1300 handtekeningen voor vrijlating van Eindhovense terreurverdachten

3 januari 2022 om 12:40 • Aangepast 3 januari 2022 om 22:30
nl
Een petitie die oproept om acht Eindhovense terreurverdachten vrij te laten is al meer dan 1300 keer ondertekend. De petitie is opgezet door familie van de verdachten. Een van de ondertekenaars is een moslimprediker die zelf ook verdacht werd van steun aan terreurgroep IS. Donderdag beslist de rechter of de mannen langer vast blijven zitten.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Negen mannen van tussen de 18 en 31 jaar oud werden eind september opgepakt in Eindhoven op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag. RTL Nieuws schreef eerder dat ze fantaseerden over het onthoofden van Geert Wilders en vermoorden van Mark Rutte. Ook zouden ze volgens het Openbaar Ministerie (OM) aangesloten zijn bij Islamitische Staat (IS). Een van hen werd eerder al vrijgelaten, maar is nog steeds verdachte. De anderen zitten al meer dan vier maanden vast.

Bijles en examentraining
De online petitie is in gang gezet door familie van de verdachten. Volgens hen deden de jongens niets verkeerd. “Het zijn eervolle en gerespecteerde jongeren. Zij zijn al vele jaren betrokken en actief binnen de moslimgemeenschap, waarbij zij hard werken om een positieve impact te maken op de samenleving en specifiek op de jeugd”, zo schrijven ze.

Een van de verdachten is medeoprichter van de islamitische studentenvereniging op de Technische Universiteit Eindhoven. Daar organiseerde hij onder meer reisjes en sporttoernooien. De opstellers van de petitie noemen dit ook en spreken daarnaast over examentraining en bijles die de jongens zouden hebben gegeven.

Steun van omstreden prediker
Meerdere ondertekenaars van de petitie laten zich ook lovend uit over de mannen. "Het zijn goede jongens die geen vlieg kwaad doen en iedereen altijd netjes groeten. Jongens met een hart van goud", schrijft iemand. En: "Top jongens. Altijd keurig geweest. Zeer behulpzaam."

Onder de steunbetuigers zit ook de Hilversumse moslimprediker Fouad el B., alias Abou Hafs. In een videoboodschap neemt hij het op voor de mannen en vertelt hij dat een terrorismeverdenking je hele leven beïnvloedt. Hij kan het weten, zelf werd el B. in 2019 ook verdacht van steun aan IS.

LEES OOK:

Terreurverdachte blijkt oprichter van islamitische studentenvereniging TU/e

Eindhovense terreurverdachten kregen schiettraining

Buren terreurverdachten stomverbaasd: 'Moest een paar dagen bijkomen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.