Groepsverkrachting Den Bosch: jarenlange celstraffen voor vijf daders - Omroep Brabant

Groepsverkrachting Den Bosch: jarenlange celstraffen voor vijf daders

31 januari 2022 om 14:05 • Aangepast 2 februari 2022 om 12:08
nl
Vijf van de zes mensen die betrokken waren bij de spraakmakende groepsverkrachting van een destijds 15-jarig meisje in 2019 in Den Bosch, zijn maandag veroordeeld tot celstraffen die oplopen tot drie jaar. Twee daders krijgen zwaardere straffen dan geëist. De veroordeelden mogen geen contact meer hebben met het slachtoffer, dat bijna 9000 euro schadevergoeding krijgt. Eén man is vrijgesproken. De advocaat van hoofdverdachte Boy M. heeft al aangekondigd in beroep te gaan.
Profielfoto van Peter de BekkerProfielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Peter de Bekker & Ron Vorstermans

De rechter in Den Bosch stelde maandag dat het destijds 15-jarige meisje als 'gebruiksvoorwerp' werd gezien en een uur lang werd misbruikt. Volgens de rechter trokken de vijf veroordeelden zich niets aan van het slachtoffer. Ze werd uitgelachen als ze aangaf dat ze iets niet wilde. Ook staat volgens de rechter vast dat ze is geslagen en vernederd.

Hogere straffen
Boy M., de jongste dader, toonde volgens de rechter geen berouw tijdens de behandeling van de zaak. Daarom krijgt hij een zwaardere straf dan justitie aanvankelijk voor ogen had. Boy was op het moment dat de groepsverkrachting plaatsvond zelf 17 jaar oud.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen hem 16 maanden jeugddetentie geëist, plus acht maanden voorwaardelijk. Hij krijgt nu twee jaar jeugddetentie: het maximum voor minderjarigen. Ook Marco H. krijgt een hogere straf dan geëist.

Feestruimte
De groepsverkrachting vond in april 2019 plaats in een 'feestruimte' van het huis waar Boy woont in Den Bosch. Het meisje was op dat moment 15 jaar oud. Ze was onder invloed van drogerende middelen.

M. werd maandag ook nog veroordeeld voor seks met een ander 15-jarig meisje dat in staat van verminderde bewustzijn was. Dat gebeurde drie maanden eerder, in januari 2019, in dezelfde ruimte. Een andere verdachte werd daarvan vrijgesproken.

Hoger beroep
De advocaat van Boy, Robert Klaassen, kondigde na de uitspraak meteen aan in beroep te gaan. Hij verwacht dat de raadslieden van de andere veroordeelden dit ook zullen doen. Volgens hem zijn de verklaringen van de aangeefsters ongeloofwaardig. "Het is uitermate teleurstellend. Dit had ik niet verwacht", stelt Klaassen.

Wachten op privacy instellingen...

De andere betrokkenen zijn een tot zes jaar ouder dan Boy. Tegen deze vijf eiste het OM in december tussen de drie en vier jaar cel. Justitie omschreef Boy en medeverdachte Faycal J. tijdens de rechtszaak als 'fuckbuddies'. Zij zouden vaak samen seks hebben met meisjes en dit filmen.

Ook van de groepsverkrachting zijn beelden gemaakt. Hierop is onder meer te zien dat het in de 'chillruimte' een komen en gaan was van mannen, vaak naakt of in hun onderbroek. De veroordeelde Jordy van E. zou 'springend' of 'dansend' in beeld te zien zijn.

Tijdens de rechtszaak gaven de verdachten aan dat de seks volgens hen vrijwillig plaatsvond. Ook zou het meisje niet onder invloed zijn geweest. Faycal stelde dat ze met hem flirtte 'en gewoon meewerkte'. Volgens Haider al M. vertelde het meisje wel vaker seks met meerderen te hebben gehad. "Ook met oudere mannen."

'Kamer zag blauw van de spermasporen'
Beide meisjes hebben tegen de politie verklaard dat ze helemaal geen seks wilden. Zij zeggen meerdere keren gewelddadig te zijn verkracht. terwijl ze onder invloed waren. "Ik had geen energie om iets terug te doen", zei een van hen. Het andere meisje vertelde: "Ik zag wat er gebeurde, maar kon niks doen. Ik kon mijn armen en benen niet meer bewegen."

Volgens de officier van justitie zag de slaapkamer 'blauw van de spermasporen'. "Op de lakens, op het bed en over de wanden." Volgens haar werden de verkrachte meisjes niet als mens maar als object gezien. De rechter is het daarmee eens.

"Er werd wat afgeneukt en iedereen mocht meegenieten", vatte de officier het gebeuren samen. Ze wees op een bericht van Boy aan Faycal: "Wijven, wijven! Filmpje kijken en neuken is de eindstand." Dat Boy de seks filmde en van commentaar voorzag staat haar ook tegen. "Op een filmpje waarin hij zelf figureert, zegt hij: 'Next one!'"

Angst voor de verdachten
De Bossche groepsverkrachtingszaak speelt al jaren. Justitie paste de aanklacht tegen de zes verdachten in de loop van de tijd aan. Zo werden de zes eerder ook verdacht van het verkrachten van een derde meisje, dat destijds 17 jaar oud was. Zij wilde echter niet meewerken aan de verhoren, volgens het OM uit angst voor de verdachten.

De rechtszaak tegen M. vond plaats achter gesloten deuren plaats, omdat hij in 2019 minderjarig was. De zaak tegen de andere verdachten was wel openbaar.

LEES OOK:

Groepsverkrachting: justitie wil dat Boy M. 16 maanden de cel in gaat

Verdachten in groepsverkrachtingszaak beweren dat slachtoffers liegen

'Lig je er al bovenop?' Schokkende details tijdens groepsverkrachtingszaak

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.