Personeelstekort en ziekteverzuim bedreigen (thuis)zorg: 'De rek is eruit'

25 november 2021 om 13:03 • Aangepast 26 november 2021 om 10:27
nl
"Als dit zo doorgaat, ontstaat er een zorginfarct." Dat zegt Chantal Beks van zorgorganisatie De Wever. Volgens haar is corona op zichzelf niet het grootste probleem voor de zorg op dit moment. De pandemie in combinatie met het enorme personeelstekort zorgt ervoor dat 'de rek eruit is'.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

"Het is niet zo dat we corona niet kunnen managen", zegt de bestuurder van De Wever. "In de eerste golf waren de uitbraken enorm. De impact was ook heel groot omdat we beschermende kleding aan moesten en we huizen moesten sluiten. Maar inmiddels is dat allemaal beter geregeld."

"Het personeelstekort voelt door corona extra zwaar."

Het oplopende personeelstekort in de zorg is volgens Beks de échte reden waarom we afstormen op een zogenoemd zorginfarct, waarbij gekozen moet worden wie zorg krijgt en wie niet. "Het personeelstekort voelt door corona extra zwaar. Op elke afdeling is wel een vacature."

De Wever is een (thuis)zorgorganisatie in regio Midden-Brabant waar bijna drieduizend mensen werken. Alleen al De Wever komt op dit moment zo’n honderd mensen tekort. Bij andere organisaties in regio Midden-Brabant is dat niet anders. Bovendien ligt het ziekteverzuim rond de tien procent. 

"Er heerst mentale moeheid."

"Daarbovenop zit personeel in quarantaine en heerst er mentale moeheid. En de testcapaciteit van de GGD zorgt ervoor dat mensen in de zorg bijna 48 uur moeten wachten op een testuitslag. Zij kunnen dan niet aan het werk."

Het betekent volgens Beks concreet dat vooral de thuiszorg moet worden afgeschaald. "Familieleden moeten bijvoorbeeld helpen met steunkousen aandoen. Maar misschien kunnen we ook minder vaak helpen bij douchen. Of we komen bijvoorbeeld alleen maar ’s middags langs, maar dat houd je niet lang vol."

"Zorg is niet meer vanzelfsprekend."

De oplossing is er volgens de zorgbestuurder een van lange adem. "Als corona voorbij is, zitten we nog steeds met het personeelstekort. We willen mensen nu vooral laten inzien dat wij niet meer kunnen voldoen aan bepaalde verwachtingen. Het is niet meer vanzelfsprekend dat er thuiszorg is."

LEES OOK:

Opnieuw een absoluut weekrecord: meer dan 23.000 besmettingen

Scholen zijn met kunst- en vliegwerk nog open: 'We snakken naar wat rust'

Zorgde 11-11 voor extreme corona-opmars Den Bosch? 'Zeer aannemelijk'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!