Video

Maaike van de Primera wil niet meer herinnerd worden aan de avondklokrellen

20 december 2021 om 17:00 • Aangepast 21 december 2021 om 08:34
nl
Het laatste weekend van januari werd in Nederland de avondklok ingevoerd om corona in te dammen. Na een rustige eerste avond ging het mis in Eindhoven en daarna in Den Bosch. De avondklokrellen werden een begrip en de Primera in Den Bosch werd het symbool van de geweldsuitbarsting. Omroep Brabant blikt terug op 2021.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Op de kruising in de Graafsewijk in Den Bosch, waar de relschoppers op 25 januari verzamelden, is niks meer te zien wat herinnert aan de avondklokrellen. Hier werd, in de minuten voor de avondklok inging, zwaar vuurwerk afgestoken door de jongeren die later het centrum van de stad in trokken en daar een grote ravage aanrichtten.

Die relschoppers hebben nu, bijna een jaar later, nog steeds geen zin om met hun naam te vertellen hoe de avond zo uit de hand kon lopen en hoe ze daar nu op terugkijken.

Wachten op privacy instellingen...

"De jongeren voelden zich als groep onaantastbaar. Er was ook groepsdruk waarbij ze elkaar uitdaagden om dingen te vernielen", weet een jongen in het jongerencentrum aan de Gestelsestraat, een plek waar jongeren uit de Graafsewijk en Den Bosch Oost bij elkaar komen.

"Het was frustratie omdat er niks meer mocht."

"Ik was er zelf niet bij, maar ik herkende een aantal jongens op een filmpje toen de politie ze tegen de muur had gezet bij de Jumbo", vertelt hij verder. "Het was frustratie omdat er niks meer mocht, maar ook het feit dat de jongeren elkaar na een lange tijd weer eens tegenkwamen op straat."

Het waren volgens een meisje zeker niet alleen jongeren uit de Graafsewijk: "Er gingen die avond allerlei filmpjes rond op social media. Er waren jongeren uit alle wijken van de stad." Een jongen zegt: "Sommige relschoppers schamen zich achteraf. Ik weet ook dat een jongen het later huilend heeft verteld aan zijn ouders. Hij is ook opgepakt door de politie."

"Veel jongeren zijn echt wel geschrokken van de hoge straffen."

De straffen die de relschoppers later opgelegd kregen waren hoog. Sommigen kregen een half jaar of zelfs negen maanden celstraf. "Veel jongeren zijn echt wel geschrokken van de hoge straffen", weet een jongen te vertellen. "Toen er een paar weken geleden, na de rellen in Rotterdam, opnieuw een oproep rondging om te rellen, zijn sommige jongens om die reden niet de straat opgegaan."

Waar de jongeren hun gezichten tijdens de rellen zoveel mogelijk bedekten en ook nu alleen anoniem iets willen zeggen, stonden het gezicht en het winkeltje van Maaike Neuféglise ongewild symbool voor de avondklokrellen. Relschoppers plunderden en sloopten het complete interieur van de Primera in het Bossche centrum.

"Het is hier nog elke dag onderwerp van gesprek."

"Ik wil gewoon weer hier aan het werk en niet meer telkens herinnerd worden aan de ongelofelijke ellende van die nacht", vertelt Maaike. Terwijl haar man Guido laat zien dat Maaike met een foto in 'Het aanzien van 2021' staat, gaat de telefoon. "Of ik vanavond in de talkshow M wil komen praten over polarisatie in Nederland", zegt Maaike als ze heeft opgehangen. "Nee dus, ik doe nog één interview met RTL en verder niks meer."

De rellen hebben niet alleen de winkel, maar ook het leven van Maaike en Guido op z'n kop gezet. "Het is hier nog elke dag onderwerp van gesprek. Toeristen komen er speciaal voor binnenlopen. Zelfs toen we laatst eindelijk een weekje naar de zon waren, werden we telkens aangesproken door vreemden', vertelt Maaike. "Het was ook heel bijzonder dat de koning ineens hier in de puinhoop van onze winkel stond. Wie had dat ooit gedacht", zegt Maaike met een glimlach.

Beeld van de avondklokrellen in Den Bosch.
Beeld van de avondklokrellen in Den Bosch.
"Wij blijven altijd symbool staan voor de avondklokrellen."

Door haar publieke optreden heeft Maaike ook veel dreigbrieven ontvangen. "Ik zou een aandachtstrekker zijn en de bedreiger zou mensen op me afsturen. Het is zelfs zo erg dat we aangifte hebben gedaan en ook ons woonhuis hebben moeten beveiligen."

Met geld dat werd ingezameld na de plunderingen hebben Maaike en Guido de winkel weer helemaal kunnen opbouwen. "We hebben de toonbank verplaatst en alles ziet er weer prachtig uit, maar deze winkel en wij blijven altijd symbool staan voor de avondklokrellen", aldus Maaike Neuféglise.

De avondklokrellen komen natuurlijk ook aan bod in het Omroep Brabant Jaaroverzicht. Het programma met het belangrijkste en meest opvallende nieuws van 2021 wordt op zondag tweede kerstdag uitgezonden op Omroep Brabant TV.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.