Eerste avondklokrelschoppers Den Bosch gestraft voor slopen en stelen

16 april 2021 om 17:57 • Aangepast 19 april 2021 om 11:19
nl
De politierechter in Den Bosch heeft vrijdag de eerste drie mannen veroordeeld voor de avondklokrellen in de stad. De straffen liepen erg uiteen.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De hoogste straf was voor Quinten T. (21), hij kreeg vijf maanden cel. Daarbovenop nóg eens vijf maanden voorwaardelijk als hij binnen twee jaar tijd weer in de fout gaat. Cem A. (21) uit Rosmalen zou erbij zijn geweest toen de Jumbo werd geplunderd. Hij kreeg vijf maanden celstraf opgelegd, twee daarvan zijn voorwaardelijk.

Ibrahim B. (20) was er ook bij maar haakte eerder af. Daarom kreeg hij 175 dagen cel, waarvan 120 dagen voorwaardelijk. Omdat hij al 55 dagen vast zit hoeft hij niet terug de cel in. De straffen verschillen omdat de relschoppers ieder een eigen rol hadden bij de vernielingen en plunderingen en soms al een strafblad hebben.

Broeierige sfeer
De officier van justitie vertelde over de gebeurtenissen van die dag. Na de hevige rellen in Eindhoven ving de politie overal geluiden op dat er weer iets zou gaan gebeuren. In Den Bosch kwamen rond het middaguur van maandag 25 januari de eerste meldingen. Jongeren wilden 'oud en nieuw herbeleven'. In de Graafsewijk waren er met de jaarwisseling al forse rellen geweest.

De oproepen waren concreet: verzamelen rond acht uur 's avonds bij het tankstation aan de Grobbendonklaan en dan de stad in. Ook onderschepte de politie berichten om wapens en vuurwerk mee te nemen. Rond die tijd stond er inderdaad een groep van 70 tot 100 man.

'Zwerm bijen'
Tegen negen uur werd het drukker en zagen agenten dat in de Graafsewijk de eerste stoeptegels uit de grond werden getrokken en gegooid naar een tandartspraktijk. Naar schatting 250 jongeren trokken kort daarna door het centrum. Ze hebben toen brandjes gesticht, ze trokken putdeksels los en gooiden stenen. "Als een zwerm bijen trokken ze door de straten", zei de officier van justitie vrijdag op de zitting.

Omdat ME en marechaussee ergens anders nodig waren, duurde het even voordat de autoriteiten de situatie onder controle kregen. Pas na anderhalf uur konden ze de eerste mensen arresteren.

Stapel schadeclaims
Op de zitting werd uitgebreid stil gestaan bij de schade en de gedupeerden. Er zijn 42 aangiftes gedaan. Bij het OM zijn vijftien schadeclaims ingediend. Bijvoorbeeld van een fiets met een restwaarde van 150 euro, een scooter van 698 euro en twee auto's van pakweg 1000 euro schade per stuk. Maar ook hogere schadeposten zoals 2412 euro van de carnavalswinkel, 5881 euro voor vervanging van dure winkelruiten van een kledingwinkel en de Jumbo City die 15.000 euro schade claimt aan gestolen producten en kapotte ruiten.

Van de Primera is geen claim binnen gekomen. Zoals bekend haalde de winkel dankzij donaties ongeveer een ton op om de ravage te herstellen.

Iedere veroordeelde krijgt een stapel claims die specifiek voor hem bestemd zijn, afhankelijk van het bewijs. Hoe meer veroordelingen, hoe minder je dus zelf hoeft te betalen. De drie veroordeelde mannen hebben ieder een claim van rond de 20.000 euro aan hun broek.

De zittingen van vrijdag zijn nog maar het begin, er komen meer rechtszaken aan. Hoeveel is lastig te zeggen omdat er nog steeds mensen gearresteerd worden en er ook nog steeds verdachten moeten worden opgespoord. De zaak tegen Souhail R. (26) uit Vught komt er ook nog aan, die werd vrijdag uitgesteld tot eind deze maand. Zijn advocaat had onvoldoende tijd om zich voor te bereiden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.