Video

Honderden mensen demonstreren in Breda tegen de coronamaatregelen

20 november 2021 om 13:12 • Aangepast 22 november 2021 om 10:09
nl
Honderden mensen demonstreerden zaterdagmiddag in Breda tegen de coronamaatregelen. Het protest werd georganiseerd door 076AAN. De demonstranten wilden de horeca steunen en zijn tegen de coronapas en 2G.
Profielfoto van Raymond MerkxProfielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

De demonstranten verzamelden zich zaterdagmiddag rond halfeen op het Chasséveld in Breda. Samen met muziekwagens met dj's leggen de demonstranten vanaf daar een route af door het centrum van de stad.

Foto: Raymond Merkx
Foto: Raymond Merkx

076AAN is een initiatief van vier Bredase dj's. Ze willen dat de horeca weer volledig open gaat en ze zijn tegen de uitbreiding van de coronapas en de invoering van 2G. Ook willen ze 'leren leven met corona'.

"Het personeelsprobleem in de zorg is een politieke keus van de afgelopen jaren", zo vindt de organisatie. Lockdowns zijn volgens de organisatoren dan ook uit den boze.

Foto: Raymond Merkx
Foto: Raymond Merkx

De sfeer in Breda is feestelijk. Deelnemers aan het protest hebben borden bij zich met teksten als 'Het begint hier wel op China te lijken. Geen test=Geen virus', '123G bom onder onze samenleving' en 'Een injectie is niet sexy'.

'Mooi feestje'
"Het is een schande dat onze vrijheden zo ingeperkt worden. Het is totale waanzin dit beleid", zegt demonstrant Pascal van der Schoot zaterdagmiddag.

Jochem Westerlaken staat met een biertje in de hand te demonstreren. "De boodschap maakt mij niet uit. Ik heb hier vooral om te feesten. En het is een mooi feestje." Rond halfvijf was de demonstratie afgelopen. Zover bekend zijn er geen incidenten geweest.

Foto: Raymond Merkx
Foto: Raymond Merkx

Veiligheidsmaatregelen
Ondanks de rellen in Rotterdam van vrijdagnacht, koos de Bredase organisatie ervoor om het door te laten gaan. “We hebben overleg gehad met de politie. Zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen zijn genomen”, benadrukte dj Joost Eras, die de demonstratie mede-organiseert. “Ik heb er vertrouwen in dat het veilig zal verlopen. We staan zeker niet achter wat er in Rotterdam is gebeurd. We zijn daar echt van geschrokken.”

In Rotterdam waren vrijdag enkele honderden relschoppers op de been. Zeker zeven mensen raakten gewond. Een coronademonstratie die zaterdag in Amsterdam zou plaatsvinden werd daarop wel geannuleerd.

Het is de tweede keer dat 076AAN een actie tegen het coronabeleid organiseert. Ook eind september trokken honderden demonstraten met muziekwagens door de Bredase binnenstad.

Foto: Raymond Merkx
Foto: Raymond Merkx
Foto: Raymond Merkx
Foto: Raymond Merkx
Foto: Raymond Merkx
Foto: Raymond Merkx

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.