Video

Opa's K'NEX werd gestolen, maar de hulp was hartverwarmend

29 december 2021 om 16:00 • Aangepast 29 december 2021 om 17:53
nl
Anton van der List kon zijn ogen niet geloven toen hij zondag 10 januari dit jaar de hal van zijn galerijflat in liep. Dieven hadden zijn meer dan twee meter hoge reuzenrad van constructiespeelgoed K'NEX gepikt. "Ze hebben mijn passie gestolen", vertelde een verdrietige Anton daags erna voor mijn camera. Omroep Brabant blikt met hem terug op 2021.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

In de lege trappenhal heeft Van der List de maandagochtend na de diefstal moeite om zijn tranen te bedwingen. Al twee jaar maakte hij tegen de feestdagen een enorm verlicht reuzenrad. Zelf gebouwd van duizenden stukjes K'NEX, met poppetjes van Playmobil in de stoeltjes die hun rondjes draaien. Maar in dat eerste weekend van januari pikken drie jonge mannen zijn bouwwerk.

De verontwaardiging over de bestolen opa werd landelijk nieuws, met een hartverwarmende ontknoping waar 'Opa K'NEX' en zijn vrouw Conny ontzettend blij van werden. Het interview met Anton wordt massaal gelezen, gedeeld en is snel landelijk nieuws. Vooral kinderen zijn verdrietig en boos, want 'niemand pikt van een opa'. Om 'Opa K'NEX' te troosten sturen ze brieven, tekeningen én... K'NEX-onderdelen uit hun eigen verzameling.

"Vooral al die lieve brieven van kinderen en hun tekeningen vond ik fantastisch."

Maar er gebeurde nog veel meer. Bekende twitteraar Daan Jongen zet een crowdfundingactie op en haalt binnen een paar uur tienduizend euro voor de gedupeerde opa op. En uit handen van 'K'NEXPERT' Jochem Giesbers uit Kaatsheuvel krijgt hij een nieuw enorm reuzenrad.

Ruim elf maanden na de diefstal en landelijke aandacht kijkt Anton terug naar die roerige week. "Vooral al die lieve brieven van kinderen en hun tekeningen vond ik fantastisch. Ik heb ze ook allemaal beantwoord."

"Ik heb hem nu aan de ketting gelegd, zodat ze ook deze niet kunnen stelen."

Van al het toegestuurde K'NEX kon Van der List nog vele ander bouwwerken maken, maar Anton wist een betere bestemming: "Ik heb die K'NEX geschonken aan twee autistische jongens die er superblij mee zijn."

Automobilisten die over de Loevesteinstraat in Breda rijden kunnen nu weer dagelijks genieten van Anton's enorme verlichte reuzenrad in hal van de flat. "Ik heb hem nu aan de ketting gelegd, zodat ze ook deze niet kunnen stelen. Want je hebt rare mensen tegenwoordig", fronst Opa K'NEX.

Overigens is van het eerste reuzenrad nooit meer een spoor teruggevonden, behalve wat losse stukjes bij de achteruitgang van de flat. Waarschijnlijk zijn die afgebroken toen de dieven het gevaarte in de bestelbus propten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.