Voorlopig geen nieuwe N279 door het kerstbomenbos van Kitty

15 december 2021 om 10:33 • Aangepast 16 december 2021 om 09:06
nl
De Raad van State heeft de plannen voor de ombouw van de provinciale weg N279 vernietigd. De provincie wilde de weg tussen Noord-Limburg en Den Bosch grondig renoveren, een project dat 265 miljoen euro kost. Maar de plannen zijn nu door de Raad van State van tafel geveegd. Omwonenden verzetten zich tegen de ombouw. Met name de omleiding bij de Helmondse wijk Dierdonk is omstreden, omdat die dwars door een natuurgebied loopt.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Volgens de provincie is de ombouw van de weg nodig omdat het in de toekomst alleen maar drukker wordt op de weg. Maar de bezwaarmakers twijfelen daaraan. Volgens hen heeft de provincie bij het berekenen van de drukte verouderde rekenmodellen gebruikt. De Raad van State is het daarmee eens. Zij noemt het model 'onvoldoende betrouwbaar'. Bovendien vindt de Raad de plannen van de provincie in strijd met de regels voor een goede ruimtelijke ordening.

Over een lengte van 32 kilometer zouden kruisingen en rotondes ongelijkvloers worden gemaakt. De ombouw zou het grootste wegenbouwproject van de provincie op dit moment worden. De provincie wilde de weg in 2024 klaar hebben.

De Raad van State vindt dat de plannen te veel ruimte hebben om met de weg 'te kunnen schuiven'. Zo zou de weg veel dichter bij woningen en bedrijven kunnen komen te liggen dan waar nu van uit wordt gegaan. De Raad van State vindt ook dat de hinder door geluid, licht en trillingen mogelijk onderschat wordt.

"Provincie moet nieuw verkeersonderzoek doen"

De provincie zag geen andere mogelijkheid dan de weg bij de Helmondse wijk Dierdonk om te leiden. De bezwaarmakers vinden dat de provincie de huidige weg bij Helmond moet verbreden, maar volgens de provincie wordt het dan te druk. Ook de gemeente Helmond vreest voor verkeersproblemen in de stad als het huidige traject van de N279 wordt omgebouwd.

De Raad van State was tijdens de zittingen kritisch over het feit dat de omleiding door natuurgebied de Bakelse Beemden gaat. Daar zijn juist miljoenen geïnvesteerd voor de natuur, die volgens de bewoners 'platgewalst' gaat worden door de nieuwe weg. Bewoners in het gebied verliezen hun huis en bedrijf, onder wie ook kerstbomenverkoopster Kitty Schuurmans. "Als die weg hier komt, wordt dat mijn dood."

De provincie moet volgens de Raad van State met een nieuw plan komen voor de ombouw van de N279, waarin nieuw verkeersonderzoek is gedaan. Op basis daarvan moet de provincie dan nieuwe keuzes gaan maken over de aanpassingen op de weg en de omleiding bij de wijk Dierdonk.

De provinciale weg N279 in Oost-Brabant
De provinciale weg N279 in Oost-Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.