Coronanieuws: 4416 nieuwe besmettingen in Brabant, drukte bij kappers - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: 4416 nieuwe besmettingen in Brabant, drukte bij kappers

15 januari om 06:15 • Aangepast 16 januari om 11:45
nl
In dit liveblog houden we je zaterdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 4416 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.
  • Horeca in veel gemeenten bij wijze van protest toch open.
  • Aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen daalt tot onder de 900.
  • 'Gewone zaterdagdrukte' in winkels.

Liveblog

21.04

Ook Theo Maassen te zien in Kapsalon Theater

In de loop van de zaterdag meldden zich meer cabaretiers die mee willen doen aan de protestactie Kapsalon Theater. Naast de eerder bevestigde namen Jochem Myjer en Claudia de Breij, zijn ook cabaretiers Dolf Jansen en Theo Maassen erbij. Roué Verveer en Rayen Panday hebben zich ook aangemeld voor de actie van initiatiefnemers Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge.

De twee zijn samen met Jansen woensdag in het Zaantheater in Zaandam te zien. Maassen staat in een theater op Texel. Ebbinge liet eerder via Twitter weten "nogal veel aanmeldingen" te krijgen. Hij verwees iedereen door naar de Instagram-pagina van Kapsalon Theater. "Daar wordt alles verzameld en verdeeld. Recht zo die gaat!"

Niet alleen artiesten, ook verschillende theaters in Nederland laten van zich horen. Zo worden woensdag naast Zaandam en Texel de theaters in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Apeldoorn en Emmen omgebouwd tot kapsalon, massagestudio of schoonheidssalon. Bezoekers, die niet hoeven te betalen voor een kaartje, kunnen een behandeling krijgen terwijl een van de artiesten optreedt.

De actie werd opgezet omdat vrijdag tijdens de persconferentie duidelijk werd dat theaters nog niet open mogen, maar onder meer kapsalons wel.

20.24

'Naakte nagelstyliste' opgelucht nu ze weer open mag

Ze werd in één klap beroemd toen ze zonder kleren aan protesteerde tegen de lockdown van het kabinet. Vrijdagavond stond de telefoon van nagelstyliste Daisy Madina uit Eindhoven dan ook roodgloeiend, want iedereen wilde door haar gevijld, vertroeteld en gelakt worden. Daarom werkte de ' naakte nagelstyliste' bij wijze van uitzondering ook op zaterdag. "De opluchting is groot dat we weer open mogen."

19.33

Bioscopen Vue tot acht uur 's avonds geopend, ook in Eindhoven

Bioscoopketen Vue heeft zaterdag op zes locaties in Nederland tot acht uur 's avonds uur de deuren geopend. Zo konden mensen in Eindhoven, maar ook in Kerkrade, Alkmaar, Hoogeveen, Hoorn en Heerhugowaard naar de film. Alle voorstellingen waren uitverkocht, meldt algemeen directeur Ron Sterk.

De zalen werden voor 40 procent gevuld zodat alle bezoekers anderhalve meter afstand konden houden. In totaal konden zaterdag dus zo'n 3000 mensen naar de bioscoop bij Vue. Vooral de nieuwe Spiderman-film was erg populair, aldus Sterk. De laatste films begonnen om 17.00 uur, zodat alle bezoekers om 20.00 uur weer buiten zijn.

18.31

Sportscholen weer open: 'Alsof ze een festival boeken'

Sportfanaten kunnen hun hart ophalen. Na geklooi met thuisworkouts en het volgen van sportlessen in de vrieskou mogen ze eindelijk weer naar de sportscholen. En dat is niet alleen een verademing voor de bezoekers, maar ook voor de instructeurs zelf.

17.20

'62 procent vindt dat versoepelingen niet ver genoeg gaan'

62 procent van de ondervraagden van het Opiniepanel van EenVandaag is blij met de versoepelingen in het coronabeleid van het kabinet, maar vindt dat ze niet ver genoeg gaan. Van hen mogen de culturele sector en de horeca open.

Dat meldt EenVandaag na onderzoek onder bijna 20.000 leden van dat Opiniepanel, dat is gehouden na de persconferentie van het kabinet op vrijdagavond.

Hoewel de versoepelingen volgens het kabinet kunnen leiden tot wel 80.000 besmettingen per dag, overheerst bij mensen het gevoel dat er nog te veel regels zijn. "De meeste ondervraagden oordelen dat er te weinig versoepeld is (42 procent) of willen zelfs dat alle maatregelen nu opgeheven worden (20 procent).

17.03

Horeca in Tilburg: 'Goed gevoel'

In Tilburg zijn horecazaken die uit protest de deuren hebben geopend vooral opgelucht. Het kan weer, lijkt de tendens. Toine van der Klooster van café en restaurant The Talk op de Heuvel spreekt over een 'grandioos goed gevoel'.

"Financieel zet het geen zoden aan de dijk, maar dat het personeel bij elkaar kan komen en de gasten weer even op het terras kunnen genieten is heel fijn." Hij staat met een lach te kijken naar zijn terras waar het goed druk is.

De vaste gasten begroeten Toine allemaal hartelijk nu hij even open is. "Ik hoop dat we over tien dagen echt open mogen. In België en Spanje kan het ook!"

Toine van der Kloos van The Talk.
Toine van der Kloos van The Talk.
15.50

Winkels zien 'gewone zaterdagdrukte', geen problemen

In de meeste steden in Nederland valt het mee met de drukte, geven grote winkelketens aan. Er zijn dan ook weinig problemen ontstaan op de eerste dag dat winkels weer open mochten na vier weken lockdown. "Het lijkt qua drukte op een normale zaterdag", vat een woordvoerster van Blokker samen.

Ook bij Action viel de drukte mee. "Met een klant per 5 vierkante meter kunnen wij een normale klantenstroom aan", zegt een woordvoerder. "En die was er vandaag." Ook een woordvoerder van parfumerieketen ICI Pars XL heeft het over een 'gewone zaterdagdrukte'.

15.45

Aantal positieve coronatesten net onder de 32.000

Het afgelopen etmaal zijn er net iets minder dan 32.000 coronabesmettingen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontdekt. Een dag eerder werd met een inmiddels gecorrigeerd aantal van 35.489 positieve testen nog een nieuw record gehaald. Tussen vrijdag- en zaterdagochtend kwamen 31.963 besmettingen aan het licht.

In zeven dagen tijd registreerde het RIVM 222.418 positieve tests, waar dat er een week eerder nog 162.461 waren. Gemiddeld kregen de afgelopen week per dag 31.774 mensen te horen dat ze besmet waren met het virus.

In Amsterdam werden met 2862 positieve testuitslagen het afgelopen etmaal de meeste besmettingen vastgesteld. Daarna volgen Den Haag met 1458 en Rotterdam met 1407. In Almere testten 632 mensen positief en in Zaanstad 627 mensen.

De afgelopen 24-uur werden 6 overlijdens verband houdend met het coronavirus doorgegeven aan het RIVM. Dat wil niet zeggen dat zij ook binnen die tijd overleden, omdat dit soms later wordt doorgegeven. Ook kan het werkelijke aantal doden hoger liggen, omdat het overlijden van een coronapatiënt niet verplicht gemeld hoeft te worden.

15.25

4416 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

In Brabant zijn er het afgelopen etmaal 4416 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat is een daling van 1383 ten opzichte van vrijdag. Toen lag het aantal besmettingen op 5799.

Wachten op privacy instellingen...
14.50

Eerste omikronbesmetting in Beijing, 3 weken voor Olympische Winterspelen

Drie weken voor het begin van de Olympische Winterspelen in Beijing is in de Chinese hoofdstad de eerste coronabesmetting van de omikronvariant vastgesteld. Iedereen die contact heeft gehad met de besmette persoon wordt getest en mensen die op dezelfde plekken zijn geweest, moeten zich bij de autoriteiten melden.

China voert een enorm streng beleid rond het coronavirus. Steden waar een kleine uitbraak is, worden volledig op slot gegooid. Mensen mogen dan nog amper hun huis verlaten. Zover is het nog niet in Beijing.

14.30

Ontslag dreigt voor zo'n 50.000 medewerkers Belgische gezondheidszorg

Voor ongeveer 50.000 medewerkers in de Belgische gezondheidszorg dreigt ontslag of zes maanden schorsing als ze zich niet voor 1 april laten vaccineren. Uit de meest recente telling blijkt dat van de iets minder dan 540.000 medewerkers in de gezondheidszorg ruim 490.000 volledig ingeënt zijn.

De Belgische regering bereikte in november een akkoord over verplichte vaccinatie voor de zorgsector. Sinds de aankondiging van de verplichting hebben veel gezondheidswerkers zich alsnog laten vaccineren, stelt de Taskforce Vaccinatie. Bij ongeveer 410.00 medewerkers is ook al een booster gezet.

14.15

Aantal coronapatiënten op verpleegafdeling daalt tot onder de 900

Voor het eerst sinds oktober vorig jaar is het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen gedaald tot onder de 900. In totaal houden zaterdag nog 898 mensen met het virus onder de leden een bed op een verpleegafdeling bezet, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Dat is een daling van 56 patiënten ten opzichte van 24 uur geleden. Op de intensive cares liggen momenteel nog 321 coronapatiënten. Ook dat zijn er minder dan vrijdag, toen nog 334 coronapatiënten werden verzorgd op een ic.

13.32

Paar horecazaken gaan open ondanks waarschuwing gemeente Utrecht

Een aantal horecazaken in Utrecht gaat deze zaterdag toch open, ondanks waarschuwingen van de gemeente dat er gehandhaafd wordt bij het overtreden van coronamaatregelen. "Het is genoeg geweest", zegt Kim Tielemans, mede-eigenaar van Grand Café Lebowski, vlak bij de Dom in Utrecht. Ook restaurants Sanju Ramen en Gys op de Voorstraat zijn geopend. De horecaondernemers riskeren vierduizend euro boete.

13.01

Gratis koffie met appeltaart bij café in Utrecht

In de vier grote steden moet de horeca deze zaterdag in principe dicht blijven. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben gezegd dat ze het verbod handhaven. Desondanks was in Utrecht zaterdagochtend café 't College open. Het was eigenaar Richard den Hartog niet te doen om geld, er werd alleen gratis koffie of thee met appelgebak uitgedeeld. "Het is echt om een statement te maken en om onze situatie onder de aandacht te brengen bij het kabinet."

11.45

De Kersepit in Mierlo gelast carnavalsactiviteiten af

Vereniging De Kersepit in Mierlo heeft gezien de huidige corona-omstandigheden besloten de geplande carnavalsactiviteiten voor 2022 niet te laten doorgaan. Dit betekent voor Mierlo dat er onder meer geen carnavalsoptocht zal zijn. Tevens zal de vereniging geen activiteiten in of rond residentie De Koffer organiseren. Sociale activiteiten zoals het overhandigen van kleine presentjes aan de oudere en zieke bewoners van Mierlo zal in aangepaste vorm wel doorgaan.

11.27

Ondernemers Tilburg delen lekkers uit

Ondernemers die gevestigd zijn in de wijken Korvel en Besterd in Tilburg delen zaterdagmiddag duizenden oliebollen en appelflappen uit. Eigenlijk waren ze van plan luidkeels te gaan demonstreren tegen de coronamaatregelen. Maar nu alle winkels plots weer normaal open mogen, is dit protest afgeblazen en gaan ze iedere betalende klant verwennen met gratis oliebollen in de wijk Korvel en op de Besterd gratis koffie, chocomel en voor de eerste tachtig mensen een appelflap.

10.59

Kappers hebben het meteen druk na heropening

De kappers in Nederland hebben het zaterdag direct druk nu ze weer open mogen. Veel kapperszaken merkten vanaf het moment dat de mogelijke heropening uitlekte dat het aantal reserveringen toenam en zitten dit weekend helemaal volgeboekt. Zaterdag waren klanten dan ook al vroeg aanwezig om weer geknipt te worden.

10.18

Aanmeldingen voor 'Kapsalon Theater' stromen binnen

Artiesten, theaters en kappers staan in de rij om mee te doen aan de protestactie Kapsalon Theater. Verschillende theaters in Nederland worden woensdag omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of een schoonheidssalon waar ook wordt opgetreden. De actie is opgezet door Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries. Theaters in Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn en Emmen hebben al toegezegd mee te doen. Ook Jochem Myjer en Claudia de Breij lieten al weten zich klaar te maken voor de actie.

10.14

Tennissers klaar met zaak-Djokovic en willen over sport praten

De tennissers die meedoen aan de Australian Open zijn klaar met de situatie rond Novak Djokovic. De rel rond de ongevaccineerde Serviër - wiens visum vrijdag door Australië werd ingetrokken - overschaduwt de aanloop naar het eerste grandslamtoernooi van het jaar. "Het is heel duidelijk dat Novak Djokovic een van de beste tennissers ooit is", zei Rafael Nadal op een persconferentie in Melbourne. "Maar geen enkele speler is belangrijker dan een toernooi, toch?"

08.52

Novak Djokovic in aanloop naar beroepszaak weer in detentie

Tennisser Novak Djokovic is terug in het hotel in Melbourne met asielzoekers waarin hij vorige week al een aantal dagen moest verblijven. De nummer een van de wereld bevindt zich weer in detentie, in afwachting van zijn beroepszaak die zondagochtend dient. De Servische tennisser wil dan alsnog afdwingen dat hij in Melbourne mag blijven voor om deel te nemen aan het Australian Open-tennistoernooi. Australië trok zijn visum vrijdag in.

08.06

Ruim 5,7 miljoen kijkers zien persconferentie 'nieuwe stijl'

De eerste coronapersconferentie van het nieuwe kabinet heeft vrijdag gemiddeld ruim 5,7 miljoen kijkers getrokken. Dat zijn er minder dan de laatste extra ingelaste persconferentie van 18 december. Deze was op een zaterdagavond en trok toen bijna 6,9 miljoen kijkers. De laatste reguliere persconferentie een week eerder was goed voor 5,2 miljoen kijkers. Vrijdag keken met zo'n 3,4 miljoen de meeste mensen weer via NPO 1, meldt Stichting KijkOnderzoek. RTL 4 trok ruim 1,8 miljoen kijkers.

Wachten op privacy instellingen...
06.26

Minister Ferd Grapperhaus worstelde met kerksluiting

Voormalig minister van Justitie Ferd Grapperhaus besprak aan het begin van de coronacrisis meermaals met zijn ambtenaren of het wettelijk mogelijk was kerken te sluiten, zo is te lezen in het Nederlands Dagblad. Terwijl het dagelijks leven in Nederland steeds meer op slot ging, golden de coronamaatregelen officieel niet voor religieuze bijeenkomsten. Hoewel de meeste kerken snel overschakelden op digitale diensten, leidde de juridische uitzonderingspositie tot onbegrip.

03.30

Horeca in veel gemeenten bij wijze van protest toch open

In veel gemeenten verspreid over Nederland gaan horecazaken deze zaterdag open. Dit doen ze bij wijze van protest, omdat ze van het kabinet voorlopig dicht moeten blijven vanwege de huidige coronasituatie. Vrijdag hielden sommige horecazaken al eenzelfde actie. In Breda heeft de lokale afdeling van Koninklijk Horeca Nederland cafés en restaurants opgeroepen niet open te gaan. De horeca moet zich niet voor een dag laten lenen voor een protestactie, vindt de afdeling.

Foto: Pexels.
Foto: Pexels.
03.30

Winkels, kapsalons en sportscholen weer open

Winkels mogen vanaf zaterdag weer open. Wel moeten ze de komende tijd om vijf uur 's middags hun deuren weer sluiten en ook moeten klanten nog altijd anderhalve meter afstand houden en een mondkapje dragen. Ook mag maar een beperkt aantal mensen naar binnen. Ook voor andere sectoren zijn versoepelingen aangekondigd. Zo mogen kappers, nagelstudio's, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen weer tot vijf uur 's middags aan het werk.

23.51

Kinderen van 5 tot en met 11 vanaf volgende week gevaccineerd

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen vanaf volgende week een vaccinatie tegen het coronavirus krijgen. Daarvoor zijn dertig GGD-vaccinatiestraten speciaal ingericht, schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Kamer. Vanaf 18 januari vallen de eerste uitnodigingen voor vaccinatie van deze kinderen bij de ouders in de bus. Het gaat om zo'n 1,2 miljoen kinderen. De kinderen worden voorlopig alleen nog gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer.

23.13

Ziekenhuizen kunnen weer gaan werken aan uitgestelde zorg

Ziekenhuizen gaan weer aan de slag om uitgestelde zorg in te halen. Minister Ernst Kuipers trekt de zogenoemde fase 2d in. Dat is de laatste fase voor fase 3, die in de praktijk 'code zwart' betekent. Dan is er een tekort aan ic-bedden. Fase 2d werd 26 november afgekondigd omdat de ic's vol stroomden met coronapatiënten. Alle handen waren nodig op de ic's. Fase 2d betekende dat alle ziekenhuizen hun planbare zorg en kritieke planbare operaties - indien mogelijk - uitstelden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.