Nonja plundert de spaarrekening van haar kinderen om restaurant te redden

13 januari 2022 om 15:41 • Aangepast 14 januari 2022 om 11:48
nl
Ondanks versoepelingen blijft de horeca dicht. En dat doet pijn bij horecaondernemers als Nonja van der Steen uit Tilburg. ‘Iets met drie letters’, is haar eerste reactie. Nonja en haar man Willem hebben samen restaurant Good Mood in de Piushaven, met 15 man personeel. Om de zaak te redden, haalt ze geld van alle spaarrekeningen, ook die van de kinderen.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Laat er geen misverstand over bestaan: Nonja is blij voor de winkeliers. Als de geruchten kloppen mogen zij na de persconferentie weer open voor winkelen op afspraak. “Maar ik begrijp niet goed waarom je wel op afspraak een pakje haarkleurmiddel bij de kapper kunt halen en niet bij mij op reservering een broodje kunt kopen.”

De afgelopen dagen werd duidelijk dat er muiterij dreigde. Winkeliers riepen om het hardst dat ze linksom of rechtsom zaterdag open zouden gaan. Heeft de horeca niet hard genoeg geprotesteerd? “Dat geloof ik niet, want Koninklijke Horeca heeft echt wel van zich laten horen. Kijk, het is heel makkelijk om ons dicht te gooien. Grote winkelketens hebben meer advocaten om erop af te sturen. Misschien heeft het daarmee te maken?”

Ondertussen ligt Nonja ’s nachts wakker, te piekeren over hoe ze haar personeelsleden kan blijven betalen. De overheidssteun is niet genoeg. Dus bedacht ze iets origineels: vanaf volgende week leent ze haar personeel uit, als het goed is: “De andere partij wacht even de persconferentie van vrijdag af”.

Willem en Nonja van der Steen van restaurant Good Mood in Tilburg. (foto: Nonja van der Steen)
Willem en Nonja van der Steen van restaurant Good Mood in Tilburg. (foto: Nonja van der Steen)
"Ik heb geen reserves meer. Ondernemersrisico hè?"

Tot die tijd haalt Nonja de spaarrekeningen leeg: “Zakelijk, privé en ook die van mijn kindjes. Ook dat zet ik in. Hopelijk kan ik het een keer terugbetalen. Dat is het laatste dat ik nog heb en dan is het op. Ik heb geen reserves meer. Ondernemersrisico zeggen ze dan hè?”

Vet op de botten? Nonja lacht, als een boer met kiespijn: “Evenementen afgelopen zomer hadden voor vet moeten zorgen. Maar iets als de Tilburg Ten Miles, een krent in de pap, is ook niet doorgegaan.”

En wanneer ze haar restaurant weer open kan doen? “Ik had echt niet op aanstaande zaterdag gerekend. Ik zet in op half april, rond Pasen. Mensen vinden mij pessimistisch, maar ik zie echt niet gebeuren dat wij eerder open gaan. En ondertussen? Hoop verloren, al verloren. Onkruid vergaat niet, dus voorlopig blijven wij bestaan.”

Komend weekend staat Nonja met horecacollega’s langs de vaste wandelroute tussen de Piushaven en de Moerenburg, van 11 tot 17 uur, met broodjes braadworst en hamburgers van de barbecue.

LEES OOK: Restaurant in Tilburg wil personeel uitlenen: 'Ze kunnen heel hard werken'

Het restaurant aan de Piushaven in Tilburg (foto: Good Mood/Facebook).
Het restaurant aan de Piushaven in Tilburg (foto: Good Mood/Facebook).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.