Coronanieuws: militairen gaan helpen bij prikken - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: militairen gaan helpen bij prikken

3 december 2021 om 06:00 • Aangepast 4 december 2021 om 08:47
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • In Brabant zijn afgelopen etmaal 3274 mensen positief getest op het coronavirus.
  • Er liggen vrijdag 424 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Het R-getal voor het eerst sinds september gezakt tot onder de 1.
  • Vanmiddag prikadvies voor kinderen uit risicogroepen.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is gesloten.

Zaterdag openen we een nieuw liveblog waarin we je op de hoogte houden van het laatste nieuws rondom de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.

20.15

Genees- en verpleegkundestudenten nog niet betrokken bij boosters

Studenten genees- en verpleegkunde zijn nog niet gevraagd en bijdrage te leveren aan de boostercampagne in de strijd tegen het coronavirus. Dat zeggen de voorzitter van vereniging De Geneeskundestudent en verscheidene directeuren van hbo- en mbo-instellingen vrijdag tegen het ANP.

Coronamininister Hugo de Jonge presenteerde die dag een plan waarmee het zetten van boosterprikken komende tijd een stuk sneller moet verlopen. De GGD laat weten dat bij die versnellingspoging ook "medisch-studenten" worden ingezet, maar die lijken tot dusver dus nog niet benaderd te zijn.

Zo zijn geneeskundestudenten nog niet gevraagd voor de boostercampagne "terwijl we wel een grote achterban hebben", zegt voorzitter Femke van de Zuidwind van vereniging De Geneeskundestudent met bijna 16.000 leden. Ze vertelt dat ze veel geneeskundestudenten kent die ingezet kunnen worden op de vaccinatielocaties.

19.37

Honderden mensen melden zich aan om te helpen bij boostercampagne

Honderden mensen hebben zich vrijdagavond aangemeld om te helpen bij de boostercampagne tegen het coronavirus. GGD GHOR Nederland zegt in anderhalf uur tijd zo'n 550 aanmeldingen te hebben gekregen op de website ggdreservisten.nl.

Mensen die kunnen en willen helpen met prikken zetten voor de boostercampagne kunnen zich op die site aanmelden. Dan gaat het bijvoorbeeld om voormalige zorgmedewerkers of medische studenten, aldus demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Volgens de GGD-organisatie komen de aanmelders "vanuit alle hoeken van de samenleving. Fantastisch dat het in zo'n korte tijd al zo veel reacties heeft opgeleverd."

19.28

Website ggdreservisten.nl online

De website www.ggdreservisten.nl staat vrijdagavond online. Mensen die kunnen en willen helpen met prikken zetten voor de boostercampagne kunnen zich op die site aanmelden. Dan gaat het bijvoorbeeld om voormalige zorgmedewerkers of medische studenten, aldus demissionair minister Hugo de Jonge.

In de Tweede Kamer en vanuit de samenleving klonk de afgelopen week juist kritiek dat mensen die willen helpen met de boostercampagne, geen gehoor kregen bij het ministerie. Kort voordat de site online stond, zei De Jonge nog dat de site "over een paar dagen" in de lucht zou zijn.

19.22

Militairen gaan helpen bij prikken, volgende week meer duidelijk

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland heeft Defensie gevraagd om ondersteuning op de priklocaties, bevestigt een woordvoerder van Defensie vrijdag. Daardoor kan het departement nu kijken hoeveel mensen er nodig zijn en waar zij ingezet worden. Maandag weet het waar de medewerkers ingezet worden.

De mensen moeten eerst opgeleid worden voordat zij kunnen helpen op de priklocaties. Maandag wordt er over de trainingen ook meer duidelijk. "Er is dus wat tijd nodig, maar verder gaat dat heel snel", aldus de woordvoerder.

18.39

Kinderarts: coronaprik voor kind met medisch risico is verstandig

Het is een "verstandig advies" van de Gezondheidsraad om kinderen van 5 tot en met 11 met medische risico's eerst in te enten tegen het coronavirus. Dat zegt kinderarts Károly Illy. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en een van de 'vast uitgenodigde experts' in het OMT dat het kabinet adviseert over het coronabeleid.

De Gezondheidsraad adviseert om kinderen van 5 tot en met 11 jaar met bijvoorbeeld het downsyndroom of een aangeboren hartafwijking nu alvast uit te nodigen voor een prik. "Zij lopen meer risico om erg ziek te worden van het coronavirus, dan wel in het ziekenhuis te belanden. Het is weliswaar een klein risico, maar groter dan bij gezonde kinderen van die leeftijd", aldus Illy.

17.48

Aanvoer coronazelftesten ligt volgens drogisterijen op schema

De aanvoer van de voorraad van coronazelftesten ligt op schema, laat het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) weten. De extra voorraad zelftesten die besteld is zodat er voor de toekomst genoeg zelftesten zijn, komt vanaf vrijdag en zaterdag binnen. "Dan gaat het om miljoenen zelftesten", zegt een woordvoerder. Sinds begin deze week grijpen veel mensen mis omdat de zelftesten op veel plekken uitverkocht waren.

"Deze week zijn vooral kleine hoeveelheden binnengekomen die vaak rechtstreeks doorgingen naar de winkel", aldus de zegsman. Doorgaans gaan bestellingen eerst naar een distributiecentrum en worden vanaf daar winkels bevoorraad.

17.43

60-minners kunnen vanaf januari boosterprik krijgen

Mensen onder de 60 jaar kunnen vanaf januari een boostervaccinatie krijgen tegen corona, mits zij hun laatste prik minimaal 6 maanden geleden hebben gehad. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge vrijdag. Daarbij wordt geprikt "van oud naar jong".

Om dat mogelijk te maken worden de komende weken weer meer priklocaties ingericht. Nu zijn het er nog een stuk of 70. Half december moeten er 79 kleinere locaties zijn, en 9 'XXL'-locaties. Alle mensen ouder dan 60 jaar moeten voor het einde van het jaar aan de beurt komen, aldus de minister.

17.02

Gezondheidsraad: coronaprik voor 5-11-jarigen met medisch risico

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden na een corona-infectie zouden uitgenodigd moeten worden voor een vaccinatie tegen het virus. Dat stelt de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om kinderen die onder behandeling van een kinderarts zijn omdat ze bijvoorbeeld een chronische longaandoening, een aangeboren hartafwijking of het downsyndroom hebben. Volgens de raad gaat het om ongeveer 40.000 kinderen.

In het algemeen verloopt een corona-infectie bij kinderen milder dan bij volwassenen. Maar volgens de Gezondheidsraad hebben jonge kinderen met een verhoogd medisch risico een grotere kans op ziekenhuisopname na een infectie. Ook lopen ze een hoger risico om een ernstige ontstekingsreactie in de organen te krijgen door corona.

16.50

ECDC: aantal Omikron-gevallen stijgt naar meer dan honderd

Nog dertig mensen in Europese landen hebben de Omikron-variant van het coronavirus opgelopen. De versie is bij hen vastgesteld en daarmee stijgt het totale aantal bevestigde gevallen naar 109. Daarnaast zijn er een paar verdachte, maar nog niet bevestigde, gevallen. Het cijfer kan dus volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC nog oplopen.

De variant is vastgesteld in zestien landen in de Europese Unie en de zogeheten Europese Economische Ruimte. Nederland is niet langer koploper. De teller is blijven staan op zestien gevallen. Portugal heeft er nu negentien.

16.31

Onderzoekers: zelftest voldoende betrouwbaar bij symptomen

Een antigeen neuszelftest is voldoende betrouwbaar om corona mee op te sporen als je symptomen hebt, maar niet als die ontbreken. Dat maken onderzoekers op uit de resultaten van een onderzoek naar de betrouwbaarheid van een dergelijke test bij bijna 3000 mensen. De onderzoekers concluderen zelfs dat de zelftest bij iemand met symptomen "vrijwel dezelfde betrouwbaarheid heeft als wanneer deze testen worden afgenomen door professionals in de GGD-teststraat". Een onderzochte speekselzelftest, waarbij alleen wat spuug wordt gebruikt, bleek met en zonder symptomen niet goed genoeg.

16.12

Coronacrisis houdt kinderopvang in houdgreep

De coronacrisis houdt de kinderopvang in een houdgreep. Dagelijks stromen de ziekmeldingen van groepsleiders binnen. Veel groepen moeten dicht. Ondertussen rijzen de kosten de pan uit en tonen ouders niet altijd begrip: "Het is echt heel heftig."

Zo'n 285 pedagogisch medewerkers vangen bij Mikz normaal gesproken op 36 locaties in Heusden, Loon op Zand en Waalwijk zo'n 3000 kinderen op. Normaal gesproken. Maar Simmerok laat er geen twijfel over bestaan: de coronacrisis houdt de kinderopvang in een ongelofelijk beknellende houdgreep.

LEES OOK: Kinderopvang in houdgreep: groepen dicht, leiders ziek en torenhoge kosten

15.31

Reproductiegetal voor het eerst sinds september onder de 1

Het zogeheten reproductiegetal van het coronavirus is gezakt tot onder de 1. Het is voor het eerst sinds eind september, voor het begin van de huidige coronagolf, dat het cijfer onder die grens uitkomt.

Het cijfer staat nu op 0,99. Dat betekent dat honderd mensen met corona gemiddeld 99 anderen besmettingen. Het aantal besmettingen blijft hiermee vrijwel gelijk. Hoe verder het onder de 1 komt, hoe minder mensen het virus oplopen.

15.23

Brabantse besmettingen

Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn in Brabant 3274 besmet geraakt met het coronavirus. Dat is iets meer dan een dag eerder, toen werden 3231 positieve tests geregistreerd.

Wachten op privacy instellingen...
14.50

Circusbranche vraagt om steun vanwege geschrapte kerstcircussen

De circusbranche vraagt de overheid om haar te compenseren voor de misgelopen inkomsten, nu voor het tweede winter op rij de kerstcircussen niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Volgens brancheorganisatie Circuspunt hebben de circussen omgerekend 8 miljoen euro omzet misgelopen door de geschrapte kerstvoorstellingen.

Volgens Circuspunt hadden tienduizenden mensen al een kaartje gekocht voor een kerstcircus. De shows zijn deels gecanceld omdat er geen voorstellingen na 17.00 uur zijn toegestaan. Een ander obstakel is de 1,5 meterregel. Daardoor is de bezoekerscapaciteit beperkt en is het laten doorgaan van een voorstelling niet rendabel.

14.41

België vervroegt kerstvakantie basis- en kleuterschool om corona

Kinderen op de basis- en kleuterscholen in België krijgen een week langer kerstvakantie. Vanwege de coronabesmettingen in het lager onderwijs en de uitval van personeel, wordt de schoolvakantie met een week verlengd vanaf 20 december, melden Belgische media. Dit zou in het Overlegcomité van de zes regeringen zijn overeengekomen. Kinderen vanaf 6 jaar zouden een mondkapje moeten dragen op school.

14.45

Meer dan duizend verpleeghuizen kampen met coronabesmetting

Meer dan duizend verpleeghuizen in Nederland kampen met een uitbraak van het coronavirus binnen de muren. In de afgelopen vier weken hebben 1018 locaties te maken gehad met een recente besmetting. Het is voor het eerst sinds het begin van de epidemie dat het aantal boven die grens uitkomt.

14.30

Voetbalclubs in coronatijd: trainen in alle vroegte of poorten juist dicht

Voetbalclubs moeten creatief zijn nu er vanwege corona 's avonds niet gesport mag worden. Zo stonden de voetballers van VOAB 1 uit Goirle vrijdagmorgen om halfzeven op het veld voor hun training. RKSV Margriet uit Oss kiest er juist bewust voor om alle trainingen tot de winterstop stil te leggen. Lees hier het verhaal van de beide clubs.

14.30

Opnieuw daling van aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal met 85 gedaald. Op dit moment houden 2728 mensen met COVID-19 een ziekenhuisbed bezet, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van woensdag op donderdag nam de coronabezetting in de ziekenhuizen toe, maar een etmaal eerder daalde het aantal coronapatiënten ook al, toen met 77.

Met name op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten de afgelopen 24 uur af.

14.20

GGD Hollands Midden biedt 60-plusser boosterprik zonder afspraak

De GGD Hollands Midden, grofweg de regio Gouda/Leiden, biedt vanaf nu mensen die in 1961 of eerder zijn geboren 'onder strenge voorwaarden' een boosterprik aan zonder afspraak. Dat komt omdat er op dit moment meer vaccin en personeel beschikbaar is dan dat er afspraken voor de boosterprik ingepland staan.

"Om geen tijd in deze boostercampagne te verliezen, hebben wij besloten de vrije tijdsloten onder strenge voorwaarden beschikbaar te stellen aan mensen die zonder afspraak langskomen", aldus GGD Hollands Midden. Per dag kan verschillen hoeveel plekken er vrij zijn. Daarom kan de GGD "niet beloven" dat wie langs komt ook echt direct een prik krijgt.

"Wij blijven dit vanaf nu aanbieden", aldus de GGD. "Het is dus geen noodzaak om vandaag of morgen gelijk langs te komen." De vrije inloop is voor mensen voor wie de laatste coronavaccinatie- of besmetting langer dan zes maanden geleden is.

14.00

Belgische media: beperkte toegang tot binnenevenementen

Evenementen in België die binnen worden gehouden met meer dan 200 personen zijn vanwege corona voorlopig niet meer toegestaan, melden verscheidene Belgische media. Het Overlegcomité van de zes Belgische regeringen zou daarover een akkoord hebben bereikt. Ook zou zijn besloten de sluitingstijd van 23.00 uur voor de horeca te handhaven, en niet met drie uur te vervroegen zoals experts hadden gevraagd vanwege de opgelopen coronacijfers in het land.

12.50

Ic-capaciteit maandag met honderd omhoog naar 1250

De ic-capaciteit gaat wegens de toename van het aantal ernstige coronagevallen maandag omhoog naar 1250 bedden, zegt het het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ziekenhuizen moeten die bedden leveren en daarom moet andere zorg worden afgeschaald, aldus een woordvoerster, die dat 'heel pijnlijk' noemt. Nu zijn er ongeveer 1150 ic-bedden beschikbaar, soms wat meer, soms wat minder. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in de ziekenhuizen was donderdag opgelopen tot 605, het hoogste niveau sinds 23 mei.

12.10

Viroloog: coronapiek België lijkt bereikt, maar nog niet op ic's

Het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames in België lijkt voorlopig een piek te hebben bereikt. Dat zei de Belgische topviroloog Steven Van Gucht vanochtend op een persconferentie in Brussel.

Op de intensivecareafdelingen in de ziekenhuizen in België is de piek nog bereikt. moet. De top wordt daar naar verwachting volgende week bereikt, met in totaal 850 tot 1000 coronapatiënten. Het blijft onduidelijk of de ic-cijfers daarna snel zullen dalen of blijven hangen op dat hoge niveau, aldus Van Gucht.

De Belgische regeringen zijn sinds vanochtend negen uur bijeen om te overleggen over strengere coronamaatregelen, maar de meningen daarover zijn volgens Belgische media verdeeld. Experts dringen er bij de autoriteiten op aan de basisscholen zeker tien dagen te sluiten, de horeca vroeger dicht te laten gaan en grote binnenevenementen te schrappen.

11.55

'Zorg dat Sinterklaas geen feest voor het virus wordt'

Het kabinet hoopt dat mensen Sinterklaas gaan vieren, maar voorzichtig zijn met vooral de ouderen. "Sinterklaas is echt een feest dat je viert met opa en oma en met de kleinkinderen", zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge. "Maar als je dat doet, doe dan ook even een zelftest zodat Sinterklaas een feest blijft en geen feest voor het virus wordt."

Zowel hij als minister van Justitie Ferd Grapperhaus benadrukt dat er een 'dringend advies' ligt om hooguit vier gasten thuis te ontvangen. Desnoods kunnen mensen Sinterklaas 'via WebEx' vieren, zei Grapperhaus verwijzend naar de beveiligde videobeldienst die binnen de overheid veel wordt gebruikt voor vergaderingen. Sinterklaas afblazen vindt hij hoe dan ook niet nodig. "Maak nog steeds een gedicht."

11.30

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend 424 coronapatiënten opgenomen, twaalf minder dan gisteren. Dat maakte het ROAZ bekend. De afgelopen 24 uur zijn in onze provincie 35 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Daar staat tegenover dat 53 coronapatiënten het afgelopen etmaal het ziekenhuis mochten verlaten. Drie werden er overgeplaatst en zes coronapatiënten overleden de voorbije 24 uur in het ziekenhuis.

10.50

Reisadviezen hoeven niet te worden aangepast

De Nederlandse overheid hoeft de reisadviezen voor landen buiten de Europese Unie niet aan te passen. Dat heeft de rechter bepaald. Tientallen reisorganisaties hadden dat in een kort geding geëist omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens hen nu onjuiste reisadviezen afgeeft als het gaat om de coronapandemie.

De zaak was aangespannen door 81 kleine en middelgrote gespecialiseerde ondernemingen, die veelal reizen buiten de Europese Unie organiseren. Verre reizen worden volgens hen nu onterecht ontmoedigd, wat de sector grote schade toebrengt.

10.05

Vanmiddag prikadvies voor kinderen uit risicogroepen

De Gezondheidsraad komt vrijdagmiddag laat met een advies over vaccinatie van kinderen van 5 tot en met 11 jaar uit medische risicogroepen. De raad buigt zich ook over een prikadvies voor alle kinderen, maar dat is nog niet klaar en wordt niet eerder dan volgende week verwacht, aldus een woordvoerder.

Het Europees Geneesmiddelenbureau bepaalde recent dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig en effectief is voor jonge kinderen. De Gezondheidsraad maakt een bredere afweging in de bepaling of vaccinatie van kinderen een goed idee is.

08.05

Belgische artsen willen competities kindersport stopzetten

De Belgische Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) en het kenniscentrum Gezond Sporten willen dat de sportcompetities voor kinderen minstens tot kerst worden stopgezet. Zo moet worden voorkomen dat het coronavirus zich tijdens het sporten verspreidt.

"Jeugdsport mag geen aanjager van de epidemie zijn", zeggen de artsen vrijdag in een verklaring. Minderjarigen zijn volgens de organisaties de 'motor' van de vierde coronagolf in het land.

08.00

Afgelopen week veel meer mensen overleden dan verwacht

In de afgelopen week, 22 tot en met 28 november, overleden er naar schatting meer dan 4100 mensen in Nederland. Dat zijn er bijna 1100 meer dan verwacht in deze periode. In Limburg was de oversterfte vorige week het hoogst, meldt het CBS vrijdag.

De CBS-cijfers gaan over alle sterfgevallen. Het RIVM telde vorige week 256 mensen die overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Bekijk in onderstaande grafiek het aantal sterfgevallen per week per provincie.

Wachten op privacy instellingen...

Over heel november telt het CBS ongeveer 3500 meer sterfgevallen dan normaal. De statistici kunnen later pas nagaan waaraan deze mensen zijn overleden. Wel weten ze dat verhoogde sterfte tijdens eerdere coronagolven grotendeels werd veroorzaakt door COVID-19.

In november was in elke week sprake van oversterfte. Dat betekent dat er veel meer mensen overlijden dan normaal is voor de periode van het jaar. Met name bij mensen van 65 jaar en ouder waren opvallend veel sterfgevallen te betreuren. De oversterfte was relatief gezien het hoogst in Limburg. Hier overleden ruim de helft meer mensen dan gebruikelijk. Ook in Zeeland, Noord-Brabant en Gelderland zijn naar verhouding veel mensen gestorven. In Friesland was de oversterfte relatief het laagst.

LEES OOK: Meer dan drieduizend Brabanders overleden aan corona sinds begin pandemie

07.00

De Jonge komt met plan om 'boosteren' te versnellen

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid komt vandaag met een plan hoe de zogenoemde boostercampagne zal worden versneld. Hij zei deze week in de Tweede Kamer dat voor het einde van het jaar alle mensen van 60 jaar en ouder een boosterprik moeten hebben gehad. Er komen zeker tachtig grote locaties waar de prik gehaald kan worden.

03.30

Rechter doet uitspraak over reisadviezen Nederlandse overheid

De rechter doet vandaag uitspraak over de reisadviezen van de overheid in coronatijd. Tientallen reisorganisaties hadden een kort geding aangespannen omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens hen onjuiste reisadviezen afgeeft. Zo wordt ook voor gevaccineerde Nederlanders een oranje kleurcode aangehouden voor de meeste landen buiten de Europese Unie, terwijl het aantal coronabesmettingen daar vaak lager is.

03.30

Overlegcomité België beslist over zwaardere coronamaatregelen

Voor de derde keer in drie weken komt het Overlegcomité van de zes regeringen in België bijeen om over strengere coronamaatregelen te beslissen. Ondanks oplopende besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en sterftegevallen door Covid-19 was de prioriteit de afgelopen weken: de kinderen moeten naar school. Nu lijken zwaardere maatregelen niet te vermijden. Experts adviseren basis- en kleuterscholen onmiddellijk minimaal tien dagen te sluiten.

03.30

Advies Gezondheidsraad over vaccinatie jonge kinderen aanstaande

De Gezondheidsraad komt mogelijk vandaag met een advies over het vaccineren van kinderen van 5 tot en met 11 jaar tegen het coronavirus. Het Europees Geneesmiddelenbureau bepaalde vorige week al dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig en effectief is voor jonge kinderen. Kinderen die gevaccineerd worden, krijgen net als volwassenen twee prikken, maar dan wel een lagere dosis per prik: tien microgram in plaats van dertig microgram.

02.06

Regering Suriname zwicht voor horeca en verruimt avondklok

Na protesten van de horecasector heeft de Surinaamse regering besloten de avondklok te verruimen. De maatregel geldt vanaf vrijdag niet meer vanaf negen uur 's avonds, maar pas om elf uur. Zondag werd het uitgaansverbod juist vervroegd met de bedoeling de vele feestjes te stoppen. Veel horecagelegenheden bleven desondanks feestjes organiseren, met de kans op veel besmettingen als gevolg. De horeca moet zich nu strak aan de regels houden.

01.55

Ziekenhuizen schalen ic's verder op

Het lukt ziekenhuizen toch om meer intensive care-bedden vrij te maken. Maandag moeten verdeeld over alle ziekenhuizen in Nederland 1250 ic-bedden beschikbaar zijn, zo is te lezen in Trouw. Dat zijn er honderd extra. Die toename is een tussenstap naar 1350 ic-bedden. Maar voor een aantal ziekenhuizen is dat onhaalbaar, meldt de krant op basis van een rondgang onder 55 ziekenhuizen die worden gevraagd bij te dragen aan de opschaling van de ic-capaciteit.

01.01

Hoofd ic UMC Groningen: 'Feitelijk zijn we in 'code zwart'

Feitelijk zijn we in de eerste fase van 'code zwart' beland. Dit zei senator en hoofd van de ic-afdeling van het UMC Groningen Peter van der Voort donderdagavond in de talkshow Beau. Volgens Van der Voort wordt in zijn ziekenhuis de afweging of een patiënt op de intensive care moet worden opgenomen nu al strenger gemaakt. Daarbij 'merk je dat het kwartje naar niet opnemen op de ic al wat eerder die kant op valt'.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.