Liveblog

Coronanieuws: bijna 2,5 miljoen mensen hebben boosterprik gehad

24 december 2021 om 07:16 • Aangepast 25 december 2021 om 10:05
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen met 95 gedaald.
  • Nog geen boosterprikken met coronavaccin Janssen.
  • Geen traditionele Vastenavendoptocht Krabbegat.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten.

20.34

Tot nu toe bijna 2,5 miljoen boosterprikken gezet

Tot dusver zijn er ongeveer 2,5 miljoen boosterprikken gezet, laat demissionair coronaminister Hugo de Jonge weten. Daarmee komt de algehele vaccinatiegraad van geboosterde mensen op 16,4 procent.

In totaal zijn er ruim 1,8 miljoen boosters gezet door de GGD en hebben ongeveer 130.000 mensen met een afweerstoornis een derde prik gekregen. Ook zijn er ruim een half miljoen vaccins gezet door andere uitvoerders, zoals ziekenhuizen.

20.21

Nog geen versoepelingen na tussentijds OMT-advies

Er komen nog geen versoepelingen van de coronamaatregelen, na een tussentijds OMT-advies. De eerste onderzoeken over de besmettelijkere omikronvariant lijken weliswaar positief, maar toch verwachten de medisch experts dat rond de jaarwisseling het aantal ziekenhuisopnames gaat toenemen door deze coronavariant. Vanwege de onzekerheid rondom omikron houdt het kabinet vast aan de huidige lockdown.

Volgens onderzoeken uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zuid-Afrika lijkt het erop dat patiënten minder snel in het ziekenhuis komen door omikron dan door de tot dusver dominante deltavariant. In het Verenigd Koninkrijk zouden mensen besmet met omikron ongeveer 20 tot 25 procent minder kans hebben om in het ziekenhuis te belanden.

18.12

Na invoering lockdown ruim helft meer met iDEAL betaald

Nederlanders hebben sinds de invoering van een strenge lockdown veel meer online afgerekend met iDEAL. Na zondag, toen horecazaken en niet-essentiële winkels de deuren moesten sluiten, werd dagelijks 55 procent vaker met iDEAL betaald dan op een normale dag.

De via iDEAL betaalde bedragen liggen ook veel hoger dan in een doorsneeweek, meldt merkeigenaar Currence. De online transacties waren op bepaalde dagen voor kerst goed voor een omzet die 80 procent hoger lag dan normaal.

17.51

De Jonge: niet boosteren met vaccin van Janssen

Het Janssen-vaccin zal vooralsnog niet als boosterprik worden ingezet. Het demissionaire kabinet neemt het advies van de Gezondheidsraad op dit vlak over, meldt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Volgens de Gezondheidsraad lijkt een boosterprik met de mRNA-vaccins van Pfizer of Moderna beter te werken, zeker bij mensen die eerder een prik kregen met het Janssen-vaccin. Bovendien kan bij Janssen een zeldzame, maar ernstige bijwerking optreden, waardoor bloedstolsels ontstaan.

"Voor de boostercampagne blijf ik vasthouden aan de primaire inzet van een mRNA-vaccin als bescherming tegen COVID-19", aldus De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer vrijdag. De Gezondheidsraad kwam eerder op de dag met haar advies.

17.35

Strengere quarantainerichtlijnen

Het RIVM verzwaart vrijdag de isolatie- en quarantaine-richtlijnen vanwege de opmars van de omikronvariant. Dat meldt de NOS. Voortaan moeten alle huisgenoten en nauwe contacten van iemand die besmet is tien dagen in quarantaine. Het maakt dus niet meer uit of je gevaccineerd bent of al corona hebt gehad. Maar bij een negatieve test bij de GGD, op dag vijf na het laatste contactmoment met degene die besmet is, mag de quarantaine worden beëindigd.

Als iemand langer dan vijftien minuten op minder dan 1,5 meter is geweest, wordt diegene een nauw contact genoemd.

16.47

Prik met eiwitvaccin Novavax wordt mogelijk

Wachten op privacy instellingen...
15.31

Nieuwe besmettingen

Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn in Brabant 1677 mensen positief getest op het coronavirus. Dat is minder dan een dag eerder, toen werden 2079 nieuwe besmettingen geregistreerd.

In Nederland zijn afgelopen etmaal 12.517 nieuwe positieve tests geregistreerd. Dat is minder dan een dag eerder, toen ging het om 13.400 nieuwe besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
15.05

In aanloop naar Kerstmis attenties voor zorgpersoneel en patiënten

Personeel van ziekenhuizen heeft het nog steeds zwaar te verduren vanwege de enorme drukte en soms ook onaangename bejegening vanuit gefrustreerd publiek, maar in aanloop naar Kerstmis komen er toch ook her en der lieve attenties en post binnen voor de harde werkers in de hospitalen. Ook de patiënten die nu zijn opgenomen, worden niet vergeten. Wel lijkt het over het algemeen minder uitbundig dan vorig jaar, meldt het ANP na een rondgang.

14.41

Nog voor de booster-plicht snel naar Oostenrijk: 'Het is hier heerlijk'

Halsoverkop reisde Michelle Mutsaers uit Breda naar Oostenrijk. Ze reed er samen met vrienden heen, een dag voordat het land alleen nog reizigers ontvangt die een boosterprik hebben gehad. Nederland is nog niet zo ver met de boostercampagne, waardoor veel sneeuwvakanties in het water vallen. "Het is hier heerlijk!"

14.29

Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen met 95 gedaald

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen 24 uur met 95 gedaald. Er liggen nu 2126 coronapatiënten in het ziekenhuis, blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Op de verpleegafdelingen zijn er nu 1580 coronapatiënten opgenomen - 77 minder dan een dag eerder - en 546 coronapatiënten worden op de intensive care verzorgd. Dat zijn er achttien minder dan donderdag.

Het aantal nieuwe mensen op de verpleegafdelingen is 145 en op de intensive care 24, maar doordat er ook patiënten van beide afdelingen werden ontslagen of overleden, pakken de totalen toch lager uit.

14.02

Marokko verlengt vliegverbod tot eind januari

Marokko staat tot eind volgende maand geen passagiersvluchten toe van en naar het buitenland. De autoriteiten verlengen de opschorting van het commerciële vliegverkeer tot 31 januari, bericht de staatstelevisie. Marokko besloot eind november tot het vliegverbod en neemt ook andere maatregelen om verspreiding tegen te gaan van het coronavirus. Zo worden festiviteiten op oudejaarsavond afgeblazen. =Op 1 januari geldt een avondklok van middernacht tot zes uur 's ochtends.

13.59

Politiepost voor huis van minister Hugo de Jonge

Voor het huis van demissionair gezondheidsminister Hugo de Jonge is vrijdag een mobiele politiepost neergezet. Op de post zijn ook meerdere camera's te zien die de omgeving in de gaten houden. De afgelopen weken gebeurde er het nodige bij het huis van de minister. Zo werd onder meer een verdacht pakket bezorgd en belde een coronademonstrant aan die 'in gesprek wilde' met De Jonge.

13.25

Kerstdrukte veroorzaakt volgens supermarkten geen problemen

Supermarkten merken dat het op de dag voor Kerstmis druk is. Veel mensen doen nog snel hun laatste kerstboodschappen. Toch leidt dit volgens Albert Heijn, Jumbo en PLUS niet tot problemen. De coronamaatregelen, waaronder het houden van voldoende afstand, zouden nog gewoon nageleefd kunnen worden.

13.03

NZa erg bezorgd over blijvende afschaling zorg

De afschaling van de zorg in de ziekenhuizen blijft ongeveer gelijk in vergelijking met de afgelopen weken, zo meldt de Nederlandse Zorgautoriteit. Het baart de organisatie grote zorgen, zeker met de toename van het aantal omikronbesmettingen. Er is voor 41 procent minder aan operatiekamers in gebruik dan normaal. Ongeveer twintig ziekenhuizen zeggen nu dat ze zorg die binnen zes weken moet worden gegeven (om verdere schade te voorkomen) niet binnen die termijn kunnen aanbieden.

13.02

Nog geen boosterprikken met coronavaccin Janssen

De Gezondheidsraad adviseert het ministerie van Volksgezondheid om 'vooralsnog' het coronavaccin van Janssen niet in te zetten als boosterprik. Een boosterprik met de vaccins van Pfizer of Moderna lijkt beter te werken, vooral voor mensen die eerder gevaccineerd werden met Janssen, zo stelt de raad. Bovendien geeft het Janssen-vaccin een risico op een zeldzame vorm van trombose, voegt de raad toe.

12.50

Geen traditionele Vastenavendoptocht Krabbegat

Vanwege alle extra maatregelen die de overheid heeft genomen tegen de omikronvariant van het coronavirus en de daarmee gepaard gaande vertraging die de carnavalbouwclubs oplopen, zal de traditionele Vastenavendoptocht in Krabbegat - Bergen op Zoom - dinsdag 1 maart niet doorgaan. De Stichting Vastenavend hoopt later in het jaar wél een optocht in welke vorm dan ook te kunnen organiseren. "Dit in overleg met de bouwclubs."

De optocht in Krabbegat in 2019 (foto: Fabian Eijkhout).
De optocht in Krabbegat in 2019 (foto: Fabian Eijkhout).
12.45

Nieuw corona-steunpakket voor Breda

De gemeente Breda biedt een nieuw steunpakket aan om de lokale gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Het steunpakket was al voor de afkondiging van de nieuwe lockdown opgesteld, maar is volgens de gemeente nu extra noodzakelijk. De gemeenteraad heeft het pakket vastgesteld en het college ook de opdracht te geven om het aan te vullen met extra geld voor maatregelen om de effecten van deze strenge lockdown op te kunnen vangen.

12.41

Nog steeds geen vast contract voor GGD-medewerkers Rotterdam

De raadsfracties van GroenLinks en PvdA in Rotterdam vragen de regionale GGD opnieuw alle medewerkers die weg moeten na een maximaal aantal tijdelijke contracten alsnog een vast contract te geven. Enkele tientallen GGD-medewerkers kunnen zo'n vaste aanstelling niet krijgen, vanwege de bijzondere constructie waaronder GGD-medewerkers in Rotterdam werken, zo stelt de wethouder. Het probleem speelde eerder ook al landelijk.

12.29

Hoge Raad: 'Winkels en horeca hebben recht op huurkorting'

Horecabedrijven en winkels hebben vanwege de coronapandemie recht op huurkorting. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag beslist na vragen over de kwestie door de rechtbank Roermond. Volgens de hoogste rechtsprekende instantie is er sprake van onvoorziene omstandigheden als bedrijven door de coronamaatregelen worden geraakt.

11.09

Weer grote kerstdrukte rond bezorgmaaltijden vanwege sluiting horeca

Het loopt weer storm met de bestellingen van maaltijden en dinerboxen voor de kerstdagen, nu restaurants vanwege de coronamaatregelen opnieuw verplicht zijn gesloten. Alle inspanningen worden gedaan om de drukte het hoofd te bieden en bij verschillende sites voor maaltijdbezorging is het al niet meer mogelijk om nog diners te bestellen voor de kerst.

Foto: Kevin Cordewener
Foto: Kevin Cordewener
11.03

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend 311 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ vrijdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn in de Brabantse ziekenhuizen negentien nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 31 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Drie coronapatiënten werden overgeplaatst en zes overleden coronapatiënten het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
10.29

Geboortejaren 1968, 1969 en 1970 aan de beurt voor maken afspraak boosterprik

Wie geboren is in 1968, 1969 en 1970 mogen vanaf elf uur vrijdagochtend online een afspraak maken voor de 'oppepprik', zoals minister Hugo de Jonge de boosterprik noemt. Dit kan via Coronavaccinatie-afspraak.nl.

Wachten op privacy instellingen...
10.18

Problemen met inloggen DigiD

DigiD lijkt last te hebben van een storing. Sinds halfacht vrijdagochtend komen er meldingen binnen van gebruikers over storingen met DigiD bij de website allestoringen.nl. Een woordvoerder van Logius, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor DigiD, bevestigt dat er zeker zeven meldingen zijn binnengekomen over DigiD. Hij weet nog niet hoe grootschalig de storing is. DigiD wordt onder meer gebruikt om afspraken te maken bij de GGD voor een coronatest of een prikafspraak.

10.02

Stil coronaprotest bij bioscoop Lab-1 in Eindhoven

Bioscoop Lab-1 staat op ludieke wijze stil bij de nieuwe coronalockdown.

Stil coronaprotest bij bioscoop Lab-1 in Eindhoven (foto: Luud Smits).
Stil coronaprotest bij bioscoop Lab-1 in Eindhoven (foto: Luud Smits).
09.43

Nieuwe testlocatie aan Ledeboerstraat Tilburg

De GGD Hart voor Brabant neemt de komende weken een nieuwe testlocatie in gebruik aan de Ledeboerstraat?14-16 in Tilburg. Deze nieuwe testlocatie start met tien teststraten en is een zogenoemde ‘walk in’-locatie. Dat betekent dat bezoekers lopend de testlocatie binnengaan. In deze testlocatie kan de GGD 2000 tests per dag uitvoeren. Donderdag werd bekendgemaakt dat de GGD ook een extra priklocatie in Tilburg opent, in de grote Koepelhal in de spoorzone.

09.34

In Zeeland kunnen ouderen speciaal nummer bellen voor boosterprik

De GGD Zeeland heeft een speciaal telefoonnummer, 0115 – 455 000, geopend voor 70-plussers die een afspraak willen maken voor een boosterprik tegen het coronavirus. "Het maken van een afspraak blijkt voor mensen uit die leeftijdscategorie soms erg lastig", benadrukt de GGD. Wie wil bellen voor het maken van een prikafspraak moet wachten tot de uitnodigingsbrief binnen is. Online kan vaak al veel eerder. "Maar voor veel ouderen is het moeilijk om via internet een afspraak in te plannen."

Donderdag opende de GGD Hart voor Brabant om dezelfde reden al een telefoonnummer special voor 70-plussers: 088 368 7777.

09.12

Tientallen ambtenaren gestraft vanwege corona-uitbraak Xi'an

De Chinese overheid heeft 26 ambtenaren gestraft vanwege een uitbraak van het coronavirus in de miljoenenstad Xi'an. Het land voert een zero-Covid-beleid en straft mensen die fouten maken in de aanpak daarvan. De ambtenaren zijn gestraft omdat ze 'onvoldoende maatregelen namen om de uitbraak te voorkomen en in toom te houden'. Bij inspecties zou een lakse houding rond testen aan het licht zijn gekomen. Daarnaast kwam het bron- en contactonderzoek slecht op gang.

09.08

Rode Kruis hervat campagne om jongeren uit coronadip te halen

Het Rode Kruis hervat deze week de campagne #skipdecoronadip. Hiermee wil de hulporganisatie jongeren oppeppen tijdens de lockdown. Bijna twee jaar na het begin van de coronapandemie voelen nog altijd acht van de tien jongeren tussen de 16 en 30 jaar, maar ook mensen in andere leeftijdsgroepen, zich weleens angstig en maken ze zich zorgen over de toekomst. Dat blijkt uit een volgens het Rode Kruis representatieve enquête onder ruim duizend Nederlanders.

08.12

Beijing creëert 'superbubbel' tegen coronavirus tijdens Winterspelen

De Chinese hoofdstad Beijing heeft een 'superbubbel' bedacht voor de komende Winterspelen, van 4 tot en met 20 februari. Sporters, begeleiders, officials, vrijwilligers en pers gaan gedurende het evenement een soort van afgesloten cocon in waar ze het hele toernooi in verblijven, vanaf het moment van aankomst tot het moment van vertrek. Het gaat om vele duizenden mensen. Er doen alleen al drieduizend sporters mee.

08.00

Groepsgrootte met feestdagen moeilijk te handhaven

De maximale groepsgrootte die geldt voor mensen thuis tijdens de feestdagen is voor de politie moeilijk te handhaven. De politie zegt vooral op te treden tegen illegale feesten en excessen. Op kerstavond, eerste en tweede kerstdag en tijdens de jaarwisseling mogen mensen maximaal vier gasten ontvangen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook buiten geldt tijdens de feestdagen een maximale groepsgrootte van vier.

Foto: Pexels.
Foto: Pexels.
07.47

Overheid keerde minder geld uit aan coronasteun

De uitgaven die de Nederlandse overheid doet voor coronamaatregelen zijn in het derde kwartaal van dit jaar flink gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werd ruim vijf miljard euro uitgegeven aan pandemie-gerelateerde kosten. Dat is circa een miljard euro minder in vergelijking met het voorgaande kwartaal en het laagste bedrag sinds het begin van de crisis. Sinds de pandemie toesloeg heeft de regering al 47 miljard euro aan kosten gemaakt die direct aan de coronacrisis zijn toe te schrijven.

Wachten op privacy instellingen...
07.22

Meer winst voor Nederlandse bedrijven ondanks lagere coronasteun

Het is Nederlandse bedrijven in het derde kwartaal van dit jaar gelukt om meer winst te maken terwijl de coronasteun die ze ontvingen van de overheid afnam. Dat constateert het CBS op basis van cijfers over het derde kwartaal. In de meetperiode konden bedrijven nog wel aanspraak maken op coronasteun. Maar de voorwaarden waren niet meer hetzelfde als aan het begin van de crisis. Daarbij maakten minder ondernemingen aanspraak op de hulp.

06.00

Inbreker blijft weg tijdens lockdown, maar niet in Tilburg

In het coronajaar 2021 is opnieuw veel minder ingebroken,. Het aantal inbraken ligt dit jaar (tot 20 december) maar liefst zeventien procent lager dan in 2020. Dat blijkt uit de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis. Vooral tijdens de lockdowns waren de cijfers laag. Tilburg is een opvallende uitzondering, daar sloegen inbrekers juist een stuk vaker toe.

Inbreker blijft weg tijdens lockdown, maar niet in Tilburg (foto: pexels.com).
Inbreker blijft weg tijdens lockdown, maar niet in Tilburg (foto: pexels.com).

In heel Nederland sloegen inbrekers tot begin deze week 21.600 keer toe, 23 procent minder dan vorig jaar. Komende week komen daar waarschijnlijk nog een kleine duizend inbraken bij. Daarmee wordt het laagterecord van vorig jaar ruimschoots verbroken. In het eerste coronajaar werd er 30.557 maal ingebroken, ruim een vijfde minder dan in 2019. Met name dit najaar liep het aantal inbraken snel op. Normaal is er een piek in de donkere dagen in de winter. Toen het kabinet de avondlockdown invoerde, viel de toename weer stil.

Wachten op privacy instellingen...
04.00

Mark Rutte: ik heb fouten gemaakt in het coronabeleid

Demissionair premier Mark Rutte trekt in zijn traditionele kerstinterview in De Telegraaf het boetekleed aan. Tegenover de krant erkent hij vrijdag dat Nederland eerder had kunnen beginnen met een boostercampagne en dat de maatregelen die het demissionaire kabinet in november nam om de pandemie in te dammen niet ver genoeg gingen. Mede daardoor zit Nederland nu in een lockdown. Ook zegt hij dat hij communicatiefouten heeft gemaakt.

00.00

Opnieuw minder sterfgevallen, nog steeds meer dan normaal

Het aantal sterfgevallen in ons land is vorige week voor de tweede keer op rij gedaald, meldt het CBS. Maar nog steeds overlijden veel meer mensen dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Dat komt vermoedelijk omdat veel mensen ziek zijn van het coronavirus. Vorige week overleden naar schatting 4100 mensen, 950 meer dan gebruikelijk. De onderzoekers hebben dat ingeschat door te kijken naar sterfgevallen van voorgaande jaren en trends in de bevolkingsstatistieken.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!