Kitty zorgt voor sfeer, ondanks de donkere wolken boven haar kerstbomenbos - Omroep Brabant

Kitty zorgt voor sfeer, ondanks de donkere wolken boven haar kerstbomenbos

4 december 2021 om 08:00 • Aangepast 6 december 2021 om 10:26
nl
Het hangt nog steeds als een zwaard van Damocles boven het hoofd van het Helmondse 'kerstbomenvrouwtje' Kitty Schuurmans. Een nieuwe omleiding van de provinciale weg tussen Helmond en Den Bosch dreigt dwars door haar kerstbomenbos te komen. Maar ondanks de zorgen en de onzekerheid heeft Kitty haar bos gewoon weer opgebouwd en staan de klanten weer op de stoep.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Het is een drukke tijd voor Kitty. De telefoon gaat voortdurend en klanten melden zich aan de poort. "Het is nu nog niet zo druk in het bos, hoor", zegt Kitty. "Dit weekend gaat het echt pas los, dan kun je hier over de hoofden lopen. En op 12 december hebben we een winterfair met vijftig kraampjes. Dat mag allemaal doorgaan. Het bos is erg groot, dus je kunt hier makkelijk afstand houden."

Bij de ingang knettert een gezellig kampvuur, waar je warme chocolademelk kunt drinken. Vervolgens loop je langs de grote kerststal en het winkeltje het verlichte bos in. Ondanks corona wist Kitty haar kerstbomenbos toch weer vol te krijgen. "We moesten wel lang wachten op de bomen", vertelt ze. "Een transport dat op maandag zou komen, kwam op donderdag. Het ging niet al te snel allemaal."

"Dit is mijn leven, mijn klanten komen hier al dertig jaar."

Kitty probeert zoveel mogelijk te genieten van haar kerstbomenbos, ondanks de donkere wolken die zich samenpakken. "Dit is mijn leven. Ik verkoop al 52 jaar kerstbomen. Klanten komen hier al dertig jaar. Ik ken de meesten goed."

De klanten die vrijdag bij Kitty in het bos staan moeten er niet aan denken dat het bos verdwijnt voor de N279. "Ik ben van de natuur", vertelt een van hen. "Ze moeten niet alles gaan lopen wegkappen."

Kitty hoopt dat het zo'n vaart niet zal lopen. Deze maand wordt een uitspraak verwacht van de Raad van State over de plannen van de provincie. Die wil de N279 graag aanpakken, omdat het er in de toekomst te druk gaat worden en de weg een belangrijke economische verkeersader is. Maar bezwaarmakers twijfelen aan de rekensommen van de provincie.

"Waarom moet die omleiding hier komen?"

"Ik probeer het van me af te zetten", zegt Kitty. "Ik ben positief ingesteld. Maar als ik geen kerstbomen meer zou mogen verkopen, dan... ik weet het niet. We hebben nu al zoveel geprobeerd. Waarom moet die omleiding hier komen en kunnen ze de bestaande provinciale weg niet gewoon verbreden?"

De Raad van State neemt haar tijd met het doen van een uitspraak na de zittingen over de N279 begin maart. De verschillende bezwaarmakers hebben verschillende doelen voor ogen en dat is niet makkelijk. Voor de ombouw van de N279 heeft de provincie 265 miljoen euro gereserveerd. De nieuwe weg zou in 2024 klaar moeten zijn.

LEES OOK:

Kitty wil niet dat nieuwe N279 dwars door haar kerstbomenbos komt

Boze omwonenden N279 zijn flinke kluif voor de Raad van State

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.