Bonnenboekje blijft nog even in de zak: 'Horeca is heel teleurgesteld'

15 januari 2022 om 13:22 • Aangepast 17 januari 2022 om 10:14
nl
De Brabantse horeca slingert uit protest de tap open en verwelkomt zaterdag haar gemiste kroegtijgers. De burgemeester van Den Bosch, Jack Mikkers, laat desondanks het boeteboekje nog even linksliggen. "Je kunt het gedogen noemen", reageert hij.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

De burgemeester legt uit dat de actie van de horeca te groot is om te handhaven. Daarbij vraagt hij zich af of dat zinvol is. "Ik heb een afweging gemaakt in wat er nu het belangrijkst is en denk dat de handhaving zich vooral moet richten op het naleven van de geldende coronaregels", legt Mikkers uit.

Daarmee doelt hij op het volgen van de basismaatregelen, zoals het afstand houden en het dragen van een mondkapje. Wel hebben alle Bossche horecaondernemers een brief gekregen met een officiële waarschuwing.

"Eerst praten, dan waarschuwen en dan een boete of sluiting."

De burgemeester benadrukt dat hij nooit gelijk met een bonnenboekje komt, maar eerst het gesprek aan wil gaan. Vandaar dat de gemeente het voor de horeca in eerste instantie bij een waarschuwing houdt. "Eerst praten, dan waarschuwen en dan een boete of sluiting. Er is niemand die deze strenge regels wil, maar we moeten er voorzichtig mee omgaan."

"Als een zaak na vijf uur nog open is, dan is het ook meteen klaar."

"Ze zijn heel teleurgesteld", zegt Mikkers begripvol. "Dus willen ondernemers een statement maken door open te gaan." De burgemeester gedoogt de actie, maar maakt wel duidelijk dat hij dit alleen doet binnen de afgesproken tijden. Van tien uur 's ochtends, tot vijf uur 's middags. "Als een zaak daarna nog geopend is, dan is het ook meteen klaar. Dan gaan we stevig optreden en is het meteen een boete of sluiting."

In veel Brabantse steden werden zaterdagochtend de cafés en restaurants geopend, tegen de coronaregels in. Horecaondernemers voelen zich benadeeld, nadat vrijdag tijdens de persconferentie duidelijk werd dat zij hun zaak voorlopig nog gesloten moeten houden. Als protest gooien ze hun deuren op zaterdag van tien uur 's morgens tot vijf uur 's middags tóch open.

LEES OOK: Tientallen horecazaken openen uit protest de deuren dit weekend

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.