Vleermuizen en kerkuilen moeten verplicht verhuizen voor verbreding van A27

27 januari 2022 om 13:43 • Aangepast 28 januari 2022 om 13:35
nl
Kerkuilen en vleermuizen die nu nog in natuurgebied De Hillen tussen Oosterhout en Geertruidenberg wonen, moeten verhuizen naar een nieuwe woonomgeving. De bomen waarin ze nu huizen worden vanaf 14 februari gekapt om ruimte maken voor de verbreding van de A27 tussen knooppunt Hooipolder en Houten.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De dieren wonen vooral in holle bomen. Die zijn dichtgemaakt om te voorkomen dat erin genesteld gaat worden. Rijkswaterstaat hoopt dat de dieren hun heil in een naburig gebied gaan zoeken. Hier zijn voor hen nestkasten opgehangen, maar het staat de dieren ook vrij om zich in holle bomen terug te trekken. Tot 2023 hebben ze de tijd om aan hun nieuwe stekje te wennen, dan begint de verbreding van de A27.

Tientallen bomen moeten worden gekapt
Ongeveer twee hectare van natuurgebied De Hillen moet plaats maken voor de wegwerkzaamheden. Hiervoor worden tientallen bomen gekapt. Martijn de Haan, ecoloog bij Rijkswaterstaat: “Voor elke boom die wordt gekapt planten we een nieuwe boom.” Hiervoor is ontheffing verkregen op de Wet natuurbescherming.

Een dwergvleermuis (Foto: Louis Hekker)
Een dwergvleermuis (Foto: Louis Hekker)

De A27 is volgens Rijkswaterstaat de belangrijkste verbinding tussen Midden- en Zuid-Nederland. De 47 kilometer lange snelweg moet onder handen worden genomen, omdat er steeds meer en steeds zwaarder verkeer over de weg rijdt. Onder meer hierdoor staan er bij knooppunt Hooipolder geregeld files.

De weg wordt tot 2031 verbreed. Knooppunt Hooipolder wordt aangepast, drie bruggen worden aangepakt en er komen nieuwe aansluitingen op de weg. Deze klus zal in tegenstelling tot andere wegenprojecten in onder meer Brabant geen vertraging oplopen.

Foto: Wikipedia / Creative Commons by-cc / HeBi
Foto: Wikipedia / Creative Commons by-cc / HeBi

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!