincie mee. "De situatie is in Brabant nog ongewijzigd ten opzichte van gisteren."

Reproductiegetal
Het reproductiegetal is de laatste weken stabiel op 1,2, wat betekent dat het aantal besmettingen in hetzelfde tempo blijft stijgen. Het wil zeggen dat elke honderd mensen met het coronavirus, honderdtwintig anderen besmetten.

Aanstaande vrijdag is er een nieuwe persconferentie gepland van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge. Het is waarschijnlijk dat daar een verzwaring van de coronamaatregelen wordt aangekondigd.

LEES OOK:

Drukte bij maken van afspraak voor coronatest

Hugo de Jonge: Efteling overtreedt regels en moet ook QR-code scannen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!