Coronanieuws: Daling in dagelijkse besmettingscijfers, 2430 positieve tests - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: Daling in dagelijkse besmettingscijfers, 2430 positieve tests

21 november om 06:30 • Aangepast 22 november om 08:56
Een coronatest (archieffoto).
Een coronatest (archieffoto).
In dit liveblog houden we je zondag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 'Coronamaatregelen vergelijken met de oorlog is enorm pijnlijk.'
  • Artsen transplanteerden al meerdere organen oud-coronapatiënten.
  • Hoofd Duits RIVM waarschuwt voor vijfde golf zonder maatregelen.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is afgesloten

18.30

Poetin weer gevaccineerd tegen corona

De Russische president Vladimir Poetin is opnieuw gevaccineerd tegen Covid-19, melden Russische media. Zijn eerste twee prikken kreeg hij in maart en april. Poetin liet zich toen vaccineren met het Russische Spoetnik-V-vaccin.

Spoetnik-V is het bekendste vaccin uit Rusland. Aanvankelijk werd niet bekendgemaakt voor welk vaccin Poetin had gekozen, omdat alle drie de Russische vaccins betrouwbaar en effectief zijn, stelde het Kremlin. Later onthulde de president dat hij was gevaccineerd met Spoetnik.

Poetins derde prik was met Spoetnik-Light, een lichtere variant waarvan maar één dosis nodig is.

17.20

Coronaprotest Brussel ontaardt in veldslagen met politie

Een grote demonstratie in Brussel tegen de Belgische coronamaatregelen is ontaard in veldslagen met de politie. Media melden gewonden en talrijke vernielingen.

Een deel van de 35.000 betogers keerde zich tijdens de mars in het centrum van de Belgische hoofdstad tegen de massaal aanwezige agenten. De onruststokers gooiden met vuurwerk en andere voorwerpen. De politie reageerde met waterkanon en traangas. Op sociale media zijn brandende barricades te zien. Relschoppers beschadigden politievoertuigen. Ook van andere auto's werden de ramen ingesmeten.

Het geweld barstte los toen de mensenmassa aankwam in de zogenoemde Europese wijk, waar zich instellingen van de Europese Unie bevinden. Een deel van de deelnemers weigerde de afgesproken route te volgen.

In Belgische media stond in aanloop naar de betoging de vraag centraal of de actie net zo uit de hand zou kunnen lopen als in Nederland, waar het de afgelopen dagen onrustig was in steden als Rotterdam en Den Haag. De organisatoren van de manifestatie hadden opgeroepen geweldloos te protesteren. Ze vinden sommige coronamaatregelen onwetenschappelijk en zeggen dat ongevaccineerden gedemoniseerd worden door de overheid. België heeft onder meer besloten een vaccinatieplicht in te voeren voor zorgpersoneel. Ook hebben mensen een coronapas nodig om toegang te krijgen tot horecazaken.

15.31

Landelijke besmettingscijfers: weer boven 20.000 nieuwe besmettingen

Landelijk zijn er deze zondag 20.717 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Dat getal ligt net iets onder het weekgemiddelde.

15.27

Flinke daling in Brabantse besmettingscijfers

Een flinke daling van de dagelijkse coronacijfers in Brabant: meer dan duizend minder dan een dag eerder. Op zondag wordt vaker een daling van het aantal besmettingen genoteerd. In de afgelopen 24 uur zijn er 2430 nieuwe besmettingen geregistreerd. Zaterdag waren dat er nog meer dan 3700.

Wachten op privacy instellingen...
15.08

Tienduizenden betogers naar Brussel voor coronaprotest

Tienduizenden betogers zijn naar de Belgische hoofdstad Brussel gekomen om te protesteren tegen het coronabeleid. Het gaat volgens de autoriteiten om zo'n 35.000 mensen. De actie begon vreedzaam, maar volgens Het Laatste Nieuws zag de politie zich later toch genoodzaakt een waterkanon in te zetten en traangas te gebruiken.

De mensenmassa trekt volgens Belgische media richting de zogenoemde Europese wijk, waar zich instellingen van de EU bevinden. Betogers hebben volgens omroep VRT borden en spandoeken meegenomen met opschriften als "En dan nu een vaccin tegen politieke immoraliteit" en "Generatie QR".

14.43

Ouderenorganisaties: steeds meer kwetsbare ouderen zonder hulp

Ouderenzorgorganisaties, verenigd in branchevereniging ActiZ, slaan "groot alarm" als gevolg van de nieuwe coronagolf. "Kwetsbare ouderen en chronisch zieken komen steeds vaker zonder hulp te zitten. Onze medewerkers werken met man en macht door, maar door de aanzwellende coronagolf loopt ook de zorg voor ouderen en chronisch zieken vast", waarschuwt de vereniging.

Volgens ActiZ is het niet meer bij te benen voor zorgmedewerkers. "Het ziekteverzuim onder medewerkers stijgt snel, door het coronavirus zelf en de quarantaine maar ook door het bijna bovenmenselijke werk dat ze al bijna twee jaar onder hoge druk leveren".

14.22

Oproep boosterprik vertraagd, mensen kunnen afspraak inplannen

De GGD GHOR Nederland roept mensen die zijn geboren in 1936 of eerder op om een afspraak te maken voor een boostervaccinatie tegen het coronavirus, ook als ze de uitnodigingsbrief van het RIVM hiervoor nog niet hebben ontvangen. Reden om ook mensen die de uitnodiging nog niet hebben ontvangen toch op te roepen alvast een afspraak in te plannen, is een opgelopen vertraging in de bezorging van de brieven.

GGD GHOR Nederland liet eerder weten dat de verzending van de brieven door diverse storingen bij PostNL vertraging had opgelopen. Of de vertraging inmiddels helemaal is weggewerkt, weet de GGD GHOR Nederland niet zeker. Daarom is besloten de oproep uit te doen. "De GGD’en staan klaar om deze mensen een booster te geven en we zouden het zonde vinden als een te laat bezorgde brief tot onnodige vertraging leidt in de boostercampagne."

13.54 'Patiënten liggen in ziekenhuisbedden op de gang, code zwart komt dichtbij'
"Patiënten liggen in ziekenhuisbedden op de gang en zorgpersoneel valt oververmoeid uit", dat zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV) Tanja van Roosmalen zondag in het praatprogramma KRAAK. van Omroep Brabant. Ze maakt zich ernstig zorgen over de oplopende coronabesmettingen. "Er wordt laconiek met de coronamaatregelen omgesprongen omdat mensen coronamoe zijn. Wij zijn ook moe."

13.49

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen met bijna 100 toegenomen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder toegenomen. In totaal liggen er nu 2316 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 99 meer dan zaterdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het gaat om het hoogste aantal sinds half mei. Vergeleken met precies één jaar geleden, op 21 november 2020, liggen er nu ruim 400 Covidpatiënten meer in de ziekenhuizen.

Op de intensive cares klom het aantal mensen met corona zondag met 34 tot 466. Op de verpleegafdelingen nam dit aantal toe met 65 tot 1850. In de afgelopen 24 uur werden er 35 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 252 nieuwe patiënten binnengebracht.

13.23

Hulpsinten hebben geen last van corona

Het is dit jaar, ondanks corona, ‘net zo druk als normaal’ bij hulpsinten. Bij meerdere organisaties zijn de thuisbezoeken zelfs al helemaal volgeboekt. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. "We zitten weer op het niveau van voor corona. Vorig jaar waren er op het laatste moment veel afmeldingen, maar dit jaar tot nu toe nog niet", aldus Sinterfun.

Mijterevents, voor Breda en omstreken, ziet wel wat afmeldingen binnenkomen: "maar tegelijkertijd krijgen we ook weer heel veel aanmeldingen." De organisatie van Sinterklaas Bezoeken werkt met een QR-code en ziet ook een aantal afmeldingen. "Die scannen we als mensen aan boord van onze boot willen. Dus daardoor zijn wel wat mensen afgehaakt. Maar we hebben genoeg aanmeldingen. Dus het gaat super."

13.09

Bruls: 'Als alles zo blijft, koersen we af op lockdown hele winter'

Als mensen de huidige coronamaatregelen niet beter gaan naleven en het aantal besmettingen deze week niet fundamenteel daalt, koersen we af op een lockdown die de hele winter gaat duren. Dat zei voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Bruls zegt teleurgesteld te zijn in hoe slecht de huidige maatregelen worden nageleefd. Hij gaf aan wel te geloven in de strategie 'niet gelijk alles maar weer sluiten'.

12.16

'Coronamaatregelen vergelijken met de oorlog is enorm pijnlijk'

Erik van den Dungen van het Oorlogsmuseum in Overloon vindt het 'onnodig kwetsend' dat de coronamaatregelen in Nederland door sommigen worden vergeleken met de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met veertien andere directeuren van oorlogsmusea in Nederland spreekt hij zich in een open brief hiertegen uit. De directeuren vinden de vergelijking pijnlijk omdat het het leed van eerdere generaties hiermee wordt gebagatelliseerd.

In demonstraties tegen coronamaatregelen wordt regelmatig de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog gemaakt (foto:ANP).
In demonstraties tegen coronamaatregelen wordt regelmatig de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog gemaakt (foto:ANP).
11.10

Artsen transplanteerden al meerdere organen oud-coronapatiënten

In ons land zijn al meerdere mensen aan een nieuw orgaan geholpen dat van iemand kwam die het coronavirus had gehad. Covid-19 noopte tot heldere afspraken over hoe voor iedereen veilig om te gaan met deze donorcategorie. Die afspraken werken, zegt Rogier Hoek, longarts in het Erasmus MC en voorzitter van het LOTTO, landelijk overleg transplantatie thoracale organen.

Een transplantatie (foto: ANP 2012/Frank Muller).
Een transplantatie (foto: ANP 2012/Frank Muller).
10.55

Brand bij testlocatie Emmen waarschijnlijk aangestoken

Bij een coronatestlocatie van de GGD in Emmen is zaterdagavond brand uitgebroken. De politie houdt 'sterk rekening' met brandstichting. "De brand kon snel geblust worden. We doen nu onderzoek naar de oorzaak", zegt een woordvoerster. De GGD meldt dat de locatie in Emmen aan de Van Schaikweg in ieder geval zondag gesloten is. Mensen met een testafspraak kunnen op hetzelfde tijdstip op de vaccinatielocatie de Eekhorstweg 16 in Meppel terecht.

09.45

Muziekcafé in Leiden gesloten na negeren maatregelen

Burgemeester Henri Lenferink heeft het gebouw van muziekcafé Studio De Veste in Leiden tot 6 december gesloten, omdat de coronamaatregelen daar niet werden nageleefd. Volgens de gemeente hebben toezichthouders deze week twee keer vastgesteld dat de zaak na acht uur 's avonds nog open was. Bij één van de constateringen was ook sprake van luide muziek. Dit leverde overlast op voor de omgeving, meldt Omroep West.

09.27

Bayern wil ongevaccineerde spelers in quarantaine niet betalen

Bayern München wil ongevaccineerde voetballers geen salaris uitkeren voor de tijd dat ze in quarantaine moeten. Dat meldt de Duitse krant Bild. Joshua Kimmich, Serge Gnabry, Jamal Musiala, Eric Maxim Choupo-Moting en Michaël Cuisance zouden zich niet hebben laten vaccineren. Zij zouden te horen hebben gekregen dat dit hun volste recht is maar dat ze dan ook de consequenties moeten dragen als ze in quarantaine moeten.

Wachten op privacy instellingen...
09.25

Novak Djokovic weet nog niet of hij aan Australian Open deelneemt

Tennisser Novak Djokovic weet nog niet of hij komend jaar aan de Australian Open deelneemt. "We zullen zien, we moeten afwachten", zei de Serviër na zijn nederlaag tegen de Duitser Alexander Zverev in de halve finale van de ATP Finals. Alleen gevaccineerde tennissers zijn welkom op de Australian Open, de eerst grandslam van het nieuwe seizoen dat op 17 januari van start gaat. Djokovic wil nog steeds niet zeggen of hij zich heeft laten inenten tegen het coronavirus.

04.41

Hoofd Duits RIVM waarschuwt voor vijfde golf zonder maatregelen

Lothar Wieler, het hoofd van het Robert Koch Instituut voor ziektebestrijding (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, waarschuwt voor nieuwe coronagolven, tenzij meer mensen zich laten vaccineren. "Als we de vaccinatiegraad niet significant omhoog brengen, geven de modellen aan dat er ook een vijfde coronagolf zal komen", zei Wieler tegen het Duitse persbureau DPA. Volgens het RKI-hoofd heeft Duitsland momenteel te maken met een nationale noodsituatie en bepaalt wat mensen nu doen de situatie in de winter.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
22.11

Pastoor John die met coronavirus op ic belandde, is aan de beterende hand

Het gaat weer iets beter met pastoor John, die met corona op de intensive care belandde. Hij is van de beademing af, dat meldt het parochiebestuur. Er gaat een zucht van verlichting door de gemeenschap.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...