Man die agent doodreed hoort 2,5 jaar celstraf eisen: 'Geen enkel berouw'

22 december 2021 om 15:23 • Aangepast 30 december 2021 om 14:41
nl
Een 37-jarige Helmonder die terechtstaat voor het doodrijden van politieagent Jeroen Leuwerink uit Asten, zat tijdens het rijden op zijn telefoon een MMA-vechtsportwedstrijd te volgen. De officier van justitie in Den Bosch eiste woensdag 2,5 jaar celstraf. Die eis valt zo hoog uit vanwege de opstelling van de verdachte.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van René van Hoof
Geschreven door
Hans Janssen & René van Hoof

Volgens de nabestaanden van Leuwerink toonde hij tijdens de zitting geen enkel berouw. De man uit Helmond bleef ontkennen dat het ongeluk, dat vorig jaar oktober op de A270 bij Nuenen gebeurde, zijn schuld was.

De officier stelde dat de man zich bediende van 'smoesjes en onwaarheden'. Hij eiste ook een schadevergoeding voor de vader, moeder en de broer van het slachtoffer van ieder 17.500 euro. Ook zou de verdachte vijf jaar rijontzegging moeten krijgen.

'Russisch roulette'
De verdachte is verpleegkundige en kwam die avond van zijn werk. Terwijl hij de vechtsportwedstrijd volgde, lag de telefoon op zijn bijrijdersstoel. Tijdens de zitting bleek ook dat de man uit Helmond tijdens zijn rit over de A270 aan het appen was. Ook zat hij de veertig seconden voor de aanrijding bij Nuenen op Instagram. En terwijl hij de telefoon vasthad, stuurde hij met zijn elleboog. "De verdachte speelde Russisch roulette in het verkeer", zei de broer van de agent.

Advocaat Jules van Wijk van de verdachte stelde in zijn verweer dat de agent geen gevarendriehoek achter zijn politieauto had geplaatst. Hij wees erop dat volgens verschillende getuigen de politieauto op een gevaarlijke plek stond. Bovendien stonden de blauwe zwaailichten niet aan. Een chauffeur zei dat hij de politiewagen maar ternauwernood kon ontwijken.

Tijdens de emotionele zitting vertelden nabestaanden van het slachtoffer indrukwekkende verhalen. "Jeroen is doodgereden", zeiden ze. Volgens hen heeft de verdachte geen enkel berouw getoond. Ook de politie ging in op het dramatische ongeval.

Aangereden das
Jeroen Leuwerink (28) werd in oktober vorig jaar aangereden op de A270 bij Nuenen. Er was een ongeluk gebeurd en een van de auto's had een das aangereden. Hij wilde het dier aan de kant van de weg leggen.

Leuwerink en een vrouwelijke collega hadden hun auto met zwaailichten geparkeerd. Kort nadat de agenten waren uitgestapt, werd de Astenaar aangereden door de bestuurder van een Seat, die de politieauto van achteren raakte. Zijn collega stond op dat moment voor de auto en raakte gewond toen de politiewagen tegen haar botste.

Indrukwekkende erehaag
Tientallen agenten namen enkele dagen later afscheid van hun collega. Met een indrukwekkende erehaag brachten zij een laatste groet aan de Astenaar. Hij was voor de uitvaart thuis door collega’s opgehaald en naar buiten gedragen.

Motoragenten begeleidden de rouwstoet langs plekken die voor Leuwerink belangrijk zijn geweest. Langs de weg stonden zeker twintig politievoertuigen. Agenten in uniform brachten hem bij het passeren een laatste groet.

Erehaag voor Jeroen Leuwerink (foto: Raymond Merkx)
Erehaag voor Jeroen Leuwerink (foto: Raymond Merkx)

In juli van dit jaar, acht maanden na het ongeluk, maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de bestuurder uit Helmond zou worden vervolgd. Uit onderzoek is gebleken dat hij gedurende lange tijd onvoldoende oplettend over de A270 reed. Hij heeft volgens justitie hierdoor de stilstaande politieauto te laat opgemerkt. Deze conclusies werden tijdens de zitting toegelicht.

LEES OOK:

Man vervolgd voor aanrijding waarbij agent Jeroen (28) om het leven kwam

Indrukwekkende erehaag voor agent Jeroen (28) die om het leven kwam bij ongeluk

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.