Terreurverdachten spraken over bomaanslag op ASML

6 januari 2022 om 13:03 • Aangepast 7 januari 2022 om 13:08
nl
De negen mannen uit Eindhoven die onder meer verdacht worden van het voorbereiden van een terroristische aanslag, spraken onderling over een bomaanslag op ASML in Veldhoven. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) weten. Ook hadden ze het over het ontvoeren en onthoofden van politici, zo bleek donderdag in de rechtbank van Rotterdam.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Volgens het OM zouden 'de gevolgen van een bomaanslag op ASML in Veldhoven' één keer door de mannen besproken zijn. Een van de mannen werkt bij de chipmachinefabrikant.

Onthoofden
Daarnaast zouden ze plannen gemaakt hebben om Geert Wilders, Mark Rutte en Thierry Baudet te vermoorden. Ze wilden hen 'door de kop poppen' of 'ontvoeren en onthoofden tijdens een livestream', zo zei de officier van justitie donderdag. De mannen, tussen de 20 en 31 jaar, zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtegoed van terreurgroep IS.

Ook bekeken ze volgens het OM regelmatig samen IS-filmpjes en instructievideo's over het maken van wapens en bommen. Wapens of explosieven zijn niet gevonden bij de mannen thuis. Ook waren er geen concrete plannen of data voor een aanslag, zei de officier.

Acht van de mannen van tussen de 20 en 31 jaar oud staan donderdag voor het eerst voor de rechter. Een negende verdachte mocht eerder al naar huis om zijn zaak af te wachten.

Garagebox
Volgens het OM trainden de mannen in een Eindhovense garagebox in het stadsdeel Woensel. Geert Wilders zat tijdens het eerste deel van de zitting op de publieke tribune om de zaak te volgen.

De garagebox waar de mannen trainden (Foto: ANP).
De garagebox waar de mannen trainden (Foto: ANP).

'Hele foute grappen'
De verdachten ontkennen met klem. Volgens hen waren het slechts foute en slechte grappen van een groep bekenden die samen trainden in de garagebox. Advocaat Peter Plasman die twee verdachten bijstaat zegt dat er geen sprake is van terrorisme. "Het gaat om de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid om walgelijke filmpjes mogen te bekijken en hele foute grappen te maken."

Advocaat Bart Nooitgedagt, die twee anderen bijstaat, voegt toe dat zijn cliënten 'zich in deze strafzaak niet verweren voor iets wat ze hebben gedaan, maar wat volgens het Openbaar Ministerie had kunnen gebeuren'. Raadsman Serge Weening vond dat de AIVD, ondanks dat de dienst het negental twee jaar in de gaten hield, met 'karige informatie' op de proppen kwam.

De verdachten zitten inmiddels meer dan drie maanden vast in voorlopige hechtenis. De rechtbank beslist volgende week donderdag of dat voorlopig zo blijft. De volgende zitting is op 18 maart, dan zal de zaak nog niet inhoudelijk behandeld worden.

LEES OOK:

1300 handtekeningen voor vrijlating van Eindhovense terreurverdachten

Terreurverdachte blijkt oprichter van islamitische studentenvereniging TU/e

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.