Video

Maarten van der Weijden zwemt 32 uur tegen de stroom in: een wereldrecord

21 november 2021 om 18:34 • Aangepast 29 november 2021 om 15:39
nl
Opnieuw een wereldrecord op naam van zwemmer Maarten van der Weijden. Hij zwom 32 uur en 7 minuten non-stop, tegen de stroom in, in het zwembad in Eindhoven. En dat wereldrecord was niet eens het hoofddoel: dat is geld ophalen voor kankeronderzoek.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

"Ik heb me tijdens het zwemmen regelmatig afgevraagd waaróm ik dit doe", vertelde Maarten toen hij zijn hoofd weer boven water stak, ruim 32 uur nadat hij aan zijn 'tocht' was begonnen. "Maar er kwam ook snel een antwoord: honderdduizend mensen in Nederland krijgen elk jaar kanker. En veertigduizend mensen overlijden er aan. Die getallen zijn zó groot. Iedereen kent wel iemand die ermee te maken heeft."

"Als jullie het goed vinden, zwem ik nog even door!"

Geld inzamelen voor kankeronderzoek, daar zet Van der Weijden zich al jaren voor in. Hij heeft zijn eigen stichting en organiseert met regelmaat recordpogingen of andere grote zwemevenementen om geld in te zamelen. Zo zwom hij ooit al eens het IJsselmeer over, brak het record van de verste afstand zwemmen binnen 24 uur, de welbekende Elfstedenzwemtocht staat nog vers in het geheugen en nu was er dan het wereldrecord tegen de stroom in zwemmen.

Het oude record stond op 31 uur en 7 minuten. In een speciaal 'stromingsbad' bij het Pieter van den Hoogenband zwemstation in Eindhoven brak Van der Weijden dat record. Met enig gemak, zo leek het. "Een record evenaren is natuurlijk niet genoeg", zo riep hij toen de tijd erop zat. "Dus als jullie het goed vinden, zwem ik nog even door!" Een uur later stond hij tevreden het aanwezige publiek te woord.

"Het zou mooi zijn als we het in één keer hadden gehaald."

Het specifieke kankeronderzoek waar Van der Weijden geld voor wil ophalen, richt zich op het voorkomen van kanker bij mensen met een beperking. Onderzoek daarnaar kost 369.000 euro. Voor deze zwemtocht was er nog 50.000 euro nodig, de rest is al binnen. Maar die laatste hobbel is niet in een keer genomen. De zwemmarathon van ruim 32 uur leverde 'slechts' 9450 euro op. "Het zou mooi zijn als het in één keer was gehaald. Maar nu hebben we bijna tienduizend euro, dat is ook al mooi."

De rest van dat geld komt ook nog wel bij elkaar, verwacht Maarten. Hij vindt niet dat hij voor niks heeft gezwommen. Van der Weijden broedt alweer op nieuwe plannen. "Ik ga eerst even uitrusten. Daarna start ik zo snel mogelijk iets nieuws."

LEES OOK:

Maarten van der Weijden gaat 31 uur en 7 minuten tegen de stroom in zwemmen

Maarten van der Weijden gaat opnieuw het water in voor een wereldrecord

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.